Animalele de companie ne influențează pozitiv viața

Data publicării: 22.02.2023 / Categorie: Medical

Animalele de companie au devenit o parte esențială a vieții multor oameni. Fie că este vorba de pisici, câini, hamsteri, păsări sau chiar pești, acestea sunt percepute ca fiind membri ai familiei și sunt îngrijite și iubite precum oamenii. De regulă ele au un impact major asupra vieții umane și un efect pozitiv major asupra sănătății și stării de spirit a oamenilor.

A avea animale de companie este în același timp o responsabilitate asumată, dar și una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe, cu numeroase beneficii. Animalele au capacitatea de a oferi companie, dragoste necondiționată și chiar de a îmbunătăți sănătatea fizică și mentală a unei persoane. 

Ele oferă, de asemenea, un sens și un scop vieții și chiar ne ajută să ne simțim conectați la lumea din jurul nostru. Bineînțeles, toate acestea depind și de stăpânul acestor animale de companie, de nevoile și sensibilitățile lui, de deschiderea pe care o are către acestea, de felul în care se raportează la ele. Ele au o importanță deosebită pentru orice persoană, dar mai cu seamă pentru persoanele singure sau pentru acelea care, din diferite motive, trăiesc departe de familie și prieteni.

mceclip2-4.jpg

Impactul pozitiv oferit de animalele de companie

  1.     Îmbunătățirea sănătății mentale și emoționale

Animalele de companie pot ajuta la îmbunătățirea sănătății mentale și emoționale a unei persoane, oferindu-i ocazia de a experimenta dragoste, încredere și responsabilitate, dar și alte sentimente pozitive:

    • Reducerea și gestionarea stresului
    • Îmbunătățirea stărilor de depresie
    • Sporirea capacității de concentrare și a motivației
    • Reducerea anxietății și creșterea sentimentului de siguranță
    • Reducerea sentimentului de singurătate
    • Perspectivă pozitivă asupra vieții și sentiment de optimism
    • Creșterea sentimentului de autonomie, putere, încredere în sine
    • Creșterea sentimentului de responsabilitate și grijă
    • Momente de relaxare și distracție
  1. Oportunități de socializare

    În strânsă legătură cu starea mentală și emoțională de mai sus, se află oportunitățile de socializare. Animalele de companie ne ajută să formăm și să menținem relații. Deținerea unui animal de companie creează oportunități de a cunoaște oameni noi, deoarece animalele de companie sunt adesea un bun început de conversație. Avem astfel ocazia de a socializa și de a ne bucura de momente amuzante și relaxante împreună cu familia sau alți posesori de animale de companie.

  2. Activitate fizică sporită

    Animalele de companie ajută să rămânem activi din punct de vedere fizic. Fie că este vorba de a-l scoate la plimbare, de a ne juca cu el în curte sau pur și simplu de a-l îngriji, faptul că vom avea un companion ne încurajează să ne mișcăm mai mult. Un mod de viață activ nu poate duce decât la:

    • prevenirea bolilor reumatice
    • reducerea riscului de a suferi de boli cardiovasculare
    • scăderea tensiunii arteriale și reducerea nivelului de colesterol și a trigliceridelor
  3. Beneficii de ordin financiar

    Creșterea și îngrijirea unui animal de companie este uneori costisitoare, într-adevăr. În mod surprinzător, putem vorbi totuși de beneficiile financiare ale deținerii unui astfel de animal. Bineînțeles, aceste beneficii sunt mai evidente pe termen lung și depind de circumstanțele individuale ale stăpânilor lor.

    • Reducerea  costurilor de sănătate – interacțiunea cu acesta  contribuie, așa cum am văzut mai sus,  la reducerea stresului și la menținerea unui stil de viață sănătos, a unui sistem imunitar mai puternic.
    • Angrenarea în diverse activități pentru a câștiga bani – antrenarea în vederea participării la diverse activități, cum ar fi competițiile de dresaj sau frumusețe, filme sau reclame, oferă oportunitatea unor venituri suplimentare.
    • Constituie un suport emoțional pentru copii sau persoane în vârstă, reducând astfel costurile de terapie, consiliere sau îngrijire.
    • Reducerea cheltuielilor cu distracția și petrecerea timpului liber – Animalele de companie sunt o sursă inepuizabilă de divertisment și activități pline de energie pentru proprietari, ceea ce reduce considerabil costurile cu activitățile de agrement.
  4. Terapia asistată de animale sau Zooterapia

