Elimină stresul din viața ta cu aceste trucuri simple
Data publicării: 21.12.2022 / Categorie: Medical
Stresul pare a fi boala secolului. Ți-ar lua ceva timp să găsești o persoană care nu se simte stresată în ziua de astăzi. Și pe bună dreptate. Dar, ce înseamnă, totuși, să fii stresat? Și ce presupune asta? Cum să distingem o zi stresantă de o reală problemă de sănătate, care atrage și consecințe severe?
Să descoperim metodele prin care putem ține aceste stări dăunătoare sub control.
Ce este, de fapt, stresul?
Stresul este un răspuns natural al corpului nostru atunci când ne aflăm sub presiune. În viața de zi cu zi, există nenumărate situații care pot provoca stres. De fiecare dată când ne întâlnim cu o situație nouă, neașteptată, sau asupra căreia credem că nu avem control, devenim un pic stresați.
Situațiile care ne pun în pericol statutul social, sentimentele de identitate sau apartenență la grup ori care ne suprasolicită fizic și/sau mental, produc, și ele, mai mult stres. Contrar opiniei populare, acest lucru nu este neapărat rău.
Pentru fiecare amenințare, reală sau închipuită, avem o mică structură la baza creierului, numită hipotalamus, care trimite un mic semnal de alarmă glandelor endocrine. Acestea, în schimb, secretă adrenalină și cortizol, doi hormoni care regulează răspunsul corpului la stimulul stresant.
În doze mici, ambii hormoni au efecte benefice asupra organismului. În fața pericolului iminent (chiar dacă acesta nu e altceva decât un fișier Excel foarte plictisitor), adrenalina și cortizolul ridică ritmul cardiac și tensiunea arterială, astfel încât corpul nostru consumă glucoză la o rată ridicată.
Ce înseamnă asta? Nimic mai mult decât o doză în plus de energie și o capacitate mai mare de atenție. Trebuie să fi auzit povești despre mame care, de nicăieri, au reușit să ridice mașini pentru a-și salva copiii. Ei bine, acele mame, în acele momente, erau extraordinar de stresate. Tot hormonii de stres sunt cei care ne ajută să terminăm de alergat un maraton, deși credem că vom ceda în orice secundă.
Un nivel scăzut de stres este chiar indicat pentru a putea performa la întregul nostru potențial și nu este nimic pentru care să ne facem griji.
De ce este stresul cronic dăunător?
Dacă un pic de stres ne ajută să dăm tot ce e mai bun din noi în anumite situații, este ușor de înțeles cum un nivel ridicat de stres pe o perioadă îndelungată va face fix opusul. Toți supereroii au nevoie de odihnă, iar oamenii nu sunt o excepție.
Când trăim cu stres cronic, suprasolicităm toate părțile corpului. Un sistem care trebuia să ne ajute să depășim un obstacol prin consumul mai rapid de resurse, rămâne blocat și arde energie mult mai rapid, chiar și atunci când nu e nevoie.
Stresul cronic ne consumă toate rezervele fizice și mentale, lăsându-ne ușor letargici, iritabili și cu o impresie că nu avem niciun control asupra situației noastre.
Dintre simptomele stresului cronic, amintim:
- Oboseală nejustificată
- Schimbări de apetit
- Nivel scăzut de energie, independent de numărul de ore de dormit
- Insomnii
- Scăderea capacității de concentrare
- Dureri musculare sau de cap
- Lipsă de dispoziție pentru activități sociale
- Iritabilitate
- Disfuncție sexuală sau scăderea libidoului
- Pierderi ușoare de memorie
- Probleme digestive, precum constipație sau diaree
E important să reținem că nu e nevoie să experimentăm toate aceste simptome dacă suferim de stres cronic. Genele, mediul și stilul de viață, precum și reziliența unei persoane pot afecta felul în care acest tip de stres se manifestă.
Cu toate acestea, o persoană care suferă de stres cronic va experimenta probleme în productivitatea sa, în relațiile sociale, precum și în tonusul său afectiv. Dacă, în ultimul timp, ai pierdut din entuziasmul pentru activități care te făceau fericit, sau simți că nu mai ai energie pentru lucrurile care contează pentru tine, nivelul tău de stres ar putea fi un factor important.
