Ce afecțiune dermatologică este Acanthosis nigricans?
Data publicării: 11.04.2024 / Categorie: Medical
Acanthosis nigricans este o afecțiune dermatologică ce se caracterizează printr-o piele mai închisă la culoare în anumite zone ale corpului precum axilă, spatele gâtului sau zona inghinală. De regulă este un semn al diabetului zaharat de tip 2, al rezistenței la insulină și uneori un semn al cancerului.
Persoane predispuse în a dezvolta Acanthosis nigricans
Acanthosis nigricans afectează < 1% dintre caucazieni. În Statele Unite, prevalența estimată este de 13,3% dintre afro-americani, 5,5% dintre latino-americani și 34,2% dintre nativii americani. Cei diagnosticați cu acanthosis nigricans au avut de două ori mai multe șanse de a avea diabet de tip 2 decât celelalte persoane (35,4% față de 17,6%).
Afectează atât bărbații, cât și femeile de toate vârstele, însă statistic vorbind, persoanele cu vârsta <40 de ani sunt de obicei mai afectate.
Simptome
Semnul principal al Acanthosis nigricans este pielea întunecată, groasă, catifelată din pliurile și cutele corpului. Apare adesea la axile, inghinal și spatele gâtului sau chiar în zona articulațiilor de la mâini sau a degetelor de la picioare. Se dezvoltă încet. Pielea afectată poate prezenta mâncărimi, poate avea un miros neplăcut și poate deveni iritată.
Factori implicați în dezvoltarea Acanthosis nigricans
Acanthosis Nigricans este adesea asociat cu următoarele afecțiuni:
-
Diabet zaharat de tip 2
-
Obezitate
-
Rezistența la insulină
-
Funcționare deficitară a tiroidei
-
O tumoră ce afectează un organ intern.
Aceste pete întunecate ar putea apărea și în alte locuri, cum ar fi: față, palme, buze, buric, tălpile picioarelor, sub sân.
Rareori, de obicei, în situații care implică cancer, anomaliile cutanate Acanthosis nigricans se pot manifesta pe:
-
areole, zona din jurul mameloanelor;
-
membrane mucoase ale gâtului, nasului și gurii;
-
pleoape și o porțiune a ochiului.
Tipuri de Acanthosis nigricans
-
Pe fond familial/ moștenit: dobândit la naștere sau în timpul copilăriei. De regulă, dacă există cineva în familie cu această afecțiune, este foarte probabil să dezvolți la rândul tău.
-
Din cauza medicamentelor: mai multe medicamente au fost legate de Acanthosis nigricans. Acestea includ utilizarea de acid nicotinic, glucocorticoizi sistemici, dietilstilbestrol, pilule contraceptive orale combinate, terapia cu hormoni de creștere, estrogen, inhibitori de protează, niacină și insulină injectată. Odată ce medicamentul este oprit, afecțiunea se rezolvă de obicei.
-
Determinat de rezistența la insulină: poate contribui la dezvoltarea acanthosis nigricans și este asociată cu sindromul ovarian polichistic.
-
Anomalie acantotică acrală: se referă la o variantă de Acanthosis Nigricans prezentă la coate, genunchi, degete și suprafețele dorsale ale picioarelor. Este frecventă la persoanele care au pielea închisă la culoare.
-
Sindromul Acanthosis Nigricans malign: este asociat cu adenocarcinoame gastrointestinale și cancere de prostată, sân și ovar. Cancerul pulmonar și limfomul sunt rareori asociate cu Acanthosis nigricans. Acesta poate precede, însoți sau urmează debutul cancerului intern. Are de obicei un debut rapid.
-
Acanthosis nigricans autoimună: este asociată cu tulburări autoimune precum LES, sindromul Sjogren, sclerodermia sau tiroidita Hashimoto.
Tratament
De regulă, se începe prin tratarea cauzei care duce la această afecțiune. În cazul diabetului/ rezistenței la insulină se începe cu pierderea kilogramelor în plus și monitorizarea glicemiei care au rolul de a ameliora simptomatologia.
Medicul vă poate sfătui să utilizați creme pentru piele, medicamente, săpun medicamentos sau să faceți terapie cu laser pentru a ajuta la durere și miros. Scopul principal este de a trata problema de bază care o cauzează. Medicul vă poate sugera să vă mențineți greutatea la un nivel sănătos dacă sunteți supraponderal. În plus, ar putea recomanda medicamente care să vă ajute să vă gestionați glicemia. Antibioticele sunt o altă formă de tratament pentru miros sau durere.
Proceduri cosmetice
Puteți apela și la tratamente cosmetice dacă aspectul pielii vă nemulțumește.
Tratamentele includ:
-
Alfa hidroxiacizi, acid salicilic și Retin-A, care ajută la luminarea pielii;
-
Terapia cu laser.
Acanthosis nigricans nu poate fi vindecată prin aceste metode, dar ele pot îmbunătăți aspectul pielii. Evitați utilizarea produselor de îngrijire a pielii pentru a remedia petele întunecate fără a solicita sfatul unui profesionist din domeniul sănătății. Aceste produse ar putea fi ineficiente și ar putea irita pielea, agravând situația.
Consultați un medic
Consultați medicul dacă observați modificări ale pielii, mai ales dacă modificările sunt bruște. Diagnosticul se va pune după examinarea zonei afectate. De asemenea, pot fi necesare teste de sânge, radiografii sau endoscopii.
Este esențial să anunțați medicul despre orice vitamine, suplimente de culturism sau suplimente nutritive pe care le luați în plus față de orice medicamente eliberate pe bază de rețetă.
Rareori, medicul poate solicita teste suplimentare, cum ar fi o mică biopsie a pielii, pentru a exclude oricare alte cauze potențiale.