Cum îți afectează lipsa somnului sistemul imunitar?

Data publicării: 06.11.2024 / Categorie: Medical, Psihologie

Lipsa somnului este denumită și epidemia globală. Aceasta ne pune în pericol calitatea vieții. Este bine știut deja faptul că dacă nu dormi îți este afectat modul de a te concentra și totodată memoria. Insomnia obligă organismul să îl țină într-o stare de alertă, fapt ce afectează imunitatea organismului, favorizează apariția de boli cardiovasculare, tulburări neurocognitive, și crește rata mortalității.

De cât somn avem nevoie?

Numărul de ore de somn pe care trebuie să îl avem diferă de la persoană la persoană, în funcție de starea de sănătate, tipul de activitate desfășurat într-o zi. Felul în care te simți după somn îți poate indica numărul de ore de care ai nevoie pentru a te simți odihnit.

În general, se consideră că:

  • Nou-născuții (0-3 luni) ar trebui să doarmă între 14-17 ore;
  • Sugarii (4-11 luni): 12-15 ore;
  • Copiii mici (1-2 ani): 11-14 ore;
  • Preșcolarii (3-5 ani): 10-13 ore;
  • Școlarii (6-13 ani): 9-11 ore;
  • Adolescenții (14-17 ani): 8-10 ore;
  • Tinerii (18-25 ani): 7-9 ore;
  • Adulții (26-64 ani): 7-9 ore;
  • Persoanele în vârstă (peste 65 de ani): 7-8 ore.

Cele patru stadii (cicluri) de somn:

În timpul somnului, ar trebui să treci prin patru stadii de somn: trei stadii REM (caracterizate prin mișcarea rapidă a ochilor) și un stadiu de tip non-REM (NREM).

Stadiul 1 de somn (REM) - Adormi ușor și poți fi trezit de zgomote foarte mici. Poți experimenta mioclonii (contracții musculare bruște, precedate uneori de o senzație de cădere în gol.

Stadiul 2 de somn (REM) - Mișcările ochilor se opresc, inima bate mai lent, mușchii se relaxează și scade temperatura. Te pregătești pentru somnul profund.

Stadiul 3 de somn (REM) - Undele cerebrale sunt foarte lente, mișcările ochilor au încetat, la fel și spasmele musculare. Este foarte greu să te trezești, dar dacă totuși se întâmplă, ești amețit și dezorientat în primele minute.

Stadiul 4 de somn (NREM) - Creierul este activ pentru că prelucrează informațiile stocate pe parcursul zilei. Tot în această fază este stimulat sistemul imunitar, se fortifică mușchii și oasele, se regenerează țesuturile. În această etapă apar visele.

Conform ciclurilor de somn, la adulți, un ciclu complet de somn durează între 90-110 minute. Primele cicluri de somn cuprind perioade scurte de somn REM și perioade mai lungi de somn profund, după care se inversează, perioadele de somn REM cresc ca durată și se reduc cele de somn profund.

Modelele de somn diferă si ele însă, de la individ la individ, în funcție de factori precum:

  • vârsta;
  • starea de veghe-somn;
  • ceasul intern;
  • comportamentul dinainte de culcare (existența stresului, condițiile de somn, exercițiul fizic făcut peste zi, tipul de alimentație).

Cum-îți-afectează-lipsa-somnului-viata.jpg

Care pot fi cauzele lipsei de somn?

Cauzele insomniei sunt multiple și pot avea legătură cu vârsta sau condițiile fiziologice existente (sarcina, diverse afecțiuni).

Cele mai frecvente cauze ale insomniei sunt:

Tulburări emoționale sau psihice: depresie, anxietate.

  • Diverse afecțiuni: dureri cronice, boli digestive, boli pulmonare, astm, boli autoimune, boli degenerative, atac cerebral.
  • Stresul: perioadele cu stres amplificat cresc șansele de insomnie.
  • Dereglări hormonale: mecanisme foarte complicate și cu efecte nebănuite.
  • Tipul de alimentație: în general, alimentația nesănătoasă
  • Folosirea înainte de culcare a laptop-ului, a telefoanelor sau tabletelor inhibă producerea de melatonină - hormonul somnului.

