Cum scapi de dependența de spray-urile nazale

Data publicării: 18.04.2024 / Categorie: Medical

O infecție a sinusurilor, cunoscută medical sub numele de sinuzită sau rinosinuzită, apare atunci când cavitățile nazale devin infectate, umflate și inflamate. Acumularea de lichid în sinusuri poate determina creșterea germenilor, ceea ce duce la o infecție a sinusurilor. Sinuzita este de obicei cauzată de un virus și durează adesea chiar și după ce alte simptome ale căilor respiratorii superioare dispar. 

 

Factorii favorizanți ai dezvoltării sinuzitelor

  • Infecțiile recidivante ale căilor aeriene superioare

  • Inflamația vegetațiilor adenoidiene

  • Alergiile

  • Poluarea

  • Fumatul pasiv ( factor adjuvant considerabil pentru alergiile respiratorii și implicit sinuzite)

  • Variațiile de temperatură

  • Corpii străini intranazali

  • Variante anatomice obstructive precum deviația de sept nazal

  • Suflatul incorect și incomplet al nasului

  • Refluxul gastro-esofagian (chiar dacă pacienții nu prezintă simptome specifice acestei afecțiuni)

  • Anomalii ale mucusului (mucoviscidoza)

  • Dischinezia ciliară primitivă (sindrom Kartagener)

  • Deficitul de IgA


Spray-urile nazale – o formă de tratament pentru sinuzită

 

În urma unui consult medical și în funcție de tipul de sinuzită, medicul stabilește ce fel de tratament îi prescrie pacientului. Pe lângă celelalte forme de tratament ( vezi articol aici), acesta poate recomanda și utilizarea spray-urilor nazale.

Spray-urile nazale au rolul de a preveni uscăciunea sinusurilor, de a fluidiza mucusul și a-l elimina, sau de a vindeca rănile după operațiile nazale. 

Este esențial să respecți recomandările medicului ORL-ist, pentru a evita efectele nedorite, respectiv dependența. 

Când se recomandă tratamentul cu spray nazal?

 

Spray-urile nazele se pot utiliza doar în cazul următoarelor afecțiuni:

 

  • Congestie nazală temporară - cauzată de o raceală comună sau de o infecție respiratorie. Sprayurile decongestionante pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

  • Rinită alergică - persoanele care suferă de rinită alergică pot utiliza sprayuri nazale pe bază de antihistaminice sau corticosteroizi pentru a controla simptome precum strănutul, mâncarimea nazală și secrețiile apoase.

  • Rinita cronică - în cazurile de rinită cronică, când simptomele durează mai mult de patru săptamani. Medicul poate recomanda un tratament pe termen lung cu un spray nazal adecvat, asa cum sunt cele care conțin corticosteroizi, pentru a ține sub control inflamația și congestia nazală.

  • Sinuzită - sprayurile nazale pot fi utile în tratarea sinuzitei, deoarece ajută la reducerea inflamației mucoasei nazale și la îmbunătățirea drenajului sinusurilor.


 Tipuri de spray-uri nazale

 

Exista o gamă variată de spray-uri nazale, fiecare având caracteristici și recomandări specifice. Este foarte important de reținut că utilizarea în exces a spray-urilor poate avea consecințe pentru sănătatea dumneavoastră. De asemenea, se recomandă consultarea medicului sau farmacistului înainte de începerea utilizării oricărui tip de spray nazal.

 

Astfel, spray-urile nazale se împart în următoarele categorii:

 

  • Sprayuri decongestionante - acestea sunt unele dintre cele mai comune tipuri de sprayuri nazale și sunt concepute pentru a oferi un remediu rapid pentru congestia nazală. Ele acționează prin îngustarea vaselor de sânge de la nivelul mucoasei nazale, fapt  ce reduce inflamația și ușurează respirația. Utilizarea lor excesivă poate duce la dependență. Cele mai frecvente substanțe active decongestionante, utilizate sub formă de spray-uri nazale, sunt clorhidratul de efedrina, fenilefrina, clorhidratul de xilometazolina, clorhidratul de nafazolină și clorhidratul de oximetazolină.

