Hernia de disc - Principalele semne si simptome

Data publicării: 28.06.2023 / Categorie: Medical

Ce este hernia de disc?

Cauză frecventă a durerilor de gât, spate sau picioare, hernia de disc este rezultatul unor leziuni la nivelul discurilor intervertebrale. Coloana vertebrală sau popular ,,șira spinării” împărțită în regiunea cervicală, regiunea toracică, regiunea lombară și regiunea sacrală. Fiind structura de suport a corpului, coloana vertebrală menține toate componentele scheletice, fiind cel mai important element al aparatului locomotor. 

 Discurile sunt de consistență gelatinoasă, de jur imprejurul lor, conținând o teacă fibroasă cu rol protector. În momentul în care teaca se deteriorează sau rupe, partea gelatinoasă (nucleul pulpos) iese în exteriorul inelului fibros. Acesta comprimă nervii spinali din vecinătate cauzând dureri, amorțeli, slăbiciune musculară. În funcție de dimensiune sau localizarea discului herniat, simptomele pot fi ușoare până la inexistente, acestea fiind cazurile nediagnosticate. În același timp, la polul opus se află cazurile cu simptomatologie prezentă, ce necesită intervenția  specialiștilor.

Tipurile de hernie de disc

De cele mai multe cazuri este afectat doar un disc, dar pot exista și două hernii la același pacient ( hernie dublă pe disc).  Cele mai frecvente zone unde apare sunt: zona lombară și zona cervicală. Aceste zone sunt folosite intens în viața de zi cu zi, de aceea sunt supune unor forțe de frecare mai mari, ducând în timp la uzura și hernierea discului. Hernia toracală este cea mai rar întâlnită.

Semne și simptome

  • durere și amorțeală pe o parte a corpului;

  • durere ce pleacă dintr-un punct și se extinde spre braț sau picior;

  • mersul pe jos sau statul îndelungat în picioare poate provoca durere ;

  • slăbiciune musculară inexplicabilă;

  • furnicături sau senzație de arsură.

Dacă discul afectat se află în regiunea lombară, durerea se manifestă la nivelul fesei, coapsei și uneori a gambei. Cel mai afectat nerv din regiune este și cel mai lung nerv din corp, nervul sciatic.

Apare de obicei pe o singură parte, durerea este ascuțită și se poate asemăna cu un șoc electric, rar se întâmplă ca dimensiunea herniei să fie atât de mare încât să afecteze ambele părți nervoase și simptomele să apară la nivelul ambelor membre inferioare.

În cazul herniei la nivel cervical, durerea se manifestă intens în mână sau umăr. 

Comprimarea nervilor cervicali duc la simptome precum:

  • durere la nivelul gâtului sau între omoplați;

  • durere ce iradiază spre braț, mână sau degete;

  • anumite mișcări sau poziții pot cauza declanșarea durerii;

  • amorțeală și furnicături sau slăbiciune la nivelul membrului superior;

Factorii de risc care determină hernia de disc

  1. Greutatea în exces - kilogramele în plus pun presiune pe coloană.

  2. Meserii ce implică efort fizic de intensitate ridicată - acele meserii ce implică acțiuni precum ridicări și mișcări necontrolate și haotice, pot crește riscul de accidente sau provoacă  hernia de disc. 

  3. Factori genetici - anumite persoane au o predispoziție genetică la apariția herniei de disc.

  4. Fumatul - diminuează aportul de oxigen către disc, facilitând slăbiciunea acestuia. 

Diagnosticul 

Prima etapă de diagnosticare este reprezentată de consultul neurologic, în cadrul căruia medicul testează reflexele, forța musculară, sensibilitatea tactilă. După care urmează investigații imagistice precum RMN - prin rezonanța magnetică se poate observa clar poziția coloanei vertebrale și orice deviere a discurilor herniate, dar și nervii afectați.

Radiografia nu poate confirma hernia de disc dar poate exclude alte cauze ale durerii, cum sunt fracturile sau tumorile.

Electromiografia măsoară modul în care ajung impulsurile electrice la fibrele nervoase, ajutând stabilirea zonelor afectate.

Cauzele principale

Este cel mai des cauzată de uzură treptată, adică degenerarea discului odată cu înaintarea în vârstă. O altă cauză frecventă este reprezentată de tehnici greșite de realizare a mișcările de genul ridicarea obiectelor grele, sau răsuciri necorespunzătoare efectuate brusc. Se mai poate produce în urma unui traumatism izolat, deși rar un accident sau o lovitură în spate poate produce hernierea discului.

Tipuri de tratament

Tratamentul conservator  constă în exerciții terapeutice, care au rol de decompresie și susțin întărirea musculaturii pentru a ajuta la stabilizarea mai bună a coloanei vertebrale. Ameliorarea simptomelor se petrece de la câteva zile la săptămâni. Tratamentul medicamentos constă în administrarea antiinflamatoarelor precum ibuprofen, naproxen.

Analgezice narcotice, doar în cazul în care durerea nu se ameliorează cu antiinflamatoare, medicul poate recomanda codeină sau oxicodonă. Injecțiile cu cortizon se pot administra direct în zona dureroasă.

Tratamentul chirurgical în hernia de disc - deși se recurge la intervenție chirurgicală în cazuri mai rare și doar dacă tratamentul conservator nu dă rezultate, aceasta nu garantează o rezolvare permanentă a durerii. Medicul elimină porțiunea proeminentă a discului, dar fără o schimbare a stilului de viață, o nouă hernie poate apărea. De asemenea, după operație mai pot apărea disconforturi la frig, schimbări ale vremii.

Cu toate că există variante de tratament, cel mai recomandat dintre acestea rămâne prevenția:

  • hidratați-vă corespunzător - apa contribuie la consistența gelatinoasă și elasticitatea discului;

  • dozați activitatea fizică - nu exagerați, nu ridicați greutăți ce vă depășesc puterile;

  • faceți mișcare zilnic - plimbări, întinderi, exerciții cu benzi elastice, acestea măresc fluxul sangvin  și astfel menținem țesuturile sănătoase;

  • nu faceți mișcări rapide și necontrolate, acestea pot produce leziuni grave, mai ales dacă discul este deshidratat și uzat;

  • dacă prezentați chiar și simptome ușoare, este bine să investigați, pentru a vă putea conserva sănătatea.




Alina Roznovanu
Alina Roznovanu

Numele meu este Alina, sunt asistent medical, iar experiența cu pacienții mi-a dezvăluit nevoia acestora de a înțelege informațiile medicale. Din acest motiv am ales să dezbat articole medicale, prin care pot explica în termeni uzuali informațiile complicate.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!