Despre Juicing (sucurile presate la rece) și beneficii

Data publicării: 29.08.2023 / Categorie: Medical, Sport, Dietă

În timp ce practica de sucuri de fructe și legume există de mult timp, aceasta a câștigat o popularitate semnificativă în ultima vreme. Una dintre figurile cheie în popularizarea sucurilor de legume este Dr. Norman Walker, un autor prolific și susținător al alimentelor crude. El a jucat un rol semnificativ în răspândirea ideii prin care consumul de sucuri proaspete presate la rece, de legume și fructe ar putea avea beneficii pentru sănătate. Cărțile sale, în special „Sucuri de legume și fructe proaspete: ce lipsește în corpul tău?” publicată în anii 1930, a contribuit la promovarea sucului. El a susținut că sucurile proaspete ar putea ajuta organismul să se detoxifice, să îmbunătățească digestia și să susțină sănătatea generală.

Popularitatea abordării Juicing

Pe lângă Dr. Walker, alți susținători ai sănătății au contribuit, de asemenea, la popularitatea sucurilor de legume. Pe măsură ce interesul pentru sănătatea naturală și bunăstare a crescut de-a lungul deceniilor, sucul a câștigat atenția ca o modalitate de a crește aportul de nutrienți. Totodată sucul are capacitatea de a încorpora mai multe alimente pe bază de plante în dieta cuiva.

Creșterea mișcărilor pentru sănătate în a doua jumătate a secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea a jucat, de asemenea, un rol în popularizarea sucurilor de legume. Pe măsură ce oamenii au devenit mai conștienți de importanța stilului lor alimentar, au căutat modalități de a-și îmbunătăți sănătatea. Sucul presat la rece a câștigat recunoașterea ca fiind o modalitate convenabilă și gustoasă de a consuma o varietate de nutrienți din produse proaspete.

Modalități de obținere a sucurilor

Există, la momentul actual, mai multe tipuri de storcătoare, care ne pot ajută în vederea obținerii unui suc de fructe și legume nutritiv.

Storcătorul centrifugal are la bază lame de mare viteză, este mai gălăgios și separă partea lichidă de partea solidă, prin forța centrifugă. Sunt, în general, mai accesibile dar și produsul final este mai degradat, din cauza căldurii și oxigenului degajat, în timpul procesului de juicing. Toate acestea menționate anterior duc la oxidarea substanțelor nutritive. Acest tip de storcător este potrivit pentru fructele și legumele mai moi, spre deosebire de cele tari și alte verdețuri cu frunze.

Storcătorul cu presare la rece operează printr-o acțiunea similară cu „mestecarea” lentă a fructelor și legumelor și astfel se petrece stoarcerea lor. La fel ca și cel menționat mai sus, are capacitatea de a separa pulpa de suc, în două recipiente diferite. Aparatele cu presare la rece pot face un suc mult mai nutritiv, deoarece păstrează mai bine enzimele și nutrienții produsului final.

Blenderul nu este un storcător propriu-zis și funcționează, în general, pe baza de lichide puse în același recipient ca și produsele. Acesta este relevant de menționat pentru combinația de pulpă și suc pe care o oferă. 

Combinațiile perfecte și beneficiile acestora

Fie că le culegem direct din grădină, le luăm de la piață sau de la cel mai apropiat magazin, cu ajutorul fructelor și legumelor, putem să ne sprijinim sistemul digestiv și imunitar prin această practică.

-          Spanac, castravete, frunze de țelină și lămâie. Se creează o explozie de antioxidanți, vitamine și minerale care ajută digestia, pielea și oferă o senzație de sațietate. Spanacul care este plin de fier și castravetele foarte hidratant ne pot sprijini sistemul circulator, iar la fel se poate spune și despre frunza de țelină și lămâie.

-          Morcov, portocale, ghimbir și lămâie. Deși pare ceva simplu la prima vedere, efectele benefice ale acestui suc nu sunt de neglijat. Se va vedea faptul că un numitor comun ce se regăsește în toate aceste mici rețete este lămâia, care servește drept conservant natural al sucului și bineînțeles, un detoxifiant și antioxidant. Morcovul are betacaroten, lucru care se traduce pentru noi în vitamina A. Ghimbirul este un super aliment cu o varietate de lucruri benefice organismului, care poate aromatiza puternic sucul.

