Perspective despre stilul alimentar carnivor

Data publicării: 14.09.2023 / Categorie: Medical, Sport, Dietă

Stilul alimentar carnivor este o abordare dietetică, care implică consumul exclusiv de alimente de origine animală, în principal carne și produse de origine animală, excluzând toate alimentele pe bază de plante. Aceasta este adesea descrisă ca o formă extremă a dietei lipsite de carbohidrați și bogate în grăsimi, deoarece elimină nu numai carbohidrații, ci și toate fructele, legumele, cerealele, leguminoasele, nucile, semințele și majoritatea produselor lactate.

 

Abordarea carnivoră nu are un singur fondator sau inițiator, așa cum au alte diete. În schimb, aceasta a evoluat drept un concept alimentar de-a lungul timpului și a fost promovat de diverse personalități. Doctorul Shawn Baker este unul dintre susținătorii de seamă ai dietei carnivore moderne. Fost chirurg ortoped și susținător proeminent pentru o dietă exclusiv din carne, promovează metoda prin cartea sa “Dieta Carnivoră”, dar și prin prezența pe rețelele sociale.

 

 

Ce implică dieta carnivoră

 

- Alimentele primare consumate într-o dietă carnivoră sunt carnea de vită, porc, pasăre și pește, împreună cu produse de origine animală precum ouălele și lactatele (deși unii dintre adepții mai stricți elimină ouălele și lactatele).

 

- Sunt eliminate toate alimentele pe bază de plante, ceea ce înseamnă că nu există fructe, legume, cereale sau grăsimi derivate din plante, cum ar fi uleiurile vegetale.

 

- Mulți susținători ai stilului carnivor pun accentul pe consumul de bucăți de carne care conțin grăsime, deoarece acestea oferă o sursă de energie în absența carbohidraților.

 

- Cărnurile foarte procesate, cum ar fi crenvurștii și cârnații, sunt de obicei descurajate, iar accentul se pune pe alimente de origine animală întregi, neprocesate.

 

- Se recomandă, de asemenea, creșterea aportului de sare, deoarece eliminarea carbohidraților poate duce la pierderea electroliților.

 

Susținătorii dietei carnivore pun accent pe diferite beneficii, cum ar fi pierderea în greutate, claritatea mentală îmbunătățită și ameliorarea anumitor afecțiuni de sănătate, ca de exemplu bolile autoimune sau problemele digestive.

 

 

Beneficiile stilului alimentar carnivor

 

Jordan Peterson, un psiholog și autor proeminent canadian și fiica sa, Mikhaila Peterson, au atras atenția pentru susținerea dietei carnivore. Interesul lui Jordan Peterson pentru dietă a provenit din experiența fiicei sale, Mikhaila, folosind-o pentru a-și ameliora problemele de sănătate. Ea a fost un susținător vocal al dietei carnivore și a oferit informații pe rețelele de socializare și prin podcasturi. A susținut că dieta i-a îmbunătățit semnificativ sănătatea, în special în gestionarea afecțiunilor autoimune și legate de starea de spirit.

 

Jordan Peterson, inspirat de succesul fiicei sale în dietă, a decis și el să încerce. Acesta a discutat despre impactul dietei asupra propriei sănătăți și bunăstare în interviuri și apariții publice. La fel ca și fiica sa, el a creditat dieta carnivoră cu schimbări pozitive în sănătatea sa. Fiica acestuia și-a asumat această abordare alimentară din decembrie 2017 și o practică neîntrerupt până în prezent, pe când Jordan Peterson a făcut asta timp de aproximativ șase luni, după care a continuat să adauge diferite legume la produsele de origine animală.

 

 

Un stil de viață ușor de adoptat

 

Simplitate: stilul carnivor este simplu și ușor de urmat, deoarece implică consumul unei game limitate de alimente, în principal carne și produse de origine animală.