    În multe clinici, animalele au început să fie folosite în scop terapeutic încă de la începutul anilor ’60. Psihologul Boris Levinson este cunoscut în prezent drept „părintele” Terapiei cu Animale. Terapia cu animale este o terapie adjuvantă, complementară unei terapii clasice. Ea este realizată de o echipă de specialiști, în care un animal special pregătit este parte integrată a procesului terapeutic. În cadrul acestui proces, câinii, pisicile, chiar unele păsări, le sunt alături bolnavilor de cancer sau alte boli incurabile, bătrânilor din azile sau blocați la domiciliu, copiilor abandonați sau maltratați. Animalele oferă tuturor afecțiune și speranță. Oferă putere de a continua lupta. În interiorul acestor persoane apare grija pentru acel animal, dorința de a nu-l lăsa singur și astfel găsesc resurse de a merge mai departe.
    Chiar dacă mai este loc de studiu și practică, s-a dovedit că persoanele cu tulburare de spectru autist sunt ajutate de relaționarea cu un animal, în special câinii și caii. Animalele de companie în general, oferă genul de relație necondiționată care ajută o persoană să își dezvolte abilitățile sociale și încrederea în sine. Ele oferă un sentiment de calm în cazul în care proprietarul lor se simte copleșit. Animalele de companie pot fi implicate în activități de integrare senzorială, pentru a ajuta aceste persoane să proceseze informaţiile din mediu și să se obișnuiască cu senzația pe care o au pe pielea lor, cu mirosul sau cu sunetul unui obiect.

mceclip3-2.jpg

Animalele de companie au un rol important în dezvoltarea copiilor

Cred că puțini sunt cei care să nu-și amintească cu nostalgie de prietenul patruped sau înaripat din copilăria sa. Este una dintre experiențele pe care fiecare om și le amintește când devine adult. Animalele oferă lecții minunate copiilor, lecții care nu pot fi uitate și care modelează caracterul viitorului  ”om mare”. 

Acestea contribuie la:

  • Dezvoltarea abilităților sociale – animalul este o sursă de confort și încurajează interacțiunea cu alte ființe.
  • Dezvoltarea abilităților de comunicare – copiii învață să comunice și să înțeleagă nevoile și dorințele animalului.
  • Învățarea responsabilității – un copil are oportunitatea de a învăța despre responsabilitate și îngrijirea altor ființe vii, ceea ce va ajuta la dezvoltarea unor abilități utile pentru viitor.
  • Dezvoltarea empatiei – animalele de companie ajută la dezvoltarea empatiei prin a-i determina pe copii să fie atenți la nevoile altcuiva, de a-i înțelege pe alții, incluzând și animalele.
  • Îi ajută pe cei mici să învețe lucruri noi – în funcție de animalul de companie pe care familia îl are, copiii vor dobândi cunoștințe despre diverse specii. Cum și cu ce se hrănesc, care este habitatul lor natural, cât timp trăiesc și cum pot fi îngrijite. Copiii află astfel că și acestea suferă de boli și simt frigul și foamea, asemenea oamenilor. În plus, aceștia au ocazia de a învăța lucruri utile despre diferite etape ale evoluției (naștere, reproducere și moarte).

Animalele de companie adoptate ne fac fericiți

În general, ne gândim la posesorii de câini ca având cele mai mari beneficii pentru sănătate. Dar un animal de companie nu trebuie neapărat să fie câine ori pisică. Mângâierea acestuia sau petrecerea timpului cu el produce aproape instantaneu o stare de bine ființei noastre.

A adopta animale de companie este un angajament serios și nu ar trebui să fie un capriciu. Acesta necesită timp, resurse financiare și energie, precum și un mediu familial calm, cu oarecare rutină și consecvență în aceasta. 

Pentru a vedea dacă suntem potriviți pentru adopția unui animal și a evita abandonarea ulterioară a acestuia, putem porni de la două aspecte:

  • găzduirea pe termen limitat a unui animal aflat în dificultate (așa numitul foster)
  • ajutarea unui prieten cu găzduirea animalului său pe perioada concediului, de exemplu

 

În acest fel puteți vedea dacă a avea propriul animal este potrivit pentru voi.

Dacă v-ați convins și sunteți pregătiți să adoptați un animal de companie, luați în considerare:

  • de cât spațiu exterior dispuneți
  • cât de activ sunteți
  • cât de mult timp aveți la dispoziție pentru a petrece cu el
  • ce sume dispuneți pentru costurile analizelor medicale, asigurare hrană, jucării etc.
  • ce tip de hrană este potrivită
  • ce tip de habitat necesită
  • cât de mare va crește
  • care este durata lui de viață

mceclip4-1.jpg

Se poate opta pentru animale de companie mici

În afară de câini și pisici, sunt multe alte tipuri de animale care sunt considerate animale de companie, în funcție de preferințele și nevoile fiecărei persoane.