Categorii de risc

Insomnia este o afecțiune care afectează persoanele indiferent de vârstă și sex, dar este mai des întâlnită la femei. Afecțiunea poate fi o consecință a schimbărilor hormonale, a menopauzei sau a menstruației, dar este posibil ca și cauzele genetice să fie motivul pentru care femeile suferă de insomnie mai mult decât bărbații.

Sunt însă și alte categorii de persoane predispuse la insomnie:

  • persoanele care călătoresc frecvent;
  • angajații care lucrează în ture;
  • adolescenții și studenții;
  • femeile însărcinate și cele aflate la menopauză;
  • persoanele cu tulburări psihice;
  • persoanele în vârstă.

Efectele produse de lipsa somnului

Fără un somn adecvat, organismul tău nu va putea menține sistemul imunitar în stare bună (în timp organismul tău nu mai poate contribui la repararea celulelor deteriorate, sau protecția împotriva virușilor) ba chiar va declanșa răspunsuri autoimune (alergii).

Alte efecte produse de faptul că nu dormi suficient sunt creșterea riscului de răceală sau gripă, afectarea psihicului și a emoțiilor, creșterea riscului de infarct, creșterea riscului de a dezvolta diabet (deoarece crește nivelul glucozei din sânge), creșterea apetitului, pierderea elasticității pielii și oboseala evidentă a ochilor.

lipsa-somnului-sistemul-imunitar.jpg

Psihicul și emoțiile

Lipsa somnului duce la instalarea iritabilității și la creșterea șanselor de instalare a anxietatii și a depresiei. Totodată scade capacitatea de muncă, eficiența și productivitatea. Organismul poate dezvolta atacuri de panică, agresivitate, furie necontrolată. Cel mai grav este că se poate dezvolta un comportament impulsiv (suicid, paranoia).

Modifică apetitul

Organismului îi lipsește energia, iar singurul mod în care își poate face rost de un surplus de energie este hrana. Dacă nu dormi suficient, vei avea senzația de foame mai des și vei manca mai mult decât ai, de fapt, nevoie.

Somnul de frumusețe

În timpul somnului, organismul produce un hormon care are rolul de a reîmprospăta și repara celulele. Dacă nu dormi suficient, producția de colagen scade, iar acest lucru va afecta elasticitatea și fermitatea pielii.

Când vizităm medicul

În cazul în care perioadele de insomnie depășesc trei zile consecutive, este necesară programarea la un medic specialist. Primul pas este consultul la medicul de familie. Acesta va pune o serie de întrebări - obiceiurile de zi cu zi, alimentație, istoric medical.

Tratament medicamentos

Medicamentele prescrise de medic (somnifere în principal) sunt doar o variantă de moment. Insomnia trebuie tratată prin anularea cauzei care duce la instalarea ei.

Prevenție

Printr-un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată poți preveni insomnia și poți avea un somn de calitate. Dacă vrei să ai un somn odihnitor nu mânca cu minim 3 ore înainte de culcare (organismul tău va fi ocupat cu digestia în loc să doarmă) și nu consuma alimente care conțin cofeină.

Alte metode ajutătoare sunt:

  • Program de somn regulat. Dacă te vei duce la culcare și te vei trezi cam la aceeași oră, organismul tău va fi programat să doarmă mai bine.
  • Temperatura din camera nu trebuie să fie nici foarte ridicată, nici foarte scăzută.
  • Lumina ecranelor. Telefonul, laptopul, tableta te vor împiedica să adormi din cauza luminii pe care o produc. Aceasta inhibă melatonina.
  • Redu stresul. Pentru a adormi trebuie să lași grijile și problemele și să încerci să îți relaxezi mintea.

Pentru probleme frecvente legate de somn, este indicat să consulți un medic specialist în somnologie sau un psihiatru, deoarece aceștia au expertiza necesară pentru a evalua și trata tulburările de somn. În unele cazuri, și un neurolog poate fi de ajutor, mai ales dacă insomnia este legată de o afecțiune neurologică.

Roxana Brînzei
Roxana Brînzei

Mereu mi-a plăcut să ajut oamenii și să-i informez cât mai bine despre tot și toate. Aici, fac asta prin scris. Mă bucur că pot contribui în a le da oamenilor informația corectă în ceea ce privește diversele afecțiuni de care suferă sau afecțiunile ce pot fi prevenite. De profesie, jurnalist, iar din pasiune, editor imagine.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!