Detoxifierea organismului prin postul negru
Data publicării: 13.02.2023 / Categorie: Medical
Postul negru, spre deosebire de postul intermitent, se diferențiază în primul rând prin natura sa practică. În cazul acestuia, singurul lucru pe care îl putem consuma este apă, aliment non caloric care este vital. O precizare interesantă este faptul că prin post negru, în cazul acestui articol, ne referim la un interval de timp strict pe apă. Contextul religios se axează pe un post negru uscat, adică fără alimente lichide și solide pentru o perioadă de timp. Acest tip de post nu reprezintă esența subiectului deoarece, în momentul actual, este considerat o manifestare controversata, lucru care nu este caracteristic publicației.
Postul negru și înfometarea
Înfometarea este reprezentată printr-o deficiență extremă din punct de vedere caloric. Ea se manifestă prin încetinirea metabolismului, incapacitatea corpului de a mai regla temperatura și slăbirea sistemului imunitar. De asemenea, organele precum inima și plămânii se atrofiază. La baza înfometării există, de multe ori, o problemă de natură psihologică care este exprimată prin ceea ce medicina numește tulburare de alimentație.
Postul negru reprezintă o practică cu o vechime originară inestimabilă. Se diferențiază de maladia menționată mai sus prin intervalul de practică și modul acesteia de realizare. Postul negru nu aduce după sine inaniție, ci permite sistemului endocrin și limfatic să accentueze detoxifierea corpului. Metabolismul se energizează în timpul postului, iar sistemul imunitar încetează să mai fie deficitar.
Analiza postului negru pe intervale de timp
Postul, ca și practică, a fost sub lupa instituțiilor medicale de câteva decenii. Postul negru, în schimb, a început și el să fie analizat cum se cuvine, iar acestea sunt concluziile cercetătorilor:
Între 0-2 ore. Se petrece fenomenul de creștere a zahărului din sânge. Aici corpul trece prin pașii normali de digestie și pancreasul eliberează insulină, pentru a ajuta la stocarea rezervelor de glicogen în organism.
Între 2-5 ore. Aici se petrece opusul pasului anterior și anume scăderea nivelului de zahăr în sânge. El revine la normal, încetează să mai urce, datorită efectelor insulinei, iar aceasta este absorbită de sistemul circulator.
Între 5-8 ore. Acum că nivelul zahărului din sânge s-a reglat, se poate instaura senzația de foame, iar stomacul îți poate transmite semnalele specifice. Aici este un punct critic, deoarece diferite persoane încep să renunțe, gândirea preconcepută cu privire la alimentație își spune cuvântul sau pur și simplu oamenii pot fi cuprinși de frică. Mușchii nu o să fie afectați în acest interval din punct de vedere al integrității.
Între 8-10 ore. Corpul intră într-un proces numit glicogeneză care presupune trecerea de la faza anabolică a corpului la cea catabolică. Asta înseamnă că organismul începe să utilizeze grăsimile din corpul uman pe post de energie, spre deosebire de carbohidrați, lucru care ne accentuează arderile.
Între 10-12 ore. Aici sunt consumate ultimele rezerve de glicogen ale corpului, iar acest lucru se poate manifesta prin senzația de foame și iritabilitate. Este un semn al arderilor accentuate. Grăsimile sunt absorbite în fluxul sanguin și transportate în ficat pentru a fi transformate în energie.
Între 12-18 ore. Acum începe stagiul de cetoză. Acesta este un stagiu metabolic, unde organismul funcționează pe energia preluată strict din grăsime. Ea este convertită în cetone, o sursă alternativă de energie. Din această cauză, cetoza este cunoscută ca fiind benefică pentru inimă, creier și metabolism.
Între 18-24 de ore. Arderile corpului sunt la apogeul permis de organism. După o zi de post negru, se va instaura o senzație de energie datorită procesului de cetoză, iar efectele de iritabilitate dispar. Din acest moment, începe un proces de regenerare celulară antiinflamator.
