Luxația scapulo-humerală

Data publicării: 03.08.2023 / Categorie: Medical

 

1. Ce este scapula? Ce este humerusul?

Scapula - este un os lat, pereche, situat în partea postero-superioară a toracelui. Intră în componența centurii scapulare.

Humerusul - este un os lung, pereche, denumit și “osul brațului”.

 

2. Ce este luxația scapulo-humerală?

Luxația reprezintă momentul în care porțiunea superioară a humerusului pierde contactul cu cavitatea glenoidă a scapulei. Acest fapt se poate datora unui traumatism violent la nivelul umărului.

Luxația scapulo-humerală este mult mai întâlnită la adulți, comparativ cu copii. Adesea, ea este însoțită și de fracturi la nivelul extremității proximale a humerusului sau la nivelul gleznei.

 

3. Cât de întâlnită este Luxatia scapulo-humerală?

În cazul pacienților tineri, 20-30 ani, aceasta este mult mai întâlnită în cazul persoanelor de sex masculin. La grupa de vârstă 60-80 ani, luxația  este prezentă la femei mai mult, comparativ cu bărbații.

4. Cauze 

Accidentele de circulație, traumatismele prin cădere, traumatismele sportive sunt unele dintre cele mai întâlnite cauze pentru producerea luxației scapulo-humerale. 

5. Simptomatologie

Principalele simptome identificate sunt:

  • durerea la nivelul umărului;

  • cracmente (trosnituri);

  • imposibilitatea realizării mișcărilor la nivelul umărului afectat;

  • furnicături, senzație de amorțeală;

  • deformare vizibilă la nivelul umărului.

6. Diagnostic

Diagnosticul se stabilește în urma unui examen clinic amănunțit, precum și prin metode radiologice (radiografia umărului).

7. Tratament

În cazul luxațiilor scapulo-humerală, tratamentul este de urgență, este necesară reducerea luxației de la nivelul umărului afectat, prin manevre specifice de reducere închisă și analgo-sedare. 

După reducerea luxației, membrul superior afectat va fi imobilizat timp de 3 săptămâni într-un bandaj sau orteză.

În momentul în care, luxația de umăr nu se poate reduce în camera de gardă, este necesară intervenția chirurgicală de urgență pentru reducerea deschisă a acesteia, astfel prevenind ulterioare leziuni la nivelul capului humeral.

În cazul luxațiilor recidivante, reducerea închisă nu va mai fi suficientă, astfel, va fi nevoie și de o intervenție chirurgicală, pentru a reface structurile articulare afectate.

8. Recuperarea dupa luxatia scapulo-humerală

Recuperarea începe imediat după reducerea și imobilizarea membrului superior afectat. Pacientul în aproximativ 6-12 săptămâni își reia mișcările aproximativ complete la nivelul umărului, cu un program de kinetoterapie adecvat anterior.

În aproximativ 12-24 de săptămâni, pacienții își pot relua activitățile sportive pe care le practicau anterior traumatismului, evident cu un program de recuperare bine stabilit anterior.

 

Barbalau Rares
Barbalau Rares

Bărbălău Rareș - medic rezident Ortopedie-Traumatologie. 

În momentul în care faci ceea ce ți-ai dorit dintotdeauna, nu vei simți o zi că muncești. Îmi doresc ca oamenii să fie informați în privința diferitelor patologii ortopedice, să trag un “semnal de alarma” chiar si pentru traumatismele de intensități reduse, care pot afecta organismul pe termen lung.

 

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!