Iată câteva exemple:

  • Păsările – sunt o opțiune bună pentru cei care nu au spațiu sau timp pentru a-și îngriji un animal de companie care necesită multă atenție. 
  • Rozătoarele mici – hamsterii, cobaii și șoarecii, sunt animale de companie populare, mai ales pentru copii. Sunt relativ ușor de întreținut și sunt și ei o sursă de divertisment.
  • Reptilele – iguanele, de exemplu, sunt animale de companie neconvenționale, dar pot fi interesante și fascinante pentru cei interesați de ele. Aceste animale necesită adesea condiții speciale de întreținere și igienă.
  • Mamiferele mici – iepurele, ariciul, dihorul domestic, chiar dacă acesta din urmă este privit cu reticență și chiar tratat negativ în cultura populară.
  • Peștii – sunt animale de companie frumoase și liniștitoare, ideale pentru persoanele care vor să aibă un animal de companie care nu necesită prea multă atenție și timp. Acvariile sunt, de asemenea, o sursă de decor pentru orice cameră.
  • Animalele exotice – unele persoane preferă animale de companie mai exotice, cum ar fi broaștele țestoase, papagali, porcușorii de Guineea. Dar aceste animale necesită o îngrijire specială și un mediu de viață adecvat. De aceea este important ca amatorii să se informeze bine înainte de a-și lua un astfel de animal de companie.
  • Cabalinele – poneii, dar și caii, sunt considerați, de asemenea, animale de companie, în special pentru cei pasionați de echitație. Este important să reținem că aceștia necesită multă atenție și îngrijire. Ne referim la spațiu și hrană adecvate, curățenie, vizite regulate la medicul veterinar, timp și efort pentru a-i menține sănătoși. Decizia de a avea un cal sau un ponei ca animal de companie trebuie luată după o informare corectă.

mceclip5.jpg

Primele riscuri la care ne expunem datorită unor animale de companie

În timp ce animalele de companie aduc multe beneficii pentru stăpânii lor, există și riscuri de sănătate asociate interacțiunii cu acestea. 

Unele dintre aceste riscuri includ:

  1. Alergii – unele persoane prezintă alergii la părul de animale sau la saliva lor, ceea ce poate duce la simptome precum ochi umflați, strănut sau dificultăți respiratorii.
  2. Zoonoze – boli transmise de animale la oameni, prin contactul cu fecalele, urina sau saliva animalelor.
  3. Paraziți – puricii, căpușele sau viermii intestinali, cu consecințe asupra stării de sănătate precum infecții ale pielii sau ale sistemului digestiv.
  4. Leziuni – interacțiunea cu animalele de companie se soldează uneori cu leziuni, precum mușcături sau zgârieturi. Acestea pot fi dureroase și duc de regulă la infecții dacă nu se iau măsuri imediate.
  5. Boli respiratorii – unele animale de companie, cum ar fi pasările sau rozătoarele, pot transmite boli respiratorii prin inhalarea particulelor din fecale sau din solul din jurul cuștilor sau coliviei.

Măsuri de reducere a riscurilor de sănătate

Este important, așadar, să luăm măsuri pentru a reduce riscurile de sănătate asociate cu animalele de companie:

  • spălarea regulată a mâinilor
  • menținerea animalelor curate și sănătoase prin vizite regulate la medicul veterinar
  • curățarea și dezinfectarea zonelor în care acestea trăiesc.

Este, de asemenea, important să luăm în considerare riscurile asociate cu fiecare specie de animal în parte. Este necesar să adoptăm măsuri adecvate de precauție, pentru a preveni transmiterea bolilor sau leziunilor.

 

În general, adopția unui animal de companie implică costuri inițiale, diverse beneficii pe termen mediu și lung, dar și riscuri. Este important să analizăm bine decizia de a adopta un suflet. Aceasta pentru a nu o transforma în simplu capriciu sau să constatăm ulterior că a fost o greșeală. Este o responsabilitate și față de acel animal, dar și față de noi înșine sau cei apropiați. 

Bogdan Ungureanu
Bogdan Ungureanu

De formație economist, cu înclinații și activitate în domeniul IT, am descoperit de ceva timp marketingul digital. Și nu doar l-am descoperit,  am făcut chiar o pasiune pentru el. Am fost și sunt autodidact în acest domeniu. Am studiat copywriting, advertising pe principalele platforme de socializare, SEO și content writing optimizat SEO, Wordpress. Am aplicat lucrurile învățate, dar nu atât cât mi-aș fi dorit. Cu această ocazie mi-am descoperit plăcerea de a scrie. De aceea, a redacta articole de blog pe nișa medicală este o oportunitate pentru mine.  Și sper că și o perspectivă de viitor.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!