Piebaldismul - Totul despre această boală de piele

Data publicării: 06.07.2023 / Categorie: Medical

Piebaldismul este o boală genetică ereditară, care se transmite ereditar. Această boală se aseamănă cu albinismul și vitiligo. După cum știți, aceste boli de piele afectează producția și cantitatea de melanină la nivel local sau pe întregul organism. 

Cum se manifestă Piebaldismul?

Această boală de piele afectează producția de melanină. Prin urmare, piebaldismul se manifestă prin lipsa unor celule responsabile de conținutul melatoninei, denumite melanocite. Pentru că producția de melanină este redusă, pe păr pot apărea zone de culoare albă a părului și pe corp, în anumite regiuni ale corpului. În afară de asta, alt semn distinctiv poate fi sprâncenele și genele albe. Nu în cele din urmă, mai există și cazuri unde au pielea foarte albă, părul alb sau blond și ochii albaștrii sau verzi. Cei care suferă de piebaldism, sunt de asemenea, sensibili la lumina soarelui și pot dezvolta arsuri solare severe.

Asemănări și deosebiri între bolile care afectează nivelul de melanină

Asemănările sunt următoarele:

  • vitiligo și piebaldismul sunt boli de piele care afectează de cele mai multe ori producția melaninei la nivel local și diferența este că piebaldismul, în unele cazuri se poate extinde pe tot corpul;

  • albinismul și pieldabismul se manifestă la fel, cu privire la efectul expunerii la radiațiile solare, prin reacții solare severe și sensibilitatea la lumină;

  • cele trei boli de piele au ca și cauza principală, mutația genei KIT care se ocupă de culoarea pielii prin melancocite.

  • trebuie menționat aici, că gena KIT este abrevierea de la receptorul găsit în piele denumit  tirozin kinază al factorului de creștere a celulelor stem.


Deosebirile sunt următoarele:

  • Albinismul este singura boală de piele care afectează tot corpul și în unele cazuri tot părul poate fi alb și ochii roz sau roșii;

  • Albinismul este singura boală de piele în comparație cu vitiligo și piebaldismul, care pune viața în pericol, deoarece boala se derivă în două sindroame care afectează mai multe organe, fiecare afectând starea de sănătate a persoanei.

Piebaldismul și afecțiunile asociate

Chiar dacă această boală este inofensivă și de cele mai multe ori nu creează complicații, pot apărea următoarele afecțiuni la următoarele organe:

  • probleme de auz, cum ar fi auzul slăbit, deoarece urechea nu s-a format prea bine;

  • probleme ale ochilor cum ar putea fi
    a) heterochromia, boală a ochilor în care o persoană are ochii de culori diferite.
    b) colobomul, o malformație congenitală care de regulă apare la ambii ochi și nu s-a format complet retina
    c) nistagmus, sindrom al ochilor care face ca ochii să facă mișcări involuntare, acest sindrom este prezent și la persoanele cu albinism.

  • probleme intestinale, deoarece lipsesc niște celule, ca urmare pot apărea probleme digestive sau de eliminare;
    Este important de știut că aceste afecțiuni pot apărea în mod diferit de la un individ la altul, în funcție de intensitate și manifestări.

Tratamentul persoanelor diagnosticate cu piebaldism

Înainte de toate, trebuie știut că nu există un tratament complet pentru toate afecțiunile asociate cu boala, dar există câteva tratamente:
- tratament cosmetic - care se realizează prin aplicarea de machiaj sau fond de ten, care să acopere petele albe sau depigmentarea pielii și cu ajutorul științei s-a creat cosmetice create special pentru această afecțiune;
- tratamente cu laser - sau terapia cu fototerapie, ele se realizează prin stimularea creșterii melaniei, dar în primul caz melanina este stimulată să apară cu ajutorul laserului și în al doilea caz cu ajutorul expunerii pielii la diverse tipuri de melanină;

- tratament prin cortizon, tot descoperit recent cu ajutorul științei, s-a aflat că pielea se poate colora cu ajutorul cremelor sau unguentelor cu cortizon, care aplicate pe piele, pot genera producția de melanină
- tratament cu cremă de protecție solară cu factor ridicat, deoarece această boală se încadrează la primul tip și ei sunt foarte sensibili la lumina solară sau razele UV.


Pentru a decide ce tratament poate fi folosit în funcție de nevoile pielii, trebui să se discute cu un dermatolog, pentru a putea oferi recomandări legate de posibile tratamente.

Alte informații care trebuie știute despre această boală de piele

Piebaldismul este o boală genetică, ca urmare se transmite din generație în generație, iar procentul de transmitere este de 50%. Cu toate acestea trebuie să se discute cu un genetician, deoarece sunt șanse să apară această boală și fără a o moșteni.

  • Rata acestei boli la nivel mondial este mică, deoarece o persoană la 20.000 poate avea pieldabism.

  • Boala se poate descoperi cu ochiul liber, dar în unele cazuri trebuie să se facă un test genetic pentru a fi diagnosticată corect.

 

Mihai Tache
Mihai Tache

Numele meu este Mihai și am 26 de ani. Am mai multe probleme de sănătate, dar acestea nu mă opresc să-mi trăiesc viața din plin. Sunt o persoană activă, sociabilă, serioasă, curioasă din fire și care are capacitatea să treacă peste orice cu zâmbetul pe buze, indiferent de ce i se întâmplă. Cel mai bine m-ar descrie melodia lui Jack Savoretti - Fight ‘Til the End sau Fireflight - Unbreakable deoarece nu renunț până nu îmi ating țelul.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!