Între 24-48 de ore. Începe autofagia organismului. Poate suna înfricoșător, însă este un lucru cât se poate de bun. Se petrece reciclarea celulară care înlătura celulele disfuncționale sau moarte. Este modul organismului de a face ordine, prin consumarea propriilor țesuturi redundante. În timpul autofagiei, celulele elimină bacteria și virușii interni, creând astfel noi celule proaspete.
Între 48-56 de ore. S-a remarcat accentuarea hormonală a testosteronului. Acesta este un efect direct al schimbării sursei de energie, din glicogen în cetone, lucru care se poate petrece strict în timpului postului negru. Testosteronul ne ajută să ne îmbunătățim sănătatea cardiovasculară și masa musculară.
Între 56-72 de ore. Organismul devine foarte sensibil la insulină, deoarece este la un nivel scăzut, un lucru benefic pentru prediabetici. Un nivel scăzut de rezistență la insulină poate să fie atins în timpul postului negru și are efecte benefice în reducerea inflamației.
72 de ore. În acest ultim pas s-a constatat regenerarea celulelor sistemului imunitar. Organismul nu mai produce celule noi și se petrece un proces de regenerare pe întregul sistem a celulelor existente. Sistemul imunitar repară corpul într-un ritm alert, preocupându-se de celulele bolnave și îmbătrânite. Aici chiar și celulele de natură canceroasă sunt eliminate din organism.
Recomandări pentru un post eficient
În timpul postului negru, alimentarea cu apă este foarte importantă. Practic, acesta este singurul aliment pe care îl putem consuma și de care nu ne putem lipsi. Recomandarea este de cel puțin trei litri de apă pe zi. Trebuie să ne dăm seama că prin intermediul apei punem în mișcare procesul de detoxifiere.
Pentru un post mai mare de 48 de ore, se recomandă utilizarea mineralelor în apă. Prin minerale înțelegem: sare, magneziu, zinc și alte elemente de natură alcalină. În timpul postului se pierd multe din acestea în procesul de detoxifiere. Ne putem ajuta organismul să facă față efectelor de iritabilitate mai bine.
Evitarea suprasolicitării. Se poate face un antrenament de cardio, stretching, pilates, yoga sau fitness. Ele sunt chiar recomandate pentru sporirea efectelor benefice. Cu toate acestea, o muncă fizică intensivă este de evitat.
Somnul nu trebuie neglijat. Trebuie să ne dăm seama că trecem printr-un proces de regenerare. Este foarte normal să avem o nevoie mai mare de somn.
Evitarea stresului este un lucru obligatoriu. Ne putem regăsi mai sensibili emoțional decât de obicei și putem fi afectați mult mai profund de lucrurile mărunte.
După finalizarea postului negru se recomandă pași mărunți din punct de vedere al nutriției. La început mese lichide care pot fi constituite din fresh-uri, supe sau creme de legume. Acestea pot fi urmate de mese solide precum salate de crudități. Nu dorim să oferim corpului un șoc prin acțiunile noastre așa că trebuie totul să fie preluat treptat.
Notă finală
Persoanele care au la bază un istoric de tulburări alimentare, afecțiuni digestive, gută, diabet de tip unu și doi, cei în stadii de creștere precum copiii, ș.a. trebuie să consulte un specialist înainte de a-și lua acest angajament. De asemenea, persoanelor gravide le este strict interzis postul negru. Dacă doriți să acordați o șansă postului, vă puteți informa despre postul intermitent apăsând aici.
Pentru acest articol am utilizat cartea intitulată Postul Negru: O noua terapie de Thierry de Lestrade. Lucrarea are la baza studii cu valență medicală în vederea postului negru asupra sănătății și diferitelor maladii care îl pot afecta pe om, inclusiv cancerul. Autorul este cunoscut pentru documentarele realizate în spațiul medical și terapeutic, el fiind de mai multe ori premiat pentru creațiile lui.