Cum îți dai seama că ai nevoie de ochelari?

Data publicării: 16.05.2024 / Categorie: Medical

Scopul ochelarilor de vedere este acela de a ajuta ochiul în ceea ce privește corecția anumitor probleme oculare.  În același timp, purtarea ochelarilor te scapă și de vederea încețoșată. Aceștia sunt recomandați de către specialist în cazul miopiei, hipermetropiei, astigmatismului, strabismului și  altor afecțiuni de tip ocular. Vârsta, predispoziția genetică, stilul de viață și domeniul în care activezi cresc posibilitatea de a dezvolta simptome specifice.

Primii indici

Există mai multe simptome care indică faptul că trebuie să începi să porți ochelari. Dacă îți obosesc ochii mai repede decât de obicei sau îi simți tensionați  atunci când exerciți activități de zi cu zi pe care în mod normal le făceai fără dificultate, ar trebui să îți pui câteva semne de întrebare.  Activități precum cititul, condusul, lucrul la calculator/laptop, navigarea pe telefon (disconfort din cauza luminii), privitul la televizor sunt câteva dintre activitățile care te pot ajuta în a realiza că trebuie să porți ochelari.

Ochelarii sunt de distanță sau de apropiere, iar ochii pot avea dioptrii diferite. Un diagnostic corect, îl pune doar un medic oftalmolog. În urma consultului, va stabili dioptriile și îți va recomanda să cumperi o pereche de ochelari care îți va corecta vederea. 


Când este cazul să mergi la un consult oftalmologic?

Pe lângă simptomele enumerate mai sus, există și altele care îți transmit că este cazul să te programezi la un medic oftalmolog. Acestea pot fi:

  • Vederea încețoșată - poate fi cauzată de oboseala după o zi de muncă în fața monitorului sau a ecranului laptopului.

  • Dificultatea de a vedea clar noaptea - Dacă simți că vederea ta se înrăutățește seara sau noaptea, astfel încât nu mai poți vedea este posibil să te confrunți cu semnele unei forme precoce de cataractă.

  • Probleme la adaptarea ochilor de la întuneric la lumină -  mușchii care îți ajută irisul să se contracte și să se extindă au început să se slăbească.

  • Dureri de cap frecvente -  simptome comune în cazul instalării unei afectiuni oculare. Acestea sunt printre cele mai ignorate, tocmai din cauza faptului ca nu sunt recunoscute ca semne ale unei probleme majore. Durerile sunt cauzate de efortul depus de ochi pentru a focaliza și pentru a te ajuta să vezi mai clar, iar acestea nu dispar decât în momentul în care începi sa porți ochelarii de care ai nevoie.

  • Vederea dublă sau aureole în jurul luminilor (ex: semafor) - Aceste aureole pot apărea în cazul afecțiunilor precum astigmatismul, miopia sau prezbiopia. Dacă observi că nu mai vezi la fel de bine pe timpul nopții sau când se înserează, este posibil ca ochilor să le slăbească puterea de adaptare.

 

Consultul, un factor esențial

Verificarea vederii din timp la un consult oftalmologic îți poate diminua considerabil perioada de recuperare și de asemenea,  împiedică agravarea simptomelor.  Statisticile arată că aproximativ 75% dintre adulții care poartă ochelari se bucură de o vedere sănătoasă și corectă. Consultul este esențial, deoarece doar în acest fel oftalmologul poate să determine tipul de lentile de care ai nevoie, în funcție de problema care îți afectează vederea. Lentilele sunt diferite în cazul miopiei (-) și hipermetropiei (+). Atât forma lor, cât și grosimea, diferă în funcție de viciile de refracție.

Roxana Brînzei
Roxana Brînzei

Mereu mi-a plăcut să ajut oamenii și să-i informez cât mai bine despre tot și toate. Aici, fac asta prin scris. Mă bucur că pot contribui în a le da oamenilor informația corectă în ceea ce privește diversele afecțiuni de care suferă sau afecțiunile ce pot fi prevenite. De profesie, jurnalist, iar din pasiune, editor imagine.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!