Zona Zoster: ce este și de ce apare?
Data publicării: 07.06.2023 / Categorie: Medical
Ce este Zona Zoster?
Pacientul cu Zona Zoster prezintă mâncărimi, roșeață, grad ridicat de contagiozitate, și trebuie izolat, pentru a nu afecta alte persoane. Zona Zoster este o infecție virală, cauzată de virusul Varicella-Zoster. Varicela reprezintă prima manifestare a infecției, iar după vindecare, virusul rămâne în stare latentă în ganglionii nervoși.
În cazul scăderii imunității gazdei, sau a anumitor boli și medicamente, virusul se poate reactiva de-a lungul unui nerv, apărând afecțiunea numită Zona Zoster. La copiii sănătoși, simptomele sunt în general mai ușoare și se vindecă mai rapid, dar pot exista și complicații în cazul unui tratament necorespunzător.
Zona Zoster se manifestă sub forma unei erupții de culoare roșie, ce se prezintă în partea mediană a corpului, adică de la mijloc în sus, care se transformă într-un grup de vezicule mici pline cu lichid.
Cele trei etape de manifestare
-
Faza preeruptivă;
-
Faza eruptivă;
-
Faza de durere cronică sau nevralgie postherpetică - caracterizată prin dureri.
Simptomele pentru Zona Zoster
Perioada de incubație a virusului durează între 3 și 10 zile, timp în care zona unde urmează să apară erupția prezintă mancărimi, durere și furnicături. Această fază preeruptivă este denumită și fază de nevralgie preherpetică, fiind însoțită de dureri musculare generale, stare de oboseală chiar și la activități banale. În această fază mai pot apărea puseele de febră.
În primă etapă, faza eruptivă se manifestă cu pete roșii, ce se transformă în vezicule pline cu puroi. După apariția veziculelor, durerea se intensifică și este însoțită de arsură. Această fază este considerată cea mai contagioasă.
Posibile complicații ce pot apărea
Este recomandat să se intervină din timp, pentru a nu se produce complicații precum:
- cefalee;
- frisoane;
- suprainfectarea bacteriană a pielii - din lipsa îngrijirii adecvate;
- herpes zoster oftalmicus - apare când infecția cuprinde ochiul, poate afecta
temporar vederea, iar dacă nu se intervine la timp există riscul pierderii vederii.
- herpes zoster la nivelul urechii - otic - dacă infecția cuprinde urechea există riscul
de afectare a nervului facial și pot apărea probleme de echilibru și surzire
temporară.
- encefalita sau pneumonia - foarte rar apar complicații așa de grave.
Faza de durere cronică - nevralgie postherpetică - apare la 10-15% dintre pacienți, aceștia experimentând dureri severe în zona unde au apărut veziculele, după vindecare. Poate persista de la 30 de zile până la câteva luni, acest tip de durere necesitând intervenția unui medic neurolog.
Dacă Zona Zoster se manifestă la nivelul craniului, există pericolul să fie afectați nervii cranieni și să apară paralizii faciale.
Cum poți calma durerea din Zona Zoster
Pentru a calma durerea și mâncărimea, cea mai eficientă metodă este aplicarea de comprese reci și umede pe zona afectată de mai multe ori pe zi. Tratamentele cu antivirale ajută la reducerea simptomelor, acestea fiind recomandate de către medic, în funcție de circumstanțele personale.
Cât e recomandat să te izolezi când ai Zona Zoster
Din momentul apariției simptomelor și până la momentul dispariției complete a erupției poate dura aproximativ 3-5 săptămâni. Această perioadă lungă poate fi dificilă dar expunerea la frig și umezeală întârzie vindecarea, de aceea persoana afectată trebuie să rămână în casă.
Perioada în care pacientul este contagios începe cu aproximație între ziua când apar primele mâncărimi și zilele 10-13 cand veziculele încep să se usuce treptat și formează cruste. După formarea crustelor, pacientul nu mai este considerat contagios.
Cum tratezi Zona Zoster?
Antiviralele ca Aciclovir, Famciclovir, Valaciclovir reprezintă tratamentul de bază a simptomelor. Pentru a proteja și a reduce efectele negative cauzate sistemului nervos de către virus, se poate administra un complex de vitamina B. Iar pentru a diminua inflamația, medicamente precum Ibuprofen sau alte antiinflamatoare, au acțiunea de a diminua disconfortul la nivelul pielii.