Importanța consultului de ortopedie pediatrică în primii ani de viață
Data publicării: 15.09.2023 / Categorie: Medical, Boli
În momentul când ies din maternitate, părinții sunt informați despre următoarele consultații obligatorii pentru cel mic, printre care și consultul de ortopedie pediatrică.
Primul consult obligatoriu la un medic ortoped pediatru se efectuează în primele 6 săptămâni de viață. Cel mic este consultat din cap până în picioare, pentru a putea fi descoperite unele afecțiuni precum: piciorul strâmb congenital varus equinus, displazia de dezvoltare a șoldului sau alte malformații congenitale. Acest consult se efectuează, examinând fiecare segment al corpului, prin palpare și mobilizare la nivelul fiecărei articulații.
Ce implică examinarea ortopedică
Pentru început, examinarea se face cu bebelușul pe spate, complet dezbrăcat. Se verifică simetria feței și a capului și se palpează fontanela anterioară, care trebuie să fie deschisă sub vârsta de 3 luni. În continuare, prin examinarea grupelor musculare de la nivelul gâtului, putem exclude diagnosticul de torticolis congenital. Urmează verificarea articulațiilor umerilor și a membrului superior, după care, prin examinarea toracelui se vor urmări simetria mușchilor pectorali și amplitudinea mișcărilor respiratorii.
În continuare, medicul ortoped va evalua membrele inferioare și va urmări lungimea fiecărui segment în parte. Totodată, cu coapsele apropiate se verifică o eventuală inegalitate și se vor face manevrele specifice de abducție și adducție (depărtarea și apropierea genunchilor) și prin testele Ortolani și Barlow se va verifica mobilitatea șoldurilor.
Testul Ortolani se referă la o abducție forțată a coapselor, prin care se obține reducerea luxației prin simțirea și auzirea unui click. Testul Barlow este invers, adică de a obține luxația soldului prin adductia forțată a coapselor, simțindu-se același click. Ultima parte a consultului este cu bebelușul pe burtă. Prin acest fel se poate palpa coloana vertebrală, crestele omoplaților, dar și forma picioarelor.
Displazia de dezvoltare a șoldului
În România, displazia de dezvoltare a șoldului este malformația cea mai frecventă: aproximativ 6 cazuri la 1000 de nou născuți; 85% din cei afectați sunt fete.
Displazia de șold este o boală ce afectează dezvoltarea firească a copiilor. Ea constă în poziționarea incorectă a capului femural la nivelul acetabulului. Această poziție vicioasă a capului femural îi permite acestuia să alunece total sau parțial în afara cavității. Netratată sau tratată incorect, aceasta poate evolua către o luxație de șold.
Dimeglio, un ortoped pediatru francez contemporan, a rezumat situațiile în care riscul apariției displaziei este crescut, numindu-i factori de risc:
-
antecedente familiale;
-
prezentație pelvină (când bebelușul este orientat cu picioarele spre canalul de naștere);
-
nașterea prin cezariană;
-
limitarea abducției / adducției șoldurilor (manevrele Barlow și Ortolani);
-
prematuritate;
-
primiparitate (primul născut);
-
gemelaritate;
-
sexul feminin;
-
prezența oricărei alte malformații.
Dacă în urma consultului clinic există cel puțin un factor de risc, medicul ortoped pediatru recomandă părinților efectuarea unei ecografii de șold pentru bebeluș.
Importanța ecografiei de șold
Ecografia de șold este o metodă neinvazivă prin care medicul ortoped verifică dacă șoldurile nou-născutului se află în poziție normală. Prin această investigație se poate stabili nivelul de maturitate al șoldului, dar și diagnosticarea precoce a unei malformații la acest nivel.
Depistarea precoce a displaziei de șold prin examenul clinic și ecografia de șold la 6 săptămâni este extrem de importantă, în vederea unui tratament neinvaziv al bebelușului. De exemplu, depistată timpuriu, displazia de șold poate fi tratată prin utilizarea unei orteze de abducție (ham Pavlik), pe când, depistată târziu poate fi tratată doar printr-o intervenție chirurgicală dificilă.
Al doilea consult obligatoriu se efectuează în jurul vârstei de 6 luni când copilul începe să stea în șezut. La acest consult medicul ortoped examinează dezvoltarea motorie a copilului și se repetă testele de evaluare a displaziei de șold. După vârsta de 6 luni se poate efectua un examen radiologic al bazinului, deoarece această investigație este în măsură de a stabili mai exact gradul de gravitate al afecțiunii și în același timp putem verifica evoluția bolii sub tratamentul instituit.
Totodată, părinții sunt informați despre următorii pași în dezvoltarea normală a copilului. Acestora le este explicat faptul că cel mic va începe mersul de unul singur, de exemplu sprijinindu-se de marginea patului. Este foarte important de explicat că utilizarea premergătorului, a antemergătorului sau susținerea de mânuțe pentru a încuraja mersul la această vârstă este contraindicată și poate întârzia deprinderea capacității de mers. Susținerea lor de mânuțe și ajutarea menținerii echilibrului în timpul mersului se face doar după ce aceștia încep să facă primii pași de unii singuri, la vârsta de 9 luni – 1 an.
Următoarele consultații la medicul de ortopedie pediatrică sunt recomandate a fi efectuate după vârstă de 1 an, atunci când copilul începe mersul. În acest moment, părinții sunt informați despre tipul de încălțăminte potrivit pentru micuț și despre importanța mersului desculț în dezvoltarea normală a copilului.
Recomandarea mersului desculț
Mersul desculț are ca și efecte pozitive antrenarea musculaturii și întărirea ligamentelor într-o poziție fiziologică, naturală, creând astfel scobitura tălpii. Se recomandă mersul desculț mai ales afară, pe suprafețe naturale, pe când în casă micuțului îi este recomandat și benefic să fie încălțat cu încălțăminte normală, dar partea care susține glezna să fie fixă și puțin rigidă pentru ca musculatura să adopte și să mențină o formă corectă.
În concluzie, medicul ortoped pediatru are un rol esențial și fundamental în dezvoltarea normală și corectă a oaselor, musculaturii, articulațiilor, ligamentelor și tendoanelor copilului. Așadar, consulturile din primii ani de viață ale copilului sunt obligatorii și extrem de importante, deoarece se pot identifica diferite patologii și afecțiuni, care depistate timpuriu pot fi tratate ușor, fără a fi nevoie de intervenții chirurgicale.