Gonartroza – boala degenerativă. Cauze, simptome și tratamente pentru ameliorarea durerii

Data publicării: 15.03.2023 / Categorie: Medical

Ce este gonartroza?

Cea mai frecventă formă de artroză manifestată este reprezentată de către gonartroză. Aceasta este o boală degenerativă, lent progresivă, cartilajul articular deteriorându-se progresiv. Artroza genunchiului este asociată cu durere, care crește treptat în intensitate sau poate să aibă un debut brusc. Artroza genunchiului este o patologie ce afectează viața de zi cu zi a pacienților, mobilitatea, somnul, chiar și sentimentele acestora etc.

Tipuri de gonartroza

  • Tipul I – îngustarea spațiului articular cu mai puțin de 50%;
  • Tipul II – îngustarea spațiului articular cu mai mult de 50%;
  • Tipul III – îngustarea completă a spațiului articular;
  • Tipul IV – distrugerea totală a cartilajului articular dintre cele două structuri osoase.

Cauzele gonartrozei

  • obezitate;
  • genunchiul în var; genunchiul în valg;
  • traumatisme ale genunchiului (leziuni de menisc, leziuni ale ligamentelor încrucișate etc);
  • stres permanent zilnic;
  • sport de impact crescut (fotbal);
  • predispoziție genetică.

Factori de risc

  1. Vârsta înaintată.
  2. Sexul – femeile sunt mai predispuse în a dezvolta gonartroza.
  3. Genetic, unele persoane moștenesc tendința de a dezvolta gonartroza.
  4. Boli metabolice – Diabetul zaharat, Hemocromatoza.

Simptomele gonartrozei

  • durere la mobilizarea genunchiului;
  • impotență funcțională;
  • zgomot, senzație de trosnituri în articulații; 
  • limitarea mobilității;
  • slăbiciune musculară;
  • inflamația genunchiului; 

Durerea și impotența funcțională, uneori, pot fi slab sesizabile în stadiile incipiente. Durerea, poate să apară în momentul realizării mișcării genunchiului și aceasta dispare după câțiva pași. Există unele cazuri, în care, pacienții nu experimentează durere sau au o mobilitate a mișcării puțin redusă, însă alții pot resimți această simptomatologie din plin.

Complicațiile acestei boli

Gonartroza este o boală degenerativă care se agravează în timp, ducând adesea la durere cronică. Durerea și rigiditatea articulațiilor pot deveni suficient de severe pentru a face sarcinile zilnice dificile.

Depresia și tulburările de somn pot rezulta din durerea și invaliditatea, generate de gonartroza.

Prevenirea gonartrozei

Prevenirea completă a gonartrozei este imposibilă. Întotdeauna prevenirea unei boli este mai recomandată decât tratarea. De aceea, pentru a preveni gonartroza este indicat să se reducă presiunea și exercițiile fizice istovitoare la nivelul genunchiului. Suplimentele alimentare (cartilajul de rechin) sunt eficiente în menținerea sănătății articulațiilor, tendoanelor, ligamentelor, precum și în stimularea producției de colagen (a se consulta medicul înainte).

Înotul este un sport benefic atunci când vă doriți să preveniți gonartroza. 

Slăbitul controlat în cazul persoanelor obeze sau supraponderale pot reduce riscul de apariție al gonartrozei.

Când să consultați un doctor? 

Atunci când ați depășit vârsta de 45 ani și resimțiți durere la nivelul genunchilor fără a fi suferit un traumatism, sau în orice situație în care mobilitatea la nivelul genunchilor este afectată.

Diagnosticarea gonartrozei

Diagnosticarea gonartrozei se face în primul rând prin examen clinic, biologic și radiologic. Deseori, se pot folosi examene imagistice suplimentare (IRM) sau artroscopia – intervenție chirurgicală folosită și pentru diagnosticarea și stadializarea gonartrozei. 

Tratamentul recomandat pentru gonartroza

În momentul în care, gonartroza este descoperită în stadiile incipiente, tratamentul conservator este preferat. Acesta constă în pierderea din greutate, exerciții fizice pentru reducerea durerii și îmbunătățirea funcției musculare.

Dacă durerea la nivelul genunchilor persistă, se poate folosi o fașă elastică compresivă la nivelul genunchiului.

De asemenea, tratamentul cu antiinflamatoare este de obicei folosit în cazul gonartrozei. Infiltrațiile (injecțiile cu corticosteroizi) sunt folosite deseori pentru a diminua durerea la nivelul genunchilor. Infiltrațiile au rol temporar în diminuarea simptomatologiei și acestea îmbunătățesc calitatea fluidului intraarticular.

Nevoia tratamentului chirurgical pentru stadiile avansate

În stadiile puțin mai avansate de gonartroza, artroscopia este una dintre soluții. În cazul artroscopiei se poate face o debridare (“netezirea” leziunilor de cartilaj, curățarea fragmentelor de cartilaj desprinse, eliminarea corpilor liberi intraarticulari).

În stadiile avansate de gonartroză, endoprotezarea genunchiului este singura soluție. Aceasta constă în înlocuirea părții distale a femurului, părții proximale a tibiei și înlocuirea părții afectate a rotulei. 

Întrebări frecvente despre gonartroză

  1. Cât timp durează recuperarea după artroscopie ?

În medie recuperarea completă după artroscopia genunchiului durează între 2-3 săptămâni, pacientul se va putea mobiliza imediat postoperator.

  1. Cât timp durează recuperarea după operația de endoprotezare a genunchiului ?

În medie, recuperarea completă durează aproximativ 6 săptămâni. În toată această perioadă, pacientul va folosi un cadru cu care se va mobiliza. Imediat postoperator, pacientul se va mobiliza, urmând ca după cele 6 săptămâni de mers cu ajutorul cadrului, acesta va putea să se deplaseze fără sprijin.

Barbalau Rares
Barbalau Rares

Bărbălău Rareș - medic rezident Ortopedie-Traumatologie. 

În momentul în care faci ceea ce ți-ai dorit dintotdeauna, nu vei simți o zi că muncești. Îmi doresc ca oamenii să fie informați în privința diferitelor patologii ortopedice, să trag un “semnal de alarma” chiar si pentru traumatismele de intensități reduse, care pot afecta organismul pe termen lung.

 

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!