Ebola transmisă prin contact sexual
Data publicării: 04.09.2024 / Categorie: Medical, Boli
Ebola nu este de obicei clasificată ca o boală cu transmitere sexuală, dar poate fi transmisă prin contact sexual în mai multe circumstanțe.
Stagiile bolii Ebola și simptomatologia
Simptomele Ebola se manifestă în etape, începând cu cele nespecifice care pot semăna cu alte boli și progresând spre simptome mai severe care pun viața în pericol. Perioada de incubație(timpul de la expunere până la apariția simptomelor) pentru Ebola este de obicei de 2 până la 21 de zile.
În stagiul incipient al infecției(între 1-7 zile), simptomele sunt nespecifice și pot fi confundate cu alte boli comune, cum ar fi gripa, malaria sau febră tifoidă.
Simptomele inițiale se dezvoltă de obicei brusc și pot include următoarele: febra, dureri musculare, oboseală și letargie, dureri de cap, greață și vărsături, diaree apoasă si durere în gât.
Pe măsură ce boala progresează(între 7-10 zile), simptomele devin mai severe și sistemice, afectând mai multe sisteme de organe cum ar fi:
- Durere abdominală însoțită de crampe.
- Pielea prin erupții cutanate.
- Ochii prin episoade de conjunctivită.
- Sistemul nervos central prin sughiț involuntar.
- Sistemul respirator prin afectarea plămânilor.
În stagiile severe ale Ebola(între 10-14 zile), virusul provoacă leziuni pe scară largă organelor și vaselor de sânge ale corpului, ducând la afecțiuni hemoragice și care pun viața în pericol.
Nu toți pacienții cu Ebola prezintă simptome hemoragice, dar în cazuri severe pot apărea următoarele:
- Sângerarea poate apărea intern(în organe) și extern(din orificii precum ochi, urechi, nas, gură și rect). De asemenea, pot fi observate vânătăi, peteșii/echimoze(pete mici roșii sau violete pe piele) și scurgeri de la locurile de puncție.
- Diaree cu sânge sau vărsături cu sânge
Pe măsură ce virusul se răspândește în organism, el atacă mai multe sisteme de organe, ceea ce duce la insuficiență hepatică și icter. Insuficiență renală acută care necesită adesea suport de terapie intensivă și scădere severă a tensiunii arteriale din cauza pierderii de lichide și a colapsului vascular.
Nu în ultimul rând, există și stagiul critic care se remarcă prin:
- Pacienții aflați în șoc sever sau cu insuficiență multiorganică pot cădea în comă.
- În cazurile fatale, decesul are loc de obicei în jurul zilelor 6-16 de la debutul simptomelor, de obicei din cauza insuficienței multiorganice și a șocului.
Metode de tratament pentru Ebola
În prezent, nu există un tratament definitiv pentru boala cu virus Ebola. Cu toate acestea, s-au făcut progrese semnificative în tratamentul și gestionarea bolii, inclusiv dezvoltarea de terapii și vaccinuri eficiente care pot reduce rata mortalității și pot preveni răspândirea virusului.
Terapie antivirală:
- Aprobat de FDA în octombrie 2020, Inmazeb este un cocktail de anticorpi monoclonali format din trei anticorpi care vizează diferite componente ale virusului Ebola. Ajută la neutralizarea virusului și împiedică intrarea acestuia în celulele umane.
- Aprobat de FDA în decembrie 2020, Ebanga este un alt tratament cu anticorpi monoclonali pentru Ebola. Funcționează similar cu Inmazeb, țintind virusul Ebola și împiedicându-l să infecteze celulele.
- Remdesivir este un medicament antiviral care a fost testat pentru utilizare în Ebola, dar nu este aprobat în mod special pentru acesta. A arătat o oarecare promisiune în studiile timpurii, dar nu a fost la fel de eficient ca tratamentele cu anticorpi monoclonali.
