Sindromul ovarelor polichistice. Cauze și tratamente
Data publicării: 07.03.2023 / Categorie: Medical
Ce reprezintă sindromul ovarelor polichistice?
Știați că peste 30% dintre femeile aflate la vârstă fertilă suferă de Sindromul ovarelor polichistice? Este o tulburare hormonală, cauzele acestei tulburări fiind multiple, de la moștenirea genetică, la cauze metabolice ce au ca efect rezistența la insulină. În acest sindrom, pacienta se confruntă cu menstruații neregulate, lipsa menstruației și numeroase chisturi ovariene. Chisturile ovariene sunt de forma unor saci de mici dimensiuni(sub 1 cm) plini cu lichid.
Simptomele ovarelor polichistice
Simptomele debutează adesea la pubertate sau la vârsta adultă, atunci când se produce o creștere substanțială în greutate.
Simptomele principale sunt:
- întârzieri ale menstruației mai mari de 35 de zile;
- acnee;
- infertilitate;
- supraponderabilitate;
- alopecie androgină – căderea părului în zone specifice ale scalpului;
- tulburări de somn;
- diabet de tip 2 sau prediabet;
- depresie, anxietate;
- sângerări anormale;
- dureri pelvine;
- pilozitate excesivă – față, piept, spate.
Analize și diagnosticare
Diagnosticul este stabilit pe baza anamnezei de către medicul ginecolog. În urma controlului de rutină, medicul pe baza simptomatologiei și ecografiei intravaginale, vă recomandă mai departe efectuarea unor analize de laborator.
Pentru măsurarea nivelului de hormoni și pentru excluderea altor patologii se recomandă analizarea următorilor factori:
– determinarea de hormoni tiroidieni(TSH, T4 liber);
– măsurarea testosteronului;
– depistarea hormonului anti-Mullerian(valori crescute la paciente cu SPOC);
– cortizolul liber urinar, pentru excluderea problemelor de suprarenale;
– insulina – valori crescute;
– FHS(hormon de stimulare folicular) – valori scăzute;
– LH(Hormon Luteinizat) – valori crescute în caz de SPOC.
Urmând investigațiile imagistice – ecografie transvaginală, ecografie transabdominală, RMN pelvin, se va pune în evidență aspectul ovarelor, dimensiunea acestora plus numărul și mărimea chisturilor.
Complicații în cazul ovarelor polichistice
Dacă Sindromul Ovarelor Polichistice rămâne netratat, complicațiile pot pune viața în pericol. Cancerul mucoasei uterine reprezintă cea mai periculoasă complicație, dar și infertilitatea sau avortul spontan. Sângerările uterine anormale nu sunt complicații ușor de gestionat.
Alte complicatii sunt:
- diabet de tip 2, diabet gestațional;
- apnee în somn;
- depresie, anxietate;
- sindrom metabolic – hipertensiune arterială, creșterea nivelului de zahăr în sânge, colesterol crescut, risc crescut de boli cardiovasculare.
Tratamentul ovarelor polichistice
Contraceptivele orale – cu un conținut potrivit de estrogen și progesteron, reduc atât cantitatea de hormoni androgeni și reglează ceilalți hormoni, cât și riscul de cancer endometrial, normalizând menstruația. Terapia cu un progestativ(progesteron) este des folosită în dereglările hormonale, în caz de amenoree(lipsa menstruației).
Chirurgical – în cazurile complexe, îndepărtarea laparoscopică a chisturilor este recomandată.
Mio-inozitol – este o substanță naturală produsă de organism din glucoză, denumită și vitamina B8. Aceasta este benefică pentru un răspuns eficient al insulinei, îmbunătățește fertilitatea susținând ovulația și reglează menstruația.
Naturist – Tinctura din mlădițe de zmeur este tonic feminin, susține echilibrul hormonal, ajută la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual și a sindromului ovarelor polichistice.
Stilul de viață contează foarte mult
Deseori schimbarea stilului de viață poate duce la o remisie totală sau parțială a chisturilor. Femeile care se confruntă cu această afecțiune, de obicei au o greutate peste medie, iar când abordează o alimentație bogată în fructe, legume, carne slabă, cereale, ajung să piardă kilograme în plus. Astfel, reușesc să țină sub control Sindromul Ovarelor polichistice.
De asemenea, antrenamentele cu greutăți ușoare, de trei ori pe săptămână și plimbările zilnice ajută la menținerea nivelului de glucoză la nivel optim.