-          Castravete, mentă, măr verde și lămâie. Menta va da un gust foarte revigorant când vine vorba de acest tip de suc. Mărul verde are o dulceață aparte, iar castravetele are un factor de hidratare.

-          Sfeclă, morcovi, mere și lămâie. Sfecla roșie este importantă pentru sănătatea creierului, inimii și a sistemului digestiv. Reduce inflamația și dezvoltarea celulelor canceroase.

-          Ananas, kiwi, spanac și lămâie. O abordare tropicală în care fructele și spanacul aduc o dulceață naturală, împreună cu enzime sănătoase și antioxidanți naturali.  

Acestea sunt doar câteva exemple ce vă pot ajuta în acest stil alimentar. Cantitatea de fructe depinde strict de persoană și de gusturile acesteia.

Perspective medicale asupra Juicing-ului

Juicing-ul vă permite să consumați o cantitate concentrată de vitamine, minerale și antioxidanți, dintr-o varietate de fructe și legume, într-un singur pahar de suc. Acest lucru poate fi util în special dacă te forțezi să mănânci cantități mari de produse.

 

Sucurile proaspăt preparate sunt o modalitate excelentă de a rămâne hidratați, mai ales dacă utilizați ingrediente hidratante precum castraveții, pepenele verde și fructele citrice.

 

Sucurile pot fi mai ușor de digerat de organism în comparație cu fructele și legumele întregi. Îndepărtarea fibrelor în timpul stoarcerii, oferă o mică pauză sistemului digestiv, ceea ce poate fi de ajutor pentru cei cu digestie sensibilă.

 

Nutrienții din sucuri sunt absorbiți mai ușor de organism, datorită absenței fibrelor. Din acest motiv, vom avea parte de o infuzie rapidă de vitamine și minerale.

 

Juicing-ul poate sprijini procesele naturale de detoxifiere ale organismului. Antioxidanții și nutrienții din sucurile proaspete pot ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Poate fi o modalitate de a controla aportul de calorii, în timp ce obțineți nutrienți vitali. Cu toate acestea, este important să fiți atenți la conținutul de zahăr din sucurile de fructe. De aceea, consumul de suc proaspăt poate oferi un impuls natural de energie, datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conține.

 

Vitaminele și antioxidanții din sucurile proaspete pot contribui la o piele mai sănătoasă, prin promovarea producției de colagen și protejarea împotriva daunelor oxidative. De asemenea, nutrienții din fructe și legume, în special vitamina C, pot ajuta la susținerea unui sistem imunitar sănătos. Multe legume folosite în sucuri au un efect alcalinizant asupra organismului, ceea ce ajută la echilibrarea nivelului pH-ului acestuia.

 

Dezavantajul sucurilor naturale

Cu toate aceste beneficii, sucurile naturale au un imens dezavantaj și anume înlăturarea fibrei, prin intermediul procesului de stoarcere. Fibra este esențială pentru digestie și stabilitatea nivelului de zahăr în sânge. În cazul sucurilor presate la rece, putem prelua fibra din recipientul separat și să o utilizăm în alte preparate, precum supa cremă, prăjituri la cuptor sau chiar sosuri pentru carne de casă.

 

Este relevant de menționat faptul că nu este indicată o alimentație strict axată pe sucuri presate la rece, drept stil de viață. Această alegere face parte dintr-o dietă pe termen scurt spre mediu sau combinată cu alte alimente. În contextul de juicing nu putem face față cerințelor de macronutrienți zilnici, ca noi să putem trăi sănătoși. Sucul presat la rece nu are proteine și grăsimi sănătoase, iar în combinații nepotrivite putem avea un aport mai mare de zahăr, din fructe și legume decât ne putem da seama. Dentiția poate fi afectată de toate aceste zaharuri și grupări acide. De asemenea, metabolismul poate încetini și nu va fi un stil de viață sustenabil.

Remus Marcu
Remus Marcu

Pasionat de medicină și psihologie, practicant de calistenice și Pranayama, calificat în nutriție sportivă și fitness. Un text din lumea veche descria conceptul de îndatorire pe care omul și-l asumă involuntar la naștere. El semnează pentru asta și nu semnează, în același timp, din momentul în care este condamnat la viață. Avem îndatoriri față de familie, față de societate și nu în ultimul rând, față de trupul nostru. Pe această cale vreau să le stăpânesc setea celor ce caută și doresc să se informeze despre maladiile de care suferă sau pe care aceștia doresc să le prevină.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!