Cum este afectat ficatul de emoții precum supărarea

Data publicării: 13.04.2023 / Categorie: Medical

Majoritatea persoanelor nu acordă o importanță deosebită acestui aspect, însă da, ficatul este afectat de stilul nostru de viață și de emoțiile prezente. Supărarea este o provocare majoră pentru ficatul nostru. A avea grijă de armonia dintre trup, minte și suflet e un stil sănătos de a trăi, pentru că omul este un întreg. 

Ce este ficatul?

Ficatul este un organ fără de care nu se poate trăi,  fiind un organ tăcut, fără nervi ai durerii (de aceea e greu să-i aflăm starea de sănătate). Acesta trudește din greu și este răbdător, capabil să suporte destul de multe excese. 

Ficatul este situat în partea dreaptă, sus, a abdomenului. Acesta este numit și “generalul comandant“ al corpului.  Sau, îl puteți asocia cu un filtru sau cu o gazdă care luptă împotriva microorganismelor invadatoare.  Aici se înmagazinează furia, ura, mânia, frustrarea, stresul, durerea, frica, îngrijorarea, melancolia. Toate apar în mod natural, uneori fără consecințe patologice. Dar aparițiile bruște, severe sau cronice pot provoca efecte fiziopatologice.

Ceea ce gândim, trăim și rostim îmbolnăvește, la propriu, acest organ. Mintea afectează corpul, iar corpul afectează mintea. A susține atât corpul, cât și mintea, este esențial pentru bunăstarea noastră emoțională.

Organ de primă linie. Ce face ficatul pentru organism? 

 

Principalele funcții importante ale ficatului:

  • are funcția de detoxifiere a organismului, echipat în mod unic pentru a procesa tot ce mâncăm și bem; 

  • filtrează și sortează toxinele, direcționându-le către sistemul excretor - un aliat de nădejde în digestie; 

  • se poate regenera - totuși, expunerea constantă la emoții negative, la factorii poluanți din mediu, la o alimentație nesănătoasă duce la boli de ficat. 

  • când este extenuat de abuzul de sentimente negative și de obiceiuri alimentare greșite, toxinele se reîntorc în corp;

  • susține sistemul imunitar;

  • ajută la echilibrarea rezervelor de energie;

  • acumulează rezerve de vitamine (A, B2, B3, B4, B12, D3, K) și fier; 

  • reglează temperatura corpului.

Când vine vorba de ficat, e indicat să ne gândim cum să avem grijă de el! Dacă acest organ nu ar mai funcționa, atunci nu am mai trăi nici măcar o zi! Nu suntem conștienți de funcțiile esențiale pe care le are. 

Fiind încărcat cu negativism, ficatul ajunge ca o sită înfundată. Dacă ficatul este nesănătos, organismul nu poate funcționa corect, nu poate digera eficient alimentele și nu poate elimina toxinele din organism. Și reversul este adevărat: o leziune a organelor interne poate provoca o tulburare emoțională. 

De ce supărarea împiedică funcționarea optimă a ficatului?

Supărarea este o reacție umană naturală care provoacă mari neplăceri organismului. Orice om se supără. Specialiștii spun că supărarea este un sentiment normal, dar că trebuie ținută sub control. Avem puterea de a ne instrui corpul și mintea. De aceea e important să înțelegem că o atitudine mohorâtă nu va îmbunătăți situația, ci va forța ficatul (și celelalte organe) să sufere în tăcere până când nu va mai putea funcționa corespunzător.

Ficatul este foarte sensibil la supărare. E ca un sediu al mâniei. Din punct de vedere medical, cuvintele: „mi-ai mâncat ficații” nu sunt lipsite de temeiuri. De ce? Pentru că furia rănește ficatul și îi provoacă efecte devastatoare. 

