Riscurile sexului neprotejat

Data publicării: 13.05.2024 / Categorie: Medical, Boli

Atunci când vorbim despre sex, informațiile cu privire la consecințele existente sunt extrem de importante.  Lipsa informării corecte cu privire la implicațiile sexului, poate duce la apariția unei sarcini nedorite, la instalarea bolilor cu transmitere sexuală și chiar la tulburări emoționale.

Cunoașterea tuturor informațiilor de bază despre actul sexual este primordială pentru o viață intimă satisfăcătoare, lipsită de riscuri.

Ce înseamnă sex fără protecție?

Sexul fără protecție există atunci când nu se folosește nicio metodă de contracepție (ex: prezervativ, anticoncepționale). Actul sexual neprotejat implică riscuri ale apariției unei sarcini nedorite și ale bolilor cu transmitere sexuală. Metoda retragerii și metoda calendarului  pe care unele persoane se bazează, nu sunt soluții de contracepție sigure și eficiente. Astfel, nu sunt recomandate dacă doriți să vă protejați de o sarcină nedorită sau de o posibilă infecție cu transmitere sexuală.

Infecții și boli cu transmitere sexuală

Infecțiile cu transmitere sexuală se transmit de la o persoană la alta prin contact sexual și sunt cauzate de diverse bacterii, paraziți, ciuperci și virusuri. Majoritatea infecțiilor afectează atât bărbații cât și femeile, însă în multe cazuri, pot fi mai severe pentru femei. O infecție  poate exista făra a da semne, de aceea este foarte important să mergeți la analize (testarea pentru ITS) și să utilizați  metode de contraceptie sigure și eficiente.

Peste 20 de tipuri de boli cu transmitere sexuală

Există peste 20 de tipuri de infecții cu transmitere sexuală. Acestea pot fi transmise prin sex vaginal, oral și anal. Cele mai frecvente boli transmisibile sunt:

  • Chlamydia

  • Herpes genital

  • Gonoree

  • HIV/SIDA

  • HPV

  • Sifilis

  • Tricomonaza

Metode contraceptive sigure și eficiente

Este important de știut că înainte de alegerea unei metode contraceptive este recomandat să discutați cu medicul specialist. Acesta vă poate sfătui să alegeți cea mai bună variantă în funcție de stilul de viață pe care îl aveți sau în funcție de medicamentele pe care le luați deja.

  • Contraceptivele orale. Conțin hormoni sintetici identici cu cei produși de organismul unei femei. Anticonceptionalele se administrează doar sub supraveghere medicală și trebuie să fie administrate zilnic, pentru a evita orice risc al unei sarcini. Acestea nu vă protejează de bolile cu transmitere sexuală, ci doar de o sarcină nedorită.

  • Contraceptivele injectabile. Conțin progesteron și se administrează pe cale injectabilă, o dată la trei luni. Acestea nu vă protejează de bolile cu transmitere sexuală, ci doar de o sarcină nedorită.

  • Contraceptive locale (Spermicide). Sunt tablete sau ovule spumante, supozitoare, spume, filme, geluri și creme. Sunt introduse adânc în vagin cu ajutorul degetelor sau cu un aplicator. Spermicidele distrug spermatozoizii sau modifică mișcarea lor, astfel încât împiedică întâlnirea lor cu ovulul.

  • Prezervativul masculin. Una dintre cele mai folosite metode contraceptive care protejează atât împotriva sarcinilor nedorite, cât și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Atunci când sunt folosite corect, prezervativele sunt eficiente în prevenirea sarcinii în proporție de 98%.  Pot exista însă accidente precum ruperea prezervativului, de aceea este recomandată retragerea penisului din vagin chiar înainte de ejaculare. 

  • Prezervativul feminin. La fel de eficiente sunt și prezervativele feminine. Diferența între cele două tipuri de prezervativ o face forma. Prezervativul feminin  are forma unui săculeț. Acesta are două inele de prindere.

  • Steriletul (dispozitivul intrauterin). Introdus în uter, poate preveni o sarcină până la  câțiva ani, în funcție de recomandarea medicului. Steriletul oferă o protecție contraceptivă destul de ridicată, de până la 99% și poate fi inserat și extras doar de către medicul ginecolog.

  • Pilula de a doua zi. O femeie poate lua pilula în cazul contraceptiei de urgență, până la 72 de ore de la un contact sexual neprotejat. Administrată mai mult de două ori pe an poate provoca dereglări majore în organism.


     Metode de contracepție care nu garantează eficiența

  • Coitul întrerupt. Această metodă de contracepție presupune retragerea penisului din vagin chiar înainte de ejaculare. Bărbatul trebuie să urineze pentru a elimina orice urmă de spermă din uretră înainte de începerea actului sexual. În acest caz, dacă partenerul are o boală cu transmitere sexuală, aceasta este transmisibilă.

  •  Metoda calendarului. Partenerul trebuie să folosească prezervativul doar în zilele fertile ale femeii (de la a 9-a la a 19-a zi a ciclului menstrual), în condițiile în care femeia are un ciclu regulat de 28 de zile. Ciclul neregulat însă, implică o mare dificultate în calcularea zilelor fertile, de aceea se recomandă ajutorul unui medic pentru aflarea acestora. Există șanse să vă protejeze de o eventuală sarcină, însă nu și de infecțiile cu transmitere sexuală.

 

Sexul fără protecție vine la pachet cu riscuri extrem de mari atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere emoțional. Este foarte important  ca fiecare raport sexual să se desfășoare în condiții de siguranță și să folosiți metode de contracepție pentru a vă proteja de toate aceste riscuri. 

De asemenea, e important să vă testați în mod regulat pentru infecțiile cu transmitere sexuală, mai ales în cazul în care nu aveți un partener stabil. Comunicarea cu partenerul despre sănătatea dumneavoastră sexuală înainte de începerea actului sexual poate avea un rol decisiv în ceea ce privește sănătatea amândurora.

 

Roxana Brînzei
Roxana Brînzei

Mereu mi-a plăcut să ajut oamenii și să-i informez cât mai bine despre tot și toate. Aici, fac asta prin scris. Mă bucur că pot contribui în a le da oamenilor informația corectă în ceea ce privește diversele afecțiuni de care suferă sau afecțiunile ce pot fi prevenite. De profesie, jurnalist, iar din pasiune, editor imagine.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!