 

Claritate mentală: dieta poate duce la îmbunătățirea concentrării și a clarității mentale, deoarece elimină sursele potențiale de ceață cerebrală asociate cu anumite alimente.

 

Gestionarea afecțiunilor autoimune: se susține că abordarea carnivoră poate ajuta la gestionarea afecțiunilor autoimune, prin reducerea inflamației și a răspunsurilor sistemului imunitar.

 

Sănătatea pielii și testarea intoleranțelor: Unele persoane au raportat îmbunătățiri ale afecțiunilor pielii, cum ar fi acneea, în timpul dietei carnivore. Eliminarea multor potențiali alergeni alimentari din dietă poate ajuta indivizii să identifice sensibilități sau intoleranțe alimentare specifice.

 

Lipsa zahărului procesat: Dieta carnivoră elimină zahărul și carbohidrații procesați, ceea ce poate fi benefic pentru cei care doresc să reducă consumul de zahăr.

 

 

Dezavantajele acestei abordări alimentare

 

Pot exista deficiențe nutriționale majore dacă lucrurile nu sunt calibrate corect. Dieta elimină grupuri întregi de alimente, inclusiv fructele, legumele, cerealele și leguminoasele, care furnizează nutrienți esențiali, cum ar fi fibrele alimentare, vitaminele (vitamina C și acidul folic), minerale (potasiul și magneziul) și diferiți fitonutrienți. Absența acestor nutrienți poate duce la deficiențe ale organismului în timp.

 

Lipsa fibrei și a antioxidanților pot pune corpul într-un dezavantaj major. Fără alimente vegetale, dietei îi lipsesc fibrele alimentare, care sunt esențiale pentru sănătatea digestivă, mișcările intestinale regulate și prevenirea afecțiunilor precum constipația și diverticulita. Alimentele pe bază de plante sunt bogate în antioxidanți, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la reducerea riscului de boli cronice. Absența acestor antioxidanți în dieta carnivoră poate fi o îngrijorare.

 

Cui nu îi este recomandată dieta carnivoră?

 

Dieta carnivoră poate induce cetoza, o stare în care organismul folosește grăsimea pentru energie. În unele cazuri, cetoza poate evolua spre cetoacidoză, o afecțiune potențial periculoasă, cu niveluri ridicate de cetone în sânge. Deși cetoacidoza este rară la persoanele sănătoase, poate apărea, în special la cei cu anumite afecțiuni medicale cum ar fi la diabetici.

 

Cunoscând niște lucruri din cadrul articolelor despre post negru și post intermitent, putem realiza cu ușurință faptul că cetoza nu este un lucru negativ. Este un context natural care se petrece, fie că vrem sau nu, în momentul în care depozitele de glicogen ale corpului s-au terminat (lipsa carbohidraților) și se ard grăsimile corpului pe post de energie pentru a ne putea continua ziua. Cetoacidoza reprezintă apariția cetonelor, într-un ritm alert, în sânge, și transformarea lui din bază în acid. În acest punct, sângele devine toxic pentru organism și poate aduce după sine alte afecțiuni. 

 

Trebuie să fie menționat faptul că acest aspect se intâmplă în cazul persoanelor care au la bază o afecțiune prezentă, diagnosticată sau nu. În niciun fel practica sănătoasă a postului, indiferent de motivație, nu poate face rău unei persoane a cărui organism este în limite normale.

Remus Marcu
Remus Marcu

Pasionat de medicină și psihologie, practicant de calistenice și Pranayama, calificat în nutriție sportivă și fitness. Un text din lumea veche descria conceptul de îndatorire pe care omul și-l asumă involuntar la naștere. El semnează pentru asta și nu semnează, în același timp, din momentul în care este condamnat la viață. Avem îndatoriri față de familie, față de societate și nu în ultimul rând, față de trupul nostru. Pe această cale vreau să le stăpânesc setea celor ce caută și doresc să se informeze despre maladiile de care suferă sau pe care aceștia doresc să le prevină.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!