Vitiligo - afecțiunea manifestată prin apariția de pete albe pe piele
Data publicării: 03.08.2023 / Categorie: Medical, Boli
Ce este boala denumită Vitiligo?
Vitiligo este o afecțiune mai comună, care afectează aproximativ 1% din populația mondială. Aceasta este caracterizată prin apariția de pete albe sau depigmentare pe piele, care pot fi localizate în orice zonă a corpului.
Manifestarea bolii de piele Vitiligo
Această boală de piele se manifestă prin apariția de pete albe pe corp care nu au melanină și prin urmare, petele sunt foarte albe în comparație cu tipul de piele pe care o are respectiva persoană. Vitiligo apare de regulă în proporție de 80% după 30 de ani. De menționat că Vitiligo poate apărea inclusiv și pe păr, iari ambele sexe sunt predispuse la această boală de piele.
Boala de piele Vitiligo poate apărea pe diverse părți ale corpului și ca urmare există trei tipuri principale:
-
vitiligo focal, atunci când apare pe anumite regiuni ale corpului;
-
vitiligo segmentar apare doar pe o parte a corpului;
-
vitiligo generalizat apare pe ambele părți ale corpului fiind simetrice;
-
vitiligo universal când în jur de vreo 80-90% din proporția totală a corpului este afectată și se aseamănă foarte mult cu albinismul;
-
vitiligo în trei culori atunci când pe corp se află culoarea obișnuită a pielii, culoarea albă și combinația între cele două culori;
-
vitiligo al mucoaselor când organele interne sunt afectate.
Primele forme de Vitiligo nu se extind, dar a treia formă se extinde odată cu înaintarea în vârstă și se datorează mai multori factori, iar unul din ei ar fi stresul.
Cauzele bolii
Vitiligo este o boală autoimună, iar un prim factor este datorat depigmentării pielii, iar mai multe informații se găsesc în articolul despre Piebaldism. Ca și celelalte boli de piele, acestea se transmit din generație în generație. Persoanele cu Vitiligo trebuie să fie atenți la sănătate, deoarece Vitiligo este o boală autoimună și are capacitatea de a se asocia și cu celelalte boli autoimune.
Diagnosticarea și tratamentul la persoanele cu Vitiligo
Vitiligo se poate diagnostica cu ochiul liber, fie prin folosirea de lumină UV prin analizarea probelor de sânge și în unele cazuri prin analizarea mostrei de piele din zonele afectate.
Ca și tratament, în cazul bolilor de piele nu prea există și cea mai importantă recomandare în cazul bolilor de piele este prevenția prin mai multe mijloace:
-
fototerapie cu radiații;
-
cremă protectoare cu factor 50% de protecție solară;
-
pigmentarea pielii, fie colorarea zonelor albe cu ajutorul cremelor sau a transplantului de melanocite. În cazul în care peste 50% din suprafața pielii este afectata de vitiligo, se depigmentează porțiunile neafectate cu creme pentru a avea o culoare uniformă.
-
transplant de piele, ca să se acopere zonele în care pielea și-a pierdut pigmentul, dar această procedură se poate face în cazurile unde există pete mici.
-
transplant de celule care conțin pigmenți, cu scopul de a reda culoarea pielii, dar există și riscuri cum ar fi culoare neuniformă sau chiar infecții.
Acestea sunt principalele modalități de a diagnostica și ameliora Vitiligo, dar află mai multe despre principalele boli de piele.
Curiozități despre piele
Câteva curiozități despre cel mai mare organ al corpului.
-
Cel mai mare organ al corpului este pielea, iar următorul este ficatul.
-
Grosimea pielii diferă, de exemplu, cea mai subțire se află la față, mai specific în zona ochilor, iar cea mai groasă piele se află la picioare în zona tălpilor.
-
Pielea este formată din trei straturi care sunt:
-
epiderma;
-
dermul care este stratul intermediar;
-
hipodermul care este stratul exterior ce protejează pielea.
-
o parte din praful din casă este reprezentat de pielea noastră moartă;
-
pielea se lărgește sau se contractă pentru a face față la vreme, respectiv temperaturi ridicate sau scăzute;
-
nou-născuții un un strat protector denumit vermix și dispare după ce se spală copilul