Lucruri imediate ce trebuiesc gestionate în terapia intensivă:
- Rehidratarea prin fluide orale sau intravenoase este crucială, deoarece Ebola provoacă adesea deshidratare severă din cauza vărsăturilor și a diareei.
- Pacienții pot avea nevoie de medicamente pentru a menține tensiunea arterială și pentru a preveni șocul.
- În cazuri severe, oxigenoterapia sau ventilația mecanică pot fi necesare pentru a susține respirația.
- Oferirea unei nutriții adecvate ajută organismul pacientului să lupte împotriva infecției și să se recupereze.
Recuperarea și supraviețuirea după Ebola
Pacienții care supraviețuiesc fazelor enumerate mai sus ale bolii Ebola pot intra într-o fază de recuperare, unde încep să-și recapete puterea și funcția organelor.
Chiar și după recuperare, supraviețuitorii pot dezvolta sindromul post-Ebola care se manifestă parțial ca boala în sine când ne referim la durerile musculare, oboseala și probleme de vedere.
De asemenea, există și așa-zisele efecte pe termen lung în urma bolii sunt și ele prezente datorită haosului produs de virus asupra corpurilor celor care au supraviețuit.
Moduri concrete de transmitere
Boala creată de virusul Ebola se transmite prin mai multe feluri, mai ales atunci când indivizii sunt asimptomatici.
- Prin contact direct cu sângele sau fluidele corporale cum ar fi saliva, transpirația, urina, fecalele, laptele matern și lichidul seminal al unei persoane infectate cu Ebola.
- Prin contactul cu obiecte contaminate precum ace, îmbrăcăminte sau lenjerie de pat care au fost contaminate de către persoane infectate.
- Prin transmiterea la oameni de la animale infectate, cum ar fi liliecii de fructe sau primatele, prin vânătoare, manipulare sau consumul cărnii acestora.
Perspectivele bolii drept infecție cu transmitere sexuală
Virusul Ebola poate persista în materialul seminal al bărbaților vindecați timp de câteva luni după recuperarea în urma infecției acute. Virusul poate rămâne în lichidul seminal până la câteva luni, ARN viral nedetectabil găsit în sperma poate fi găsit și la interval de peste un an în unele cazuri.
Mai mult de atât, au fost documentate cazuri în care Ebola a fost transmisă sexual de la bărbații vindecați la partenerii lor. Acest lucru s-a întâmplat când supraviețuitorul și-a revenit din faza acută a bolii(intervalul ce cuprinde stagiile bolii), dar încă a purtat virusul în materialul seminal.
Nici simptomele Ebola nu se schimbă atunci când se transmite pe cale sexuală. Dacă o persoană este infectată cu Ebola prin contact sexual, boala se va manifesta în același mod ca și când ar fi fost infectată prin alte mijloace.
Prevenția în cazul transmiterii pe cale sexuală
Bărbații sunt sfătuiți să folosească prezervative în timpul tuturor formelor de activitate sexuală (vaginală, anală și orală) pentru a reduce riscul de transmitere a virusului către partenerii lor.
De asemenea, abstinența completă de la activitatea sexuală este o altă opțiune recomandată până când virusul nu mai este detectat în spermă.
Nu în ultimul rând, testarea pentru ARN-ul Ebola. Bărbații sunt încurajați să se supună testelor regulate ale spermei, începând cu trei luni de la debutul simptomelor. Testarea ar trebui să continue până când două teste consecutive distanță de cel puțin o săptămână, arată că ARN-ul virusului Ebola nu mai este detectabil.
În timp ce Ebola nu este în mod tradițional clasificată drept boala cu transmitere sexuală, transmiterea sexuală este recunoscută datorită prezenței prelungite a virusului în materialul seminal al supraviețuitorilor bărbați. Măsurile preventive, inclusiv practicile sexuale sigure, testarea regulată și educația, sunt esențiale pentru a minimiza riscul de transmitere sexuală și pentru a gestiona răspândirea virusului.