Știi în ce mod radiațiile telefonului mobil îți afectează sănătatea?

Data publicării: 12.06.2023 / Categorie: Medical

Utilizarea pe scară largă a telefoanelor mobile a adus o mulțime de facilități în viața noastră de zi cu zi. Datorită telefoanelor mobile putem să păstrăm cu ușurință legătura cu cei dragi, să ne verificăm e-mailul și chiar să efectuăm tranzacții comerciale de aproape oriunde în lume.  Cu toate acestea, dispozitivele de care am devenit atât de dependenți emit radiații nocive care pot prezenta riscuri grave pentru sănătate.

Tipurile de radiații emise de telefoanele mobile

Radiația emisă de telefoanele mobile provine din undele de radiofrecvență (RF), care sunt folosite pentru a transmite și a primi informații între telefon și rețeaua celulară. Când se efectuează un apel sau se trimite un mesaj text, telefonul trimite unde RF, care sunt preluate de cel mai apropiat turn de telefonie mobilă. Turnul transmite apoi semnalul către telefonul destinatarului.

Undele RF folosite de telefoanele mobile sunt un tip de radiație electromagnetică. Acest tip de radiație este utilizat și în alte tipuri de tehnologie de comunicație, cum ar fi radiourile și televizoarele.

Undele RF utilizate de telefoanele mobile sunt în intervalul de frecvență al microundelor, care este între 300 MHz și 300 GHz. Această gamă de frecvență este mai mare decât cea utilizată de radiouri și televizoare, dar mai mică decât cea utilizată de Wi-Fi și Bluetooth. Energia acestor unde nu este suficient de puternică pentru a ioniza atomii sau moleculele, ceea ce înseamnă că sunt considerate radiații neionizante.

 

Cu toate acestea, chiar dacă energia undelor RF nu este suficient de puternică pentru a deteriora direct ADN-ul, ele pot avea totuși efecte biologice asupra organismului. Când undele RF intră în contact cu corpul, ele pot provoca încălzirea țesuturilor, ceea ce poate duce la o serie de probleme de sănătate. Amploarea efectelor asupra sănătății depinde de o serie de factori, inclusiv de frecvența și intensitatea undelor RF, precum și de durata și proximitatea expunerii.

Cum ne afectează sănătatea undele RFR? 

Unul dintre cele mai îngrijorătoare efecte ale RFR este potențialul său de a provoca cancer. Studiile au descoperit că utilizarea frecventă și prelungită a telefoanelor mobile crește riscul de tumori cerebrale, în special de glioame și meningioame. De fapt, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a clasificat RFR drept cancerigen din grupa 2B, ceea ce înseamnă că este posibil cancerigen pentru oameni.

Pe lângă cancer, radiația cu radiofrecvență a fost, de asemenea, legată de o serie de alte probleme de sănătate. De exemplu, aceasta poate provoca dureri de cap, oboseală și amețeli, contribuind în timp la afectarea funcției cognitive și a memoriei. Mai mult, acest tip de radiație poate slăbi bariera hemato-encefalică, care este o barieră de protecție responsabilă de împiedicarea pătrunderii substanțelor nocive în creier. Acest lucru poate face creierul mai vulnerabil la toxine și la alte substanțe dăunătoare.

Radiațiile telefonului interferează în calitatea somnului

S-a constatat că radiația cu radiofrecvență poate interfera cu tiparele de somn. Se crede că lumina albastră emisă de telefoanele mobile poate suprima producția de melatonină, un hormon care reglează somnul. Acest lucru poate duce la dificultăți de a adormi, la trezirea frecventă în timpul nopții și la senzația de oboseală și amețeală în timpul zilei. Somnul slab a fost asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitatea, diabetul și bolile de inimă.

 

Un alt efect negativ potențial al RFR este impactul său asupra fertilității. Studiile au descoperit că expunerea la aceste radiații poate reduce numărul spermatozoizilor, motilitatea și viabilitatea la bărbați. În plus, poate provoca leziuni ale ADN-ului spermei, ceea ce poate duce la infertilitate și defecte congenitale. Femeile care își poartă telefoanele mobile în buzunare sau sutiene pot fi, de asemenea, expuse riscului de fertilitate redusă, deoarece radiațiile pot interfera cu ovarele.

Cum ne putem proteja de efectele negative ale radiațiilor emise de telefoanele mobile? 

Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le putem face este să reducem utilizarea telefonului mobil. Limitarea timpului petrecut pe telefon în fiecare zi și evitarea folosirii acestuia înainte de culcare, ar fi câteva obiceiuri ce țin de o rutină sănătoasă, prevenind expunerea îndelungată la radiații de radiofrecvență. De asemenea, este indicată oprirea telefonului sau setarea modului avion, atunci când utilizarea este oprită pentru perioade mai lungi de timp. 

Pe lângă reducerea utilizării telefonului mobil, se pot lua și alte măsuri de protecție. De exemplu, putem folosi o cască sau un difuzor de tip hands-free atunci când facem apeluri, ceea ce ne va determina să ținem telefonul departe de capul nostru. Putem folosi, de asemenea, carcase de protecție care sunt concepute pentru a reduce emisiile radiațiilor. Unele companii vând și produse de protecție EMF (câmp electromagnetic), cum ar fi pandantive și brățări, care pretind că protejează corpul de radiațiile dăunătoare.

Radiațiile emise de telefoanele mobile au fost legate de o serie de efecte negative asupra sănătății omului. Deși este imposibil să evităm complet aceste radiații emise de telefoanele mobile, există anumite schimbări în rutina zilnică, pe care le putem pune în aplicare pentru a ne reduce expunerea îndelungată și a ne proteja de posibilele afecțiuni ce pot apărea.

Mitrasca Alexandra Gabriela
Mitrasca Alexandra Gabriela

Numele meu este Alexandra, am 25 de ani. De meserie sunt inginer geodez, cu master în același domeniu, însă de-a lungul timpului am activat în mai multe domenii, una din acestea fiind contribuția în marketingul online, prin crearea de conținut pentru diferite pagini web. Datorită oportunității de a fi prezentă în mod frecvent în mediul online cu scopul de a cerceta și a deprinde numeroase cunoștinte,  îmi doresc să ofer informații prețioase din domeniul medical, care să vină în ajutorul tuturor.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!