Efectele psihologice ale persoanelor cu endometrioză

Data publicării: 26.04.2024 / Categorie: Medical, Boli, Psihologie

Când ar trebui o persoană cu endometrioză să apeleze la un terapeut

 

Endometrioza, această afecțiune misterioasă care afectează un procent de 15% dintre femeile până la 50 de ani, însă a cărei cauze nu sunt cunoscute nici acum, iar un tratament nu pare să fie descoperit. Simptomele fizice care însoțesc diagnosticarea endometriozei sunt: crampe menstruale aproape insuportabile, dureri musculare, oboseală și infertilitate. Însă, despre ceea ce nu se discută prea des este impactul psihologic pe care îl are această afecțiune asupra unei femei. Nu se vorbește despre stresul care apare după diagnostic, anxietatea și incertitudinea legată de viitor, așa că vom aborda pe larg acest subiect și vom prezenta și avantajele terapiei în astfel de cazuri și diagnostice.

 

1. Ce se întâmplă după diagnosticul endometriozei?

 

Endometrioza a fost descoperită la începutul secolului XX, dar cu toate că medicina a evoluat și continuă să o facă progresiv, diagnosticarea acesteia poate să întârzie și cu 10 ani în cele mai rele scenarii. O perioadă atât de lungă de confuzie, vizite la doctor și tratamente greșite poate aduce anxietate, depresie și reducerea calității vieții unei femei. Un studiu recent realizat asupra femeilor care suferă de endometrioză arată că aproximativ 68% dintre ele au manifestat simptome de stres și anxietate mult mai puternice decât cele care nu se confruntă cu această problemă de sănătate. Stresul este alimentat din cauză că majoritatea pacientelor aleg să se izoleze de cei dragi, nu își comunică sentimentele și astfel rămân reprimate, favorizând astfel dezvoltarea depresiei. 

 

În cazul de diagnosticare corectă a endometriozei, doctorii vor recomanda un tratament medicamentos care ameliorează simptomele fizice, făcându-le măcar mai suportabile. Totuși, ceea ce nu iau medicii în calcul este impactul psihic al acestei afecțiuni, așa că o recomandare care ar trebui luată în considerare este efectuarea unor ședințe de terapie individuală sau de grup. Se poate începe cu niște ședințe psihologice personale, iar odată cu trecerea timpului există posibilitatea de avansare la unele de grup. Împărtășirea experiențelor cu alte persoane care au trecut prin această boală poate oferi o perspectivă nouă și chiar optimistă asupra situației.

 

2. Cu ce se confruntă femeile până află un diagnostic concret?

 

Multe femei se simt prea complexate de stigma care s-a creat în jurul menstruației și a durerilor care apar odată cu ea; a devenit un subiect tabu și în social media, iar de aceea tinerele adolescente nu cunosc multe aspecte legate de corpurile lor aflate în schimbare. Din cauza acestei stigmă creată, pacientele evită cât se poate de mult o vizită la doctor, deoarece deseori li se oferă remarci precum: „Sunt dureri normale de menstruație, exagerezi”; sau „E de la stres, el accentuează crampele mereu”. Indiferența afectează diagnosticarea rapidă a acestei afecțiuni, iar ani de zile de tratamente greșite și plimbări dese de la un medic la altul afectează viața cotidiană a unei femei. Confuzia și incertitudinea vin la pachet cu scăderea încrederii în sine și îndoieli legate de propriul corp. 

 

Terapia este importantă în acest caz, deoarece o pacientă care suferă de endometrioză poate înțelege mai bine etapa prin ce trece, sentimentele care o încearcă și va primi sfaturi profesionale legate de cum le poate gestiona într-un mod sănătos, pentru a nu-i fi afectată viața de zi cu zi. 


3. Infertilitatea, unul din cele mai grave efecte al endometriozei

 

Endometrioza, din păcate, aduce cu ea cel mai dureros simptom și eventual diagnostic: infertilitatea. Pentru femeile care încă nu se confruntă cu stadiile avansate ale bolii, există încă șanse de a concepe un copil sănătos, dar nu se poate spune același lucru despre stadiile finale. Cel mai radical tratament în acest caz este operația de histerectomie, adică înlăturarea uterului. Este dificil de acceptat pentru o persoană care și-a dorit mereu copii biologici că nu îi mai poate avea, însă opțiunile nu se opresc aici. Multe cupluri aflate în astfel de situații aleg adopția și astfel își pot crea propria familie, dar oferă o șansă la viață a unui copil abandonat. 

 

Dacă ne raportăm la stadiile incipiente ale afecțiunii, atunci o sarcină este posibilă. Unele femei au raportat faptul că simptomele s-au ameliorat odată cu apariția unui copil, însă există și cazuri în care simptomele s-au înrăutățit după naștere. Sunt normale ambele cazuri, mai ales datorită faptului că organismul trece atunci prin niște schimbări majore, iar vindecarea completă necesită multă răbdare și timp. Speranța unei familii există mereu, chiar dacă unii medici oferă diagnostice într-un mod extrem și care poate părea chiar final.

 

4. Lupta cu endometrioza prin terapii și grupuri

 

Orice femeie care se confruntă cu această afecțiune grea, complexă și enigmatică trebuie să știe că nu este singură și există mereu cineva care o va susține, în afară de familie și prietenii apropiați. Terapia și grupurile de suport ajută în această situație deoarece va primi o perspectivă exterioară și ajutor profesional.

Catinca Andrusca
Catinca Andrusca

Sunt studentă la Facultatea de Jurnalism din București în an terminal, iar în timpul liber îmi place să citesc romane de ficțiune, să ascult muzică și să mă uit la filme. Îmi plac animalele, mai ales pentru că am avut o cățelușă timp de 13 ani și zilnic vreau să învăț cât mai multe despre viață, sănătate și cum să trăim frumos. 

 

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!