Rolul navigatorului medical: cum te poate ajuta să înțelegi un diagnostic

Data publicării: 20.12.2022 / Categorie: Medical

Navigatorul medical, cunoscut și sub denumirea de “navigatorul de pacienți” este un profesionist ce îndrumă pacientul pe parcursul traseului lui medical, deslușind limbajul medicului și îmbunătățind îngrijirea acestuia. Principalele scopuri ale unui navigator medical includ oferirea de informații pacientului, eficientizarea comunicării cu medicii și suportul emoțional necesar pentru pacient și aparținătorii acestuia.

În cele mai multe cazuri, pacienții sunt sufocați de informațiile medicale ce nu le înțeleg, nu le pot procesa și nu stiu care sunt etapele următoare, atunci când află un diagnostic medical greu de acceptat. Pacienții sunt atât de afectați emoțional, încât le este greu să ia deciziile singuri, mai ales ca nu li se oferă toate documentațiile necesare cazului lor. Medicii au atât de mulți pacienți încât nu au timp să aloce pacienților tot ce aceștia au nevoie și nici suport emoțional specific. 

Cum te ajută un navigator medical

Intervenția unui navigator medical este esențială, acesta își concentrează energia și resursele pe nevoile pacientului și scopul lui principal e să îl ajute să primească îngrijirea și tratamentul de care are nevoie.

Noțiunea de navigator de pacienți a apărut în SUA, fiind introdus în 1990 de către prof. Harold P. Freeman, chirurg, cu scopul de a schimba lucrurile cu privire la accesul pacienților din categorii defavorizate la servicii medicale potrivite de diagnostic și tratament. În SUA există în prezent Institutul de Navigație pentru pacienți „Prof. Harold P. Freeman”.

Rolul navigatorului de pacienți este să:

  • îmbunătățească comunicarea dintre medic-pacient – navigatorul medical ajută în mod benefic la structurarea unei comunicări eficiente dintre medic și pacient (și aparținătorii acestuia);
  • informeze eficient  – pacientul înțelege astfel mult mai bine diagnosticul, tot ce implică tratamentele, efectele secundare specifice și i se precizează totodată aspectele financiare, sau posibilele soluții prin care se poate beneficia de anumite resurse, după caz;
  • organizarea programărilor – în timp util pentru ca pacientul să poată beneficia de serviciile necesare – inclusiv gestionarea controalelor de monitorizare, proceduri care se fac la anumite intervale de timp și îngrijirea sau spitalizarea continuă, (gestionarea dosarelor medicale; dezvoltarea listelor de opțiuni ale furnizorului medicali); (coordonarea celei de-a doua opinie medicală); (uneori chiar însoțirea la programările medicale);

Profesia de “navigator de pacienți” în România

Profesia de “navigator de pacienți” a fost introdusă în Codul Ocupațiilor din România la solicitarea Asociației pentru prevenția și lupta împotriva cancerului Amazonia Navigators, la finalul anului 2016. 

Primul navigator medical ce a fost certificat practicant din România se numește Victoria Asanache, trainerul asociației Amazonia Navigators și absolventă a Institutului de Navigație pentru pacienți Prof. Harold P. Freeman din SUA. Cu o experiență de peste 15 ani, Victoria Asanache este navigator de pacienți oncologici, ce are la activ aproximativ 4000 de pacienți oncologici îndrumați până în prezent. 

Cursurile de navigator de pacienți în România. Unde găsești navigatorii medicali

Amazonia Navigators organizează  cursurile de  Navigator de pacienți, acreditat ANC, în urma căruia cursantul obține diplomă recunoscută de Ministerul Muncii. Victoria Asanache colaborează cu foarte multe clinici medicale și medici foarte renumiți, aceasta poate fi găsită de exemplu la: Lotus Med – Str. Dornei nr. 79-81, Sector 1, București, contact@lotus-med.ro, Exmed – nr 122-124, Strada Libertății, Alexandria Teleorman – 0347 405 015.

În ultimul timp au existat mai multe serii de absolvenți ai cursului de navigatori medicali, unii dintre ei lucrează în sistemul privat medical, deoarece în sistemul de stat în organigrama spitalelor încă nu este introdusă profesia de navigator medical. Dar uneori și la spitalele de stat sunt chemați navigatori medicali, care ajută persoanele ce au nevoie de consiliere.

Navigatorul medical cunoaște bine domeniul medical, dar nu înlocuiește medicul

Un navigator de pacienți trebuie să cunoască bine domeniul medical și este capabil să ofere informații corecte, dar NU înlocuiește opinia medicului și nici NU ia decizii în locul pacientului. Navigatorul medical este un punct de sprijin și susținere al pacientului și al medicului.

Este nevoie de foarte mulți profesioniști cu statut de navigatori medicali, deoarece pacienții și aparținătorii lor au nevoie de mult mai multe informații, decât li se oferă în momentul de față.

Protocoalele terapeutice devin din ce în ce mai sofisticate, vorbim aici de terapii de primă linie, de a doua linie, de a treia linie și despre aderarea la studiile clinice. Pacientul trebuie să fie foarte bine informat despre investigațiile ce urmează să le efectueze, despre importanța tratamentelor, efectele benefice sau despre posibilele efecte adverse. 

În plus, timpul câștigat în lupta cu boala, devine motivul principal de solicitare a ajutorului unui navigator medical. Există speranță acolo unde există informare eficientă, tratamente adecvate, comunicare și înțelegere, cât și suport în luarea deciziilor potrivite pentru fiecare caz.

Liliana Dumitrescu
Liliana Dumitrescu


Viața îți oferă experiențe care te pot învăța lucruri importante. Datorită unor trăiri personale cu multe bariere și dificultăți, am simțit nevoia să descopăr mai mult despre medicină. Așa am devenit navigator medical, în urma unui curs ce m-a ajutat să înțeleg termenii medicali. Rolul navigatorului este să traseze linia dreaptă (traseul pacientului) de la suspectarea unei boli, până la diagnostic și tratament. Iar cea mai mare dorință a mea este să ajut oamenii să înțeleagă importanța prevenirii oricărei boli.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!