Cauze pentru pierderea sarcinii. Trombofilia, una dintre aceste cauze

Data publicării: 12.07.2023 / Categorie: Medical

Deși bărbații sunt programați genetic să poată concepe un urmaș pe tot parcursul vieții și indiferent de perioadă, nu același lucru se poate spune și despre femei. Acestea au un ceas biologic care este condiționat în primul rând de ciclul menstrual și în al doilea rând de menopauză. În principiu perioada reproductivă la femei începe odată cu pubertatea și cu primul ciclu menstrual și se încheie odată cu instalarea menopauzei. În funcție de organism, aceasta se instalează în jurul vârstei de 50 de ani. 

La bărbați, perioada pubertății este esențială pentru producerea primului set viabil de spermatozoizi capabili în a fecunda ovocitul feminin. În funcție de numeroși factori interni sau externi, această perioadă de pubertate la băieți se situează în jurul vârstei de 10 ani. Pe scurt, pubertatea este o fază a organismului când nivelurile de hormoni (în principiu testosteron si estrogeni) încep să se secrete în cantități foarte mari. Astfel, creierul emite semnale întregului corp că este pregătit pentru a intra în perioada de reproducere și că este capabil să-și perpetueze specia. 

Calitatea spermatozoizilor produși de bărbați, cât și viabilitatea ovulelor produse de femeie, și gradul de fertilitate al acestora, depinde de numeroși factori interni si externi, cum ar fi:

- stresul

-alimentația deficitară care vine la pachet cu dezechilibre hormonale

-bolile genetice

-stilul de viață.

Principalele cauze în pierderea unei sarcini

Poluarea masivă la care suntem expuși mai mult sau mai puțin fiecare dintre noi cât și schimbările tot mai dese la nivel global au dus la un declin în ceea ce privește fertilitatea ambelor sexe. Nu e de mirare că numărul de spermatozoizi la bărbat a scăzut cu 50 la sută în ultimii 40 de ani. În cazul femeilor, situația este puțin diferită. Studiile legate de fertilitatea acestora sunt mai dificil de făcut, neexistând o modalitate ușoară de a prezice numărul de ovule pe care o femeie le mai are în rezervă sau calitatea acestora. Cu toate astea, tendința este în scădere și în cazul lor. De pildă, unii cercetători avertizează că până în anul 2045, majoritatea cuplurilor heterosexuale vor avea dificultăți să conceapă numai prin act sexual.  

Cuplurile care au trecut printr-un avort spontan, pot confirma că acest proces este unul greu de suportat pe moment, ce poate avea repercursiuni pe termen lung. Fiind un fenomen complicat, acesta implică o multitudine de factori. Printre cei mai importanți, amintim:

-Diabet. Fie el de tip I sau II, diabetul vine la pachet cu dezechilibre ale insulinei sanguine. Femeile însărcinate care suferă de diabet, au nevoie de o consultare îndeaproape realizată de către medicii endocrinologi.     

-Dezechilibre hormonale. Principalul dezechilibru hormonal este reprezentat de progesteron. Acesta are rol în menținerea mucoasei uterine într-o stare normală pentru a putea susține fătul. 

-Stilul de viață. Consumul exagerat de alcool, fumatul și consumul de droguri înainte cât și în timpul sarcinii, pot duce la avorturi spontane. Se recomandă reducerea sau chiar eliminarea acestora înainte de conceperea fătului cât și adoptarea unei alimentații sănătoase.  

-Tulburări ale glandei tiroide. Tiroida joacă un rol extrem de important în corpul tuturor oamenilor prin secreția hormonală pe care o produce. Atunci când femeile însărcinate suferă de hipotiroidism, corpul lor compensează lipsa hormonilor tiroidieni cu producerea altor hormoni care pot suprima ovulația. În caz de hipertiroidism, corpul feminin produce prea mulți hormoni tiroidieni care pot interfera cu estrogenul. Acest caz poate face mult mai dificilă implantarea embrionului în peretele uterin.    

-Anomalii genetice.  In urma fertilizării, se crează 23 de perechi perfecte de cromozomi aduși în mod egal de spermă și ovule. Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie este de părere că 60% din cazurile de pierdere a unei sarcini este datorată unui aport prea mare sau prea mic de cromozomi ajunși la fetus în timpul concepției. Fiind un procedeu extrem de delicat, cea mai mică eroare poate crea o anormalitate şi dezvoltarea nefirească a embrionului.

-Trombofilia. Fiind o afecțiune care afectează coagularea sângelui și proprietățile lui, trombofilia poate duce la o irigare necorespunzătoare cu sânge și substanțe nutritive a placentei. Pot apărea diferite complicații care ulterior se pot solda cu pierderea sarcinii.  

