Ce alegi pentru dezvoltarea personală: psiholog, psihoterapeut sau psihiatru? 

Când vine vorba de sănătatea noastră, este important să nu neglijăm un aspect, cel al sănătății psihice. Așa cum există medici specialiști pentru orice problemă sau afecțiune fizică, avem la dispoziție și specialiști în domeniul sănătății mentale.

Întrebarea este: La cine să apelăm? La psiholog, psihiatru sau psihoterapeut? 

Deseori se creează o confuzie între cele trei profesii. Pentru a înțelege mai bine cine sunt, trebuie să aflăm care sunt diferențele dintre aceștia.

Psihologul clinician

Este absolventul Facultății de Psihologie (3 ani de licență și 2 ani de masterat), care are dreptul de liberă practică, acreditat de către Colegiul Psihologilor din România. Acesta are rolul de a evalua persoana, folosind teste licențiate (ex: teste de personalitate, tulburări alimentare, depresie etc), oferă diagnostic clinic, consiliere de scurtă durată, precum și psihoeducație.

Putem apela la psiholog în cazul problemelor emoționale sau de viață pe care nu le știm, sau nu reușim să le gestionăm și să le depășim. Anumite probleme emoționale precum: un divorț, decesul cuiva drag, tulburări de anxietate, diferite frici (de înălțime, de spații închise, de apă, de condus, de a vorbi în public etc). Psihologul ne poate ajuta, de asemenea, să ne înțelegem mai bine gândurile și emoțiile, să ne stabilim obiective și să le atingem, să facem schimbări în viața noastră și să ne dezvoltăm pe plan personal. 

Psihoterapeutul

Putem spune că, psihoterapia se află la granița dintre medicină și psihologie. Spre deosebire de psiholog, psihoterapeutul a urmat o specializare în plus și anume psihoterapia, adică un program de formare într-un stil de terapie specifică (de exemplu: Psihoterapia  Cognitiv-Comportamentală (CBT), Psihoterapia integrativă sau Psihoterapie interpersonală). 

Apelăm la un psihoterapeut atunci când avem deja un diagnostic stabilit de către psihologul clinician și psihiatru, pentru a urma un program de terapie de lungă durată.   

Psihoterapeutul poate trata diferite afecțiuni psihice: depresie, anxietate, tulburarea obsesiv-compulsivă,  sau diagnostice severe precum schizofrenia sau tulburarea bipolară.

Psihiatrul

Este absolvent al Facultății de Medicină, iar spre deosebire de psiholog și psihoterapeut, acesta poate prescrie tratament medicamentos, pentru tratarea afecțiunilor psihice și să recomande psihoterapie. 

Pentru o clarificare mai clară și exactă, am pus la dispoziție tabelul de mai jos care cuprinde diferențele dintre cei trei specialiști.

SpecialistPsihologul  clinicianPsihoterapeutul Psihiatrul
StudiiFacultate de Psihologie + MasteratFacultate de Psihologie + Masterat + formare în Psihoterapie Facultatea de Medicină
OcupațieEvaluează (prin teste licențiate), pune diagnostic, tratează și urmărește evoluția persoanelor cu afecțiuni psihice. Tratează prin ședințe de terapie un diagnostic deja pus de psihologul clinician și psihiatru.Evaluează, pune, diagnostic și prescrie tratament medicamentos pentru persoanele cu afecțiuni psihice. 
ColaborareTrimite pacientul la psihoterapeut sau psihiatru, dacă este necesar.Trimite pacientul la cabinetul psihiatrului pentru diagnostic și tratament medicamentos.Trimite pacientul la psihoterapeut, dacă este necesar.

Odată ce am aflat diferențele dintre specialiștii din domeniul sănătății mentale, pentru a le înțelege și mai bine, vă prezentăm câteva exemple dintre cele mai comune afecțiuni psihice/probleme și tipul de specialist la care ne putem adresa, dacă ne confruntăm cu vreuna dintre acestea.

Cum alegem specialistul potrivit?

Alegerea specialistului se face și în funcție de gravitatea simptomelor sau a problemei. Spre exemplu, dacă există riscul de a ne face rău nouă înșine sau altor persoane, ne adresăm unui psihiatru, pentru a primi tratament medicamentos dar și psihoterapeutului pentru a trata cauzele problemei.

ProblemaSpecialistul
depresiapsihoterapeut, psihiatru, psiholog
tulburări de anxietate (OCD, anxietate generalizată)psihoterapeut, psihiatru, psiholog
tulburarea de stres post-traumatic (PTSD)psihoterapeut, psiholog
tulburări alimentare (anorexia, bulimia)psihoterapeut,  psiholog
alcoolismpsihoterapeut, psihiatru
dependențe (jocuri de noroc, tutun, altele)psihoterapeut, psiholog, psihiatru

În ceea ce privește sănătatea mentală, din păcate există și în prezent, fenomenul de stigmatizare a persoanelor care decid să meargă la psiholog, terapeut sau psihiatru, dar atunci când se face acest pas este o dovadă de curaj și un pas spre mai bine. 

Un aspect foarte important îl reprezintă prevenirea tulburărilor psihice, nu doar tratarea lor, când deja s-au agravat. Un specialist vă poate ajuta atunci când suferiți, sau când aveți parte de o depresie din care nu reușiți să ieșiți, iar acest lucru nu este o rușine.

 Atunci când vă confruntați cu problemele din viața voastră și acceptați ajutorul unui specialist, veți reuși într-un final să aveți o viață normală și liniștită.

Anita Eva Zeiner

Anita Eva Zeiner

Mereu m-am întrebat cum anume funcționează mintea umană, de ce ne comportăm într-un anume fel și nu în altul ? De ce avem anumite emoții? Cum să le facem față? Cum putem să ne schimbăm, să devenim oameni mai buni? La toate aceste întrebări am găsit răspunsuri în Psihologie, un domeniu care pentru mine a devenit o pasiune.Se spune că dacă vrei să vezi o schimbare în lume, mai întâi trebuie tu să fii schimbarea, astfel că unul din scopurile mele în viață este să las ceva bun în urma mea, o schimbare în bine iar prin aceste articole, dragi cititori, doresc să vă arăt cât e de important să avem grijă de sănătatea noastră mentală și să știți că mersul la psiholog nu e nici o rușine, ci din contră o dovadă de mult curaj și ambiție.

Împărtășește articolul cu alții:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Articole Medatlas

Vezi și alte articole

Ai o clinică? Promoveză-te cu Medatlas!

Alege unul din pachetele Premium

Medatlas îți poate crește vizibilitatea și atrage noi pacienți prin cele mai eficiente metode de marketing. 

Fă cunoștință cu Medy

Medy te ajută să găsești articole despre corpul tău

Dorești articole despre dureri de cap? Sau ai probleme cu picioarele? Respiri greu și nu știi care este cauza? Medy îți vine în ajutor! Selectează partea corpului despre care cauți informații, iar Medy îți va oferi articole specifice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Vezi și alte articole

Abonează-te la newsletter

Abonându-vă la newsletter, veți fi la curent cu toate noutățile Medatlas

MedAtlas este un portal de căutare care reunește medici din toate specialitățile medicale din România.

Contact

info@medatlas.ro
0773 324 089
Calea Victoriei nr. 216
Sector 1, București

Portal dezvoltat de KIKLAB