Ce este masca sarcinii? Melasma - Cauze, Simptome, Tratament

Data publicării: 17.07.2024 / Categorie: Medical, Boli

Apariția unor pete maronii sau gri albăstrui asemănătoare pistruilor, localizate la nivelul feței de obicei, indică faptul că ai de-a face cu o afecțiune denumită melasmă.  Melasma mai poate purta și denumirea de mască a sarcinii și apare din cauza funcționării defectuoase a melanocitelor din piele (celulele care determină culoarea pielii), determinându-le să producă prea multă culoare în anumite puncte sau altfel spus,  apare din cauza producției în exces de melanină. În general, femeile sunt mai afectate decât bărbații, din cauza faptului că factorii hormonali sunt cei mai importanți în riscul de a dezvolta aceste pete pigmentare, iar femeile trec prin mult mai multe schimbări hormonale decât bărbații.

Ce este melasma și cum arată?

Această afecțiune dermatologică apare de obicei pe frunte, nas, obraji și buza superioară, sub forma unor pete mult mai închise la culoare decât restul feței, însă în anumite cazuri poate apărea și pe umeri, antrebrațe, zona gâtului, a tâmplelor sau a maxilarului. Aceste pete pigmentare își înrăutățesc aspectul vara, însă iarna arată mai bine, zona afectată devenind mai luminoasă, fără un aspect la fel de pronunțat ca cel de pe timpul verii. În fond, melasma poate afecta orice parte a pielii care este expusă la lumina soarelui, de aceea se agravează mai ales în lunile de vară.

Cum se formează mai exact melasma?

Epiderma ta conține celule numite melanocite care stochează și produc o culoare închisă (pigment) cunoscută sub numele de melanină. Ca răspuns la lumină, căldură sau radiații ultraviolete sau prin stimularea hormonală, melanocitele produc mai multă melanină și de aceea pielea se întunecă.

Persoane mai predispuse în a dezvolta melasma

Persoanele care au un ten mai deschis sunt mai puțin expuse la riscul de a dezvolta melasma față de cele cu tenul închis. Dacă vorbim de sexe, bărbații sunt afectați în proporție de doar 10%. Femeile însărcinate sunt mai afectate decât oricine altcineva din cauza schimbărilor hormonale petrecute în sarcină. De asemenea, femeile care folosesc anticoncepționale sunt predispuse și ele la apariția acestei afecțiuni dermatologice.

 

Cauze

În principiu există două cauze care determină melasma, respectiv radiațiile – de orice tip – ultraviolete, lumina vizibilă și invizibilă (infraroșii) și hormonii. 

Alte cauze mai puțin cunoscute care contribuie la apariția melasmei sunt:

  • ecranele LED - s-a observat o legătură între apariția melasmei și expunerea îndelungată la luminile LED de la televizor, laptop, telefon mobil și tabletă

  • genetica – dacă cineva din familie a avut sau are această afecțiune este foarte probabil să o dezvolți și tu

  • produsele cosmetice (machiaj) - pot provoca o reacție fototoxică la expunerea la soare, urmată de apariția pigmentației

  • medicamentele fototoxice - medicamentele care cresc sensibilitatea pielii la lumina soarelui (unele antibiotice, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, diuretice, retinoizi, hipoglicemice, antipsihotice, terapii țintite și alte medicamente)

  • produsele de îngrijire a pielii - un produs care irită pielea poate înrăutăți/agrava melasma

  • săpunuri - unele săpunuri parfumate pot provoca sau agrava melasma

  • dispozitivele de bronzat - lumina UV, folosită în special în saloanele de bronzat, dăunează pielii, uneori mai puternic decât lumina UV de la soare.

  • hipotiroidismul - o afecțiune în care tiroida este hipoactivă şi care poate determina apariția melasmei

 

Tipuri de melasmă

Trebuie să știi că există trei tipuri de melasma și au de-a face cu profunzimea pigmentului.  Pentru a stabili această adâncime a pigmentului se folosește o lampă Wood care emite lumină neagră.

Iată cele trei tipuri :

  • Melasma epidermică -  are o culoare maro închis, o margine bine delimitată, este foarte evidentă sub lumină neagră și uneori răspunde bine la tratament.

  • Melasma dermică - are o culoare maro deschis sau albăstrui, o margine neclară, nu apare diferit sub lumina neagră și nu răspunde bine la tratament.

  • Melasma mixtă (cea mai comună dintre cele trei) - are atât pete albăstrui, cât și maronii, prezintă un model mixt sub lumină neagră și reacționează într-o anumită măsură la tratament.

Vizita la specialist și posibile tratamente

Dacă observi pete ca cele descrise mai sus, este absolut necesar să mergi la medicul dermatolog, deoarece acesta îți poate spune dacă este vorba de melasmă sau altă afecțiune dermatologică, pentru că se poate confunda destul de ușor.

În cazul diagnosticului potrivit în care este vorba de melasmă, dermatologul stabilește întâi cauzele apariției, apoi un tratament personalizat în funcție de culoarea tenului. În cazul unui ten mai închis la culoare, tratamentele durează mai mult până la observarea unei schimbări. Dermatologul poate pune întrebări legate de tiroidă deoarece există o legătură strânsă între boala tiroidiană și melasmă. Ca o formă de tratament, medicul dermatolog vă poate recomanda peelingul, laserul sau lumina intens pulsată.

 

Prevenirea melasmei

Primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a trata melasma este să te asiguri că nu se agravează. Evită expunerea la soare, aplică protecția solară o dată la două ore, evită ecranele LCD, săpunurile iritante, poartă o pălărie și haine cu protecție UV.

Melasma este destul de greu de tratat, însă poate dispărea de la sine sau poate răspunde în termen de câteva luni la tratament. În cazuri nefericite, ea devine permanentă. Majoritatea cazurilor de melasmă se vor agrava în timp, iar principala modalitate de a stopa evoluția afecțiunii este utilizarea unei protecții cât mai bune împotriva razelor solare și a altor surse de lumină.

 

Roxana Brînzei
Roxana Brînzei

Mereu mi-a plăcut să ajut oamenii și să-i informez cât mai bine despre tot și toate. Aici, fac asta prin scris. Mă bucur că pot contribui în a le da oamenilor informația corectă în ceea ce privește diversele afecțiuni de care suferă sau afecțiunile ce pot fi prevenite. De profesie, jurnalist, iar din pasiune, editor imagine.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!