Care sunt simptomele și cum diagnosticăm endometrioza

Data publicării: 12.04.2024 / Categorie: Medical, Boli

1. Ce este mai exact endometrioza?

  

Endometrioza este o boală cronică ce afectează femeile începând cu vârsta de 18 ani, iar cea maximă este de 50 de ani (deși a fost descoperit un caz rar la un copil de 7 ani). Aceasta se manifestă prin dureri abdominale, cauzate de țesutul endometrial, care căptușește uterul pe interior și, la fiecare menstruație, sângerează în afara cativații uterine. În cele mai grave cazuri, țesutul endometrial ajunge pe suprafața externă a intestinului subțire sau gros, utere, vezică urinară și chiar pe pleura ce acoperă plămânii, pe pericard sau creier.

 

1.1. Simptomele existente în caz de endometrioză

Diagnosticarea acestei afecțiuni este extrem de dificilă, deoarece nu este cunoscută în rândul medicilor. Este greu să o depistezi la un control de rutină ginecologic, așa că este recomandat un ecograf la uter și la ovare. Se spune că endometrioza ar putea să se dezvolte în tumoare, dar încă nu există dovezi. Printre cele mai comune simptome ale acestei afecțiuni se numără: menstruații dureroase, dureri în timpul unui act sexual, crampe în momentul defecației sau urinării, oboseală, diaree/constipație, greață, dureri în piept sau umăr, dureri în timpul respirației, infertilitate, menstruații abundente. 

 

Endometrioza evoluează lent, iar durerile insuportabile apar în stadiile cele mai avansate de boală. Cu toate acestea, la unele femei, crampele puternice pot apărea chiar din stadiile incipiente iar la menopauză, simptomele încep să dispară. Această afecțiune poate fi ușor confundată cu altele, cum ar fi: boală inflamatorie pelviană (BIP), chisturile ovariene, sindromul de intestin iritabil (SII), care provoacă episoade diareice, constipație și crampe abdominale.


2. Complicațiile cu care se confruntă femeile diagnosticate cu endometrioză

 

Endometrioza este una dintre cele mai greu de diagnosticat boli care există, unele femei primind un verdict chiar și după 12 ani de la apariția primelor simptome. Un consult amănunțit, care ar putea să prezică corect un prognostic, cuprinde următoarele proceduri: o anamneză corectă, empatică; consult clinic țintit; ecografie transvaginală; examen RMN pelvis cu protocol de endometrioză; colonoscopie virtuală (hidro-colono-CT); examinări complementare. 

 

Nu este ușor pentru o femeie să se confrunte cu endometrioza, iar motivele care o cauzează sunt mai puțin cunoscute: menstruația retrogradă (sângele care ar trebui eliminat la ciclu se întoarce în trompele uterine și cavitatea pelviană); funcționarea slabă a sistemului imunitar sau transmiterea genetică. Uneori, dacă o femeie trăiește într-un mediu toxic, substanțele dăunătoare favorizează apariția endometriozei. Motivele pentru care această afecțiune apare încă nu au fost bine definite de către medicii specialiști. Dacă este diagnosticată corespunzător, nu va fi nevoie de intervenție chirurgicală, ci se va realiza o schemă de tratament potrivită pacientei în cauză. Pe lângă un profil hormonal și analizele de sânge aferente, sunt importante de aflat și formele de hormoni active în sânge. 

 

Cazurile de intervenție sunt pentru chisturile mai mari de 6 cm și dacă afecțiunea a ajuns deja în stadiile finale de avansare. Endometrioza nu poate fi pe deplin vindecată, doar simptomele pot fi ameliorate în timp; astfel, se pot prescrie pastile anticoncepționale cu un nivel scăzut de estrogen sau pastile care vor opri menstruația pe o perioadă de șase luni. Afecțiunea care încă nu a depășit stadiile incipiente poate fi controlată prin dietă, sport sau folosirea unor suplimente naturale, care substituie anumiți hormoni.


3. Tipuri de endometrioză

 

Fiind o boală atât de complexă, medicii au descoperit și câteva tipuri: endometrioza peritoneală superficială, endometrioanele și endometrioza profundă.

Endometrioza peritoneală superficială reprezintă stadiile incipiente ale afecțiunii, când leziunile sunt plate și sunt afectate doar organele pelviene. Leziunile sunt incolore și clare în această fază.

Endometrioanele conțin un lichid gros și de culoare accentuată și se găsesc foarte des la nivelul ovarelor. Acestea sunt asociate cu endometrioza infiltrată adânc și sunt afectate un procent de până la 44% dintre femei.

Endometrioza profundă este adânc infiltrată la nivelul organelor și destul de rară ca afecțiune. Cel mai des este găsită între vezică și uter sau în septul rectovaginal.

Endometrioza afectează 190 de milioane de femei la nivel global, adică un procent de 10%. Este o boală greu de diagnosticat, care nu are cauze precise și care nu are un tratament exact. Cu toate acestea, nu ezita să cauți sfatul medicilor chiar de la prima apariție a acestor simptome. Prevenția este mai importantă în cazul oricărei boli.

 

Catinca Andrusca
Catinca Andrusca

Sunt studentă la Facultatea de Jurnalism din București în an terminal, iar în timpul liber îmi place să citesc romane de ficțiune, să ascult muzică și să mă uit la filme. Îmi plac animalele, mai ales pentru că am avut o cățelușă timp de 13 ani și zilnic vreau să învăț cât mai multe despre viață, sănătate și cum să trăim frumos. 

 

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!