Complicațiile cauzate de trombofilie în timpul sarcinii

Trombofilia este o anomalie a sistemului circulator, prin care sângele are o tendință crescută de coagulare. Deși fenomenul nu este dureros, creează o predispoziție pentru dezvoltarea cheagurilor de sânge nedorite, cunoscute și ca tromboze. În multe cazuri, medicii au descoperit o relație de cauzalitate între unele tipuri de trombofilii și pierderea sarcini la femei. 

Pierderea sarcinii recurente este definită ca pierderea a două sau mai multe sarcini și este adesea multifactorială. Majoritatea avorturilor spontane sunt datorate aneuploidiei și anomaliilor anatomice sau fiziologice. Cu toate acestea, trombofiliile moștenite sau dobândite au fost, de asemenea, asociate cu pierderea sarcinii, deși în mod inconsecvent. În timp ce trombofiliile moștenite, cum ar fi factorul V Leiden și mutația genei protrombină, sunt relativ prevalente la femeile cu avorturi spontane, în comparație cu populația generală, o legătură cauzală nu a fost încă stabilită definitiv. În comparație cu femeile care nu sunt însărcinate, sarcina prezintă un risc de patru până la cinci ori mai mare de tromboembolism venos.

Despre trombofilia dobândită caracterizată prin sindromul antifosfolipidic se vorbește foarte des în rândul femeilor însărcinate. Gravidele care suferă de acest sindrom se pot confrunta cu complicații grave în timpul săptămânilor de sarcină de la nașterea unui făt cu o greutate redusă, până la nașterea unui făt cu malformații sau în unele cazuri se poate ajunge și la avortul spontan. Se recomandă să fie făcute investigații suplimentare în rândul viitoarelor mămici. 

Alte complicații care pot apărea din pricina trombofiliei:

-Avorturi spontane repetate

-Naşterea unui copil decedat

-Placenta abruption - atunci când placenta se desprinde parțial sau total de peretele uterin.

-Preeclampsie severă -prezența de cantități mari de proteină în urină și creșterea tensiunii arteriale.

 

Pandemia și trombofilia

În contextul pandemiei de Covid-19 s-a vorbit foarte des despre legătura care există între virusul SARS-CoV-2 și trombofilie. Numeroase studii din timpul perioadei de criză au relatat că apariția de tromboembolism pulmonar a fost raportată la numeroși pacienți confirmați cu Covid-19. Mai mult de atât, s-a confirmat și faptul că unele vaccinuri anti-Covid-19 au prezentat o legătură de cauzalitate în apariția unor tromboze rare la sinusurile venoase ale pacienților vaccinați. Se pare că din cauza administrării vaccinului, sistemul imunitar intră în acțiune și determină activarea trombocitelor care duce la coagularea necontrolată a sângelui și formarea de trombi. Cu toate acestea, și în cazul acestor relatări, părerile sunt împărțite. Unii medici declară că nu au mai întâlnit niciodată un grad atât de mare de tromboze la pacienții care suferă de forme grave de Covid-19, în timp ce alții sunt de părere că riscul de a fi afectat de tromboze datorate Covid-19 este comparabil cu acela de a fi lovit de fulger. 

La fel ca în cazul multor altor medicamente foarte uzuale (paracetamol, ibuprofen, penicilină, insulină etc.) și în cazul vaccinului împotriva Covid-19, au fost specificate în prospectul acestuia unele contraindicații, în a fi administrat femeilor însărcinate sau acelora care își doresc să devină mămici. Cât și recomandarea de a fi consultat medicul înainte de efectuarea vaccinului. Astfel că o categorie însemnată de femei au avut reticențe în a-și administra serul. De acolo și până la isteria generalizată împotriva vaccinului nu a mai fost decât un pas. Adepții teoriei conspirației, au scos din context informațiile cu privire la contraindicațiile administrării vaccinului și au defilat cu acestea pe toate canalele media. 

Deși este dureros și greu de înțeles, pierderea unei sarcini este o selecție naturală ce este realizată de către mama natură. În definitiv, aceasta se asigură că dă naștere unor indivizi compatibili cu viața.   

 

Dorian Neidoni
Dorian Neidoni

Sunt Neidoni Dorian-Gabriel, am 29 de ani, de profesie sunt biolog și activez în domeniul protecției mediului, fiind pasionat de lumea vie. Consider că doar printr-o relație de “simbioză” între noi și mediul înconjurător putem atinge gradul de satisfacție și împlinire a modului de a trăi, ceea ce ne este la îndemână tuturor fără vreun cost. 

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!