VvlR1GnEDazHCz0bmibX-wzqp--LnsAN84SMuhzClw2iPfHYpXo4Z1GFzICLcPkopzyV_0Zbgzk-3Kt_FfTC8CNuHwHGwbeRizRVcekLwmUjnYvr-WS2eItPpUKKsWqxDHA8ZCk7Q6hTiieT2umAKQ

Medicii susțin că bolile au un substrat psihologic

E foarte interesant faptul că organele au legătură cu mentalul și emoționalul. Toate tulburările interioare afectează corpul. Conectarea cu sentimentele de amărăciune fură energia ficatului, vitalitatea vieții.  

Supărarea este exteriorizată și prin cuvinte. Când vărsăm continuu “otravă verbală”, fiziologia noastră este afectată negativ. Comunicarea calmă despre ceea ce v-a supărat scutește ficatul de toxine emoționale.

Dacă simțiți durerea, disconfortul, tristețea, neliniștile celor apropiați ca și cum ar fi ale voastre, e mai bine să puneți limite. Filtrați tot ce vă poate tulbura cu ușurință. Altfel, vă cufundați și mai adânc în stări care vă îmbolnăvesc organismul.

 

Alți 5 inamici care pedepsesc ficatul (buni prieteni cu supărarea)

 

Depresia

Este mai serioasă decât un simplu episod de supărare. E o tristețe fără motiv care persistă zilnic, până la ani de zile, afectând calitatea vieții. 

Când ficatul este împovărat de aceste stări, va crea un “dezechilibru cerebral”, sub formă de depresie. Studiile oamenilor de știință au constatat că mulți dintre pacienții cu probleme hepatice s-au confruntat cu dificultăți de somn, probleme la locul de muncă, preocupări financiare, stimă de sine scăzută, îngrijorare. Toate aceste neajunsuri cresc semnificativ nivelul de depresie și anxietate.

Reprimarea emoțiilor

Medicina chineză spune că fiecare organ are un suflet, un duh. Grijile nerostite devin copleșitoare. Când supărările lăuntrice nu pot fi exprimate în exterior, ele ajung să explodeze în corp, provocând stări de anxietate, de foame (mâncăm mai mult decât ar fi necesar), de agitație. Cărăm aceste stări în spate până când ne dereglează funcționarea optimă a ficatului.

Când ficatul este afectat din cauze emoționale, omul simte că nu poate duce la bun sfârșit anumite obiective, devine furios sau invers: letargic, deprimat, fără chef.

Astfel, energia ficatului invadează organismul și se exteriorizează prin alergii, urticarii, dureri de cap, boli autoimune, boli de ficat. Prea multă mânie interiorizată reprezintă toxine în organism. Excesul de toxine emoționale ne stoarce de energie.

Medicii știu că persoanele cu tensiuni interioare continue pot avea un sistem imunitar slăbit. 

Sedentarismul

Profesorul Michael Trennell de la Universitatea Newcastle a afirmat că “scaunele ne ucid lent, dar sigur”.  Cu ajutorul unui studiu, a argumentat faptul că sedentarismul afectează sănătatea ficatului. Cei care stau ore în şir aşezaţi pe scaun se pot îmbolnăvi de steatoză hepatică non-alcoolică, cunoscută şi ca boala ficatului gras. Această afecțiune nu apare doar din cauza alimentației prea bogate în grăsimi și zahăr, susțin oamenii de știință. Mai este numită boala civilizației.

Revista medicală The Journal of Hepatology, a publicat un studiu care a arătat că această afecțiune hepatică poate evolua spre ciroză sau cancer de ficat. Avansează în liniște, fără simptome specifice.

Oboseala (chiar și după odihnă îndelungată)

Diminuează fluxul de sânge și încetinește funcțiile ficatului. 

Alimentația nesănătoasă 

Este vital să avem o alimentație curată, fără toxine, fără excese de zahăr sau grăsimi, pentru a evita degradarea ficatului. Sau să fim cumpătați. 

 

Cele mai importante 14 semne de avertizare

Dacă sunteți preocupați de sănătatea ficatului vostru, aveți grijă la aceste simptome comune, care indică o problemă hepatică. 