Ce complicații apar cu un nivel cronic de stres ridicat?
Simptomele menționate mai sus par suficient de grave să ne încurajeze să sărim direct într-o baie cu spumă. Totuși, trebuie să știm că problemele legate de stres nu se opresc aici. O persoană care trăiește cu stres cronic pentru o perioadă mai lungă de timp, se supune la diverse condiții precare de sănătate.
Studii au arătat o legătură importantă între stresul cronic și dezvoltarea bolilor de inimă, a hipertensiunii, obezității, diabetului de tip II și artritei.
În plus, o astfel de persoană este mai predispusă unor dependențe, pentru a mitiga efectele stresului. Aceste dependențe includ dependențe de substanțe precum alcoolul, nicotina sau medicamentele eliberate pe bază de rețetă.
Există și dependențe comportamentale pe care trebuie să le avem în vedere, precum dependența de internet, pornografie, mâncare sau jocuri de noroc.
În ultimă instanță, viața sub norul negru al stresului poate duce la probleme mentale cum ar fi anxietatea generalizată sau tulburări de dispoziție.
Cum putem ameliora stresul din viața noastră?
Cu siguranță, o săptămână de lucru de 3 zile, mai mult timp liber pentru activitățile care ne plac, sau o excursie la bunici la care să participe doar copiii ne-ar scădea nivelul de stres destul de repede.
Din păcate, stilul de viață contemporan nu ne permite să fugim repede la Spa ori de câte ori suntem stresați. Cu toate astea, există diverse metode pentru a da corpurilor noastre oportunitatea să se relaxeze.
Iată câteva dintre cele mai eficiente:
- Sportul! Fie ca e vorba de o oră la sală sau o plimbare de 10 minute în jurul blocului, nivelul de stres scade atunci când suntem în mișcare. Nici nu e nevoie să ieși din casă dacă dai drumul la muzică și dansezi viguros pentru un sfert de oră.
- Meditația. 10 minute de meditație pe zi vor face minuni, nu doar pentru nivelul tău de stres, dar și pentru dispoziție, abilitatea de concentrare și pentru a reduce impulsivitatea.
- Socializarea. Poate nu te simți foarte social, însă timpul petrecut cu cei dragi poate face minuni pentru nivelul tău de stres.
- Suplimentele cu magneziu. Deși suplimentele nu înlocuiesc o dietă echilibrată, o capsulă de magneziu în perioadele foarte stresante va face, cu siguranță, diferența.
- Jurnalul. Chiar dacă nu mai suntem în școala generală, menținerea unui jurnal e o modalitate foarte eficientă să ne eliberăm de stres. Poți folosi unul ca să te debarasezi de problemele de peste zi și să te concentrezi mai mult pe relaxare.
- Pisica! Sau câinele. Chiar dacă nu sunt ale tale, animelele de companie pot reduce stresul semnificativ. Însoțește-ți prietenii când scot câinii în parc și joacă-te cu ei, sau încearcă-ți norocul la a mângâia o burtică de pisică.
Orice modalitate ai alege, trebuie să îți amintești să-ți rezervi niște timp pentru tine. Relaxare este un cuvânt destul de vag, pentru că fiecare din noi ne relaxăm în feluri diferite. Poate mie îmi place să citesc o carte, și ție îți place să te cațeri pe munți.
Orice ar însemna relaxarea pentru tine, amintește-ți că e la fel de importantă ca productivitatea, și nu poți ignora niciuna în favoarea celeilalte, dacă vrei să duci o viață echilibrată. Chiar dacă nu simți efectele acum, ele vor apărea în timp, când, poate, va fi mult mai greu să le combați.
Referințe:
American Psychological Association. (n.d.). Stress effects on the body. American Psychological Association. Retrieved December 15, 2022, from https://www.apa.org/topics/stress/body
American Psychological Association. (n.d.). Stress effects on the body. American Psychological Association. Retrieved December 15, 2022, from https://www.apa.org/topics/stress/body