Bogată în vitamina C, lămaia este unul dintre cele mai bune remedii atunci când vine vorba de răceală sau gripă și este fructul spre care majoritatea oamenilor se îndreaptă atunci când se confruntă cu asta. Lămâia are o multitudine de roluri și beneficii. Fie că o utilizezi sub formă de medicament, o băutură răcoritoare, o băutură alcoolică sau chiar în mâncare, aceasta îi va face doar bine corpului tău. Consumul regulat de lămâie poate ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la menținerea sănătății generale.
Inamicul bacteriilor
Studiile au arătat ca
vitamina C din lămâie poate face ca
sistemul imunitar să funcționeze mai bine, iar organismul să fie ajutat să lupte mai rapid împotriva infecțiilor virale și bacteriene. În sezonul rece, lămâile sunt ca o minune pentru organismul nostru. Vitamina C ajuta la producerea de globule albe, care la rândul lor, produc anticorpi.
Cum putem consuma lămâile?
Aceste citrice pot fi consumate în diverse moduri. În funcție de nevoile tale și beneficiile pe care vrei să le obții, le poți consuma astfel:
- Felii/Suc. Cea mai la îndemână formă de a utiliza lămâia este să adaugi bucăți sau sucul de la aceasta într-un pahar cu apă. Pe termen scurt, vei avea senzația de revigorare, de un boost de energie, iar pe termen lung sistemul tău imunitar îți va fi recunoscător.
- Mâncare. Adăugarea sucului în preparate precum pește sau orez, vor da o aromă și echilibru în ceea ce privește gustul.
- Ceai. Este indicat a se consuma cât mai multe ceaiuri în care să adaugi felii de lămâie atunci când ești răcit. Astfel, organismul tău își revine mult mai repede.
- Salată. Atât pentru dressing/sos, cât și folosită ca un înlocuitor al oțetului.
Gargara cu lămâie – de ajutor pentru durerile în gât
Lămâia este un aliat puternic împotriva simptomelor precum iritația gâtului sau durerii de gât cauzate de virozele respiratorii.
Atunci când ai dureri în gât, una dintre metodele eficiente pentru a scăpa de acestea este consumul de ceai de gălbenele împreună cu zeama unei jumătăți de lămâie. Fă gargară de câteva ori pe zi, de fiecare dată înghițind puțin din acest amestec. Ceaiul trebuie să fie cald, la temperatura corpului.
Ușurează digestia și accelerează procesul de
detoxifiere.
Atunci când consumi mâncăruri grele și pline de grăsime, încearcă să integrezi si lămâia sau sucul de la ea ca ingredient. Digestia va fi îmbunătățită, iar toxinele sunt eliminate mult mai ușor, ceea ce duce la scăderea în greutate.
Piele mai strălucitoare și unghii mai sănătoase
Datorită proprietăților sale, lămâia face ca
aspectul pielii să fie unul mai sănătos, mai strălucitor. În privința unghiilor, sucul lămâii scoate petele de pe acestea, asigurându-le un aspect mai curat și îngrijit.
Adio păr gras
Sucul lămâilor este de ajutor și în ceea ce privește părul gras. Acționând pe scalp, fac ca acesta să nu se mai îngrașe atât de repede. Folosit vara, are rol în deschiderea nuanței părului.
Problemele respiratorii
Un beneficiu mai puțin promovat al lămâilor este efectul asupra sistemului respirator. Lămâile pot preveni și calma simptomele astmului și sunt utile în caz de insuficiență respiratorie sau oxigenare insuficientă. Sucul de lămâie te poate ajuta să respiri mai ușor.
Când devine o problemă consumul lămâilor?
Consumat în exces, în mod special sucul lor, acesta poate provoca dureri de stomac sau pot deteriora smalțul dinților din cauza acidității acestuia.
Pentru a te asigura că nu consumi acest fruct în exces trebuie să fii atent la următoarele aspecte:
- Sensibilitate sau durere dentară cauzată de uzura smalțului dentar.
- Arsuri în gât, indigestie, arsuri la stomac și alte simptome ale refluxului.
- Greață, diaree și crampe abdominale din cauza unui consum prea mare de vitamina C.
Lămâile reprezintă un adevărat aliat al sănătății, datorită conținutului bogat de vitamina C, antioxidanți și nutrienți esențiali. Ele susțin întărirea sistemului imunitar, îmbunătățesc digestia, ajută la detoxifierea organismului și contribuie la menținerea unui ten sănătos. Consumul regulat de lămâi poate preveni anumite afecțiuni și îmbunătățește nivelul de energie, oferind un impuls de vitalitate în fiecare zi. Fiind ușor de integrat în dietă, fie sub formă de suc, apă infuzată sau ca ingredient în diverse preparate, lămâile sunt un exemplu perfect de aliment simplu cu beneficii extraordinare.