  • dureri de cap pe partea dreaptă;

  • oboseală;

  • lipsă de concentrare;

  • modificări ale pielii: mâncărime, învinețire, îngălbenire (icter);

  • dezechilibru hormonal;

  • bufeuri;

  • creștere/scădere în greutate;

  • colesterol crescut;

  • probleme digestive;

  • schimbări de dispoziție;

  • trezire între 1 și 3 dimineața;

  • halena;

  • dureri abdominale;

  • retenția de apă (abdomen umflat și tare).

Stagnarea ficatului poate contribui la dizarmonie emoțională, adică vă simțiți blocați. Stresul hepatic poate fi mai dăunător decât toxinele provenite dintr-o alimentație nesănătoasă. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mâncați tot ce este mai nociv pentru organism. Trebuie doar să realizați că există anumiți factori de stres, care vă pot afecta ficatul și e indicat să luați măsuri.

Cum întreținem tinerețea ficatului?

8c0H_PbHipz3h2ZDMy8PRbHdImZ8yW7yDsQNpV2Iqn1IEpvvZQE0qyorN3BltbZdZs3X72piVZRcNnJxpTuzbdaoDk-SVfqHMm3VYybP12zoxKpAQTeZlFQWE6ZRx7kodL5IJitp83jJp9OKjXwsgA

Când ficatul este echilibrat, vom avea un corp sănătos. Ficatul și vezica biliară  lucrează împreună. Dacă vi s-a îndepărtat vezica biliară, acest lucru pune mai multă presiune asupra ficatului vostru. În cazul în care nu există alte probleme presante, ficatul ar trebui să fie organul căruia să-i acordați mai întâi atenție.  

Ce schimbări putem face? Strategii terapeutice 

  • controlul medical periodic - vă poate salva viața;

  • starea calmă - conștientizarea sentimentelor de ură, mânie, furie, invidie;

  • sentimente pozitive - iertarea, acceptarea, recunoștința;

  • voia bună - râsul este “gimnastica” favorită a ficatului;

  • expunerea regulată la soare - e revigorantă, îmbunătățește starea de spirit; 

  • nutriția ușoară / hidratarea - influențează starea psihică și fizică;

  • evitarea consumului de alcool;

  • exercițiile fizice moderate – mișcări ale brațului drept, deoarece mișcările acestuia masează ficatul;

  • folosirea medicamentelor cu moderație;

  • detoxifierea ficatului - ceaiuri și suplimente hepatoprotectoare, avizate de medicul vostru;

  • dormitul devreme - ficatului nu-i place atunci când dormiți târziu - între orele 23:00 și 1:00 dimineața, ficatul se autovindecă. 

 

Sfaturi pentru un ficat sănătos 

Nu stați cu necazurile la masă.

Practicați în mod regulat relaxarea (rugăciune, meditație, practici de recunoștință). Iertați și alegeți să vă eliberați resentimentele. 

Eliminați emoțiile toxice (de preferat cu un terapeut care să pună întrebările potrivite). 

Eliberați-vă de surplusul toxinelor din corp și din minte. Renunțați la tot ce nu este important și esențial. 

Alegeți preocupări care vă plac, ascultați muzică bună, nu vă mai îngrijorați. Toate se rezolvă la timpul lor. 

Orientați-vă spre propria voastră bunăstare fizică, emoțională, mentală și spirituală. Vă va conduce spre o creștere a liniștii interioare, a abilităților cognitive, a sănătății funcției digestive, a energiei.

 

 

Bibliografie:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29112863/




Erzilia Petreuș
Erzilia Petreuș

Fost cadru didactic socio-umane - Pasionată de bunăstarea fizică și emoțională, despre care îmi place să vorbesc prin scris, oferind sprijin celor care caută informații. Cred că viața nu se poate trăi decât cu ardoare,  manifestând grijă și respect față de corpul nostru. Cărțile, muzica, drumețiile în natură  sunt alte pasiuni care mă conturează și fără de care nu m-aș simți completă.  Îmi place să las o amprentă în această lume, contribuind la crearea de conținut în online.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!