  • Spray-uri saline - Ele sunt potrivite pentru utilizarea zilnică și nu prezintă riscul de dependență. Sunt utile, în special, în cazurile de rinită alergică. Acestea conțin o soluție salină care ajută la hidratarea mucoasei nazale și la spălarea particulelor iritante sau a alergenilor

  • Spray-uri pe bază de corticosteroizi - aceste spray-uri sunt adesea prescrise pentru tratarea rinitei alergice sau a altor afectiuni respiratorii. Ele conțin corticosteroizi - propionat de fluticazona, furoat de mometazona etc., care reduc inflamația mucoasei nazale și ajută la controlul simptomelor pe termen lung. Administrarea lor trebuie făcută DOAR la recomandarea medicului și nu trebuie să se utlizeze pe termen lung.

  • Sprayuri antihistaminice - sunt utilizate pentru ameliorarea simptomelor rinitei alergice. Acestea conțin medicamente antihistaminice (azelastina, maleat de dimentinden) care blochează efectele histaminei, un compus eliberat în timpul reacțiilor alergice.

 

Când și cum apare dependența de sprayuri nazale?

 

Atunci când folosești un spray nazal, aceasta îți poate oferi un efect decongestionant rapid și eficient. În timp, mucoasa nazală poate deveni mai puțin receptivă la substanțele active din spray, adică, pentru a-și face efectul în continuare, este nevoie de o cantitate mai mare de spray.

 

Dependența, cunoscută și sub denumirea de rinită medicamentoasă, se instalează atunci când spray-urile sunt folosite mult mai mult decât este recomandat de către medic sau producător. Ele devin parte a rutinei zilnice, iar încetarea utilizării devine foarte grea din cauza simptomelor severe de congestie. 

 

Când apare dezvoltarea dependenței, simptomele nazale pot deveni mai severe atunci cand se încearcă reducerea sau întreruperea utilizării spray-ului. Acest lucru duce la un cerc vicios, deoarece persoanele afectate se pot confrunta cu stări anxioase dacă nu au acces la spray,  sau dacă efectele nu sunt cele cu care erau obișnuiți.

 

Congestia de rebound

 

Congestia de rebound este un fenomen care apare atunci când o persoană care utilizează în mod regulat spray-uri nazale decongestionante se confruntă cu o reacție paradoxală. Atunci cand efectul decongestionant al spray-ului se estompează, mucoasa nazală reacționează prin inflamație și congestie mai severe decât înainte de utilizarea sprayului. Această reacție este principalul semn ale dependenței de spray-urile nazale și poate determina pacientul să continue utilizarea  spray-ului, pentru a scăpa de acest disconfort.

Cum tratezi dependența de spray nazal?

Dacă vă confruntați cu o astfel de dependență  solicitați asistență medicală de specialitate pentru de un plan de tratament corespunzător. Acest tip de dependență necesită o abordare terapeutică în primul rând, pentru a reveni la o utilizare sănătoasă a spray-urilor nazale și pentru a depăși simptomele de congestie nazală. 

Primul pas este încetarea treptată a utilizării spray-urilor nazale care au cauzat dependentă. Aceasta poate duce inițial la manifestări ale sindromului de retragere, însă, sub supraveghere medicală, aceste simptome pot fi gestionate.

De asemenea, medicul ORL-ist poate prescrie alternative mai sigure pentru gestionarea congestiei nazale, cum ar fi spray-uri saline. Aceste produse pot ajuta la reducerea simptomelor de congestie și pot fi utilizate pe termen lung fără riscul dependenței. 

Umidificatorul – adjuvant în tratarea dependenței 

Umidificatorul în cameră poate contribui la menținerea umidității potrivite în aer, ceea ce poate reduce congestia nazală și nevoia de spray-uri decongestionante. Un efect asemănător îl pot avea dușurile calde sau băile cu abur.

Recomandări


Este foarte important să consultați medicul de familie sau un medic specialist ORL pentru a confirma diagnosticul și pentru a primi recomandările potrivite. Medicul poate evalua severitatea dependenței și poate prescrie un tratament personalizat. Cu ajutor medical și cu răbdare puteți trata această dependență. De asemenea, este foarte important să-i oferiți medicului vostru toate detaliile privind simptomele pentru ca acesta să vă poată oferi cele mai potrivite recomandări.

Roxana Brînzei
Roxana Brînzei

Mereu mi-a plăcut să ajut oamenii și să-i informez cât mai bine despre tot și toate. Aici, fac asta prin scris. Mă bucur că pot contribui în a le da oamenilor informația corectă în ceea ce privește diversele afecțiuni de care suferă sau afecțiunile ce pot fi prevenite. De profesie, jurnalist, iar din pasiune, editor imagine.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!