Criza de rinichi poate fi confundată cu durerea de spate 

Data publicării: 15.02.2023 / Categorie: Medical

Semnele Crizei de rinichi

Cum identifici criza de rinichi

Rinichii sunt organe cu un rol extrem de important în eliminarea excesului de lichide din corp. Sunt situați în zona lombară, de aceea durerea provocată de criza de rinichi poate fi ușor confundată cu durerea de spate. Din acest motiv este important să cunoaștem localizarea exactă a durerii de rinichi.

Spre deosebire de durerile de spate, durerea într-o criză de rinichi este mult mai ascuțită, adâncă, se resimte în părțile laterale ale coloanei vertebrale, în zona lombară. Durerea poate radia  chiar în  partea inghinală, până în abdomenul inferior.

Alte semnale ce însoțesc durerea sunt: stările de rău, vărsături și greață, urină concentrată, sânge în urină,  frisoane și urinări frecvente, pot apărea chiar urme de material solid în urină, acest lucru înseamnă că părți ale pietrelor sau nisipului aflat la nivelul rinichilor s-au eliminat.

mceclip0-3.jpg

Rolul rinichilor

Rinichii sunt filtrele corpului, elimină toxinele din sânge, transformându-le în urină, în același  timp pot absorbii nutrienți din sânge, pe care apoi îi distribuie în funcție de necesitățile corpului.

Atunci când apar boli ce afectează rinichii, aceștia nu mai funcționează optim și apar probleme precum retenția de lichide, durerea sau modificări ale aspectului și frecvenței urinării.

Cum se manifestă criza de rinichi 

Principala manifestare este durerea, în funcție de stadiul colicii renale, durerea este acută, constantă, moderată sau ascuțită.

Colica renală sau criza renală apare când ,,piatra” localizată la nivelul rinichilor pleacă pe uretră, provocând leziuni sau blocând uretra, astfel se declanșează criza de rinichi. Acest lucru se întâmplă când dimensiunea pietrei este mare, în cazul fragmentelor sau nisipului, acestea se pot elimina ușor.

În funcție de dimensiunea pietrei, simptomele pot fi moderate: durere ușoară, nevoie de urinare frecventă, urină tulbure, până la simptome acute: durere ce crește în intensitate, prezența sângelui în urină, urinări cu usturimi, febră, stare de rău generalizată.

Cauzele care declanșează criza de rinichi

Colica renală sau ,,Pietrele la rinichi”  rămân blocate la nivelul tractului urinar, dar există și alte cauze ce pot provoca crize de rinichi:

  • Infecția urinară – Cauzată de bacterii ce pătrund prin uretră și se înmulțesc în vezică, provocând dureri și inflamație.
  • Pielonefrita – Este stadiul avansat al infecției urinare, în care bacteriile ajung la rinichi. Persoanele cu pietre la rinichi sau nisip sunt mult mai predispuse la infecții grave.
  • Traume – În urma unei accidentări sau a practicării unui sport de contact, pot apărea traume la nivelul rinichilor, care duc la insuficiență renală, cauzând dureri și probleme de eliminare a urinei.

Tratamente în criza de rinichi

  • Analgezice – Durerea este tratată cu ajutorul analgezicelor, combinate cu alte substanțe medicamentoase pentru tratarea cauzei.
  • Antibiotice – Infecțiile la nivelul tractului urinar, se tratează cu ajutorul antibioticelor.
  • Tratamente naturiste – Sunt de ajutor, în special în stadiul incipient al afecțiunii. Sucul de merișoare, sucul de sfeclă, ajută la curățarea tractului urinar, medicul poate recomanda ceaiuri pe bază de soc, mătase de porumb sau cozi de cireșe ori tincturi pentru sănătatea rinichilor. S-a dovedit că bobițe de rășină de brad ingerate câteva săptămâni pe stomacul gol, pot sparge piatra formată din calciu sau oxalat de calciu.
  • Tratamentul chirurgical – Se recurge la acesta în momentul în care pietrele blochează complet un ureter sau sunt mai mari de 6 mm. Recuperarea este rapidă în cazul intervențiilor unei probleme ușoare și medii, dar pentru intervențiile complicate, se extinde până la săptămâni.

Cum putem preveni criza de rinichi

Durerea poate fi prevenită printr-un stil de viață ce urmărește sănătatea rinichilor și tractului urinar, dar și prin păstrarea unei igiene adecvate.

  • Consumul de lichide ajută la eliminarea corespunzătoare a toxinelor și bacteriilor din organism;
  • Urinarea la timp, pentru a evita creșterea concentrației de bacterii prezente în urină;
  • Urinarea după contactul sexual este recomandată, deoarece acumularea de bacterii în uretră poate cauza infecții;
  • Igiena locală atentă și ștergerea din față în spate, după urinare sau defecație;
  • Consumul limitat de sare, lapte și carne, pentru prevenirea formării calculilor renali;
  • Consumul de alimente bogate în oxalați, sfeclă, nuci;
  • Folosirea produselor de igienă fără iritanți și substanțe chimice;
  • Evitarea expunerii prelungite la frig.

Criza de rinichi debutează în general brusc, atunci când un calcul blochează tractul urinar. De obicei, sistemul urinar dă semnale când ceva nu este în regulă, de aceea prezentarea la medic imediat cum sunt observate schimbări la nivelul concentrației urinei sau frecvenței de urinare, chiar de la primul disconfort, poate să prevină o criză dureroasă și alte complicații.

Alina Roznovanu
Alina Roznovanu

Numele meu este Alina, sunt asistent medical, iar experiența cu pacienții mi-a dezvăluit nevoia acestora de a înțelege informațiile medicale. Din acest motiv am ales să dezbat articole medicale, prin care pot explica în termeni uzuali informațiile complicate.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!