Despre Ginecomastie, cauzele și tratamentul ei
Data publicării: 13.01.2023 / Categorie: Medical
Ginecomastia reprezintă țesutul adipos crescut și stabilit între mușchiul pectoral și areolă, provocând astfel bărbaților un aspect inestetic de sân. Aceasta poate apărea la bătrânețe, în viața tinerilor dar și a copiilor care suferă de un dezechilibru hormonal. Este un lucru cunoscut și comun, de exemplu, faptul că nou-născuții suferă de această afecțiune în primele săptămâni de viață datorită estrogenului din pântec.
În general, ginecomastia nu este asociată cu o boală letală, ea afectând băieții și bărbații mai degrabă emoțional. Dezechilibrul hormonal dintre estrogen și testosteron este principalul factor de apariție a acesteia. Testosteronul la bărbați este asociat cu musculatura, părul de pe corp dar și libidoul sexual pe când estrogenul are o legătură directă cu apariția sânilor. Acest efect poate să apară când testosteronul este la un nivel scăzut iar estrogenul este mai mare decât acesta.
Medicina modernă consideră că, deși la bază ea este o problemă hormonală, ficatul este cel care „dă startul” afecțiunii printr-un stil de viață nesănătos, diferite excese, lipsa sportului dar și prezența factorilor stresori. Lucrul acesta se poate întâmpla în momentul în care ficatul nu mai poate procesa toxinele de zi cu zi, iar asta se traduce într-o acumulare de estrogen în organism.
Trebuie să fim conștienți de stagiul uman în care trăim. Ca oameni suntem înconjurați de chimicale care variază de la pesticide, fungicide, erbicide până la injecțiile hormonale ale alimentelor. Toată această „poluare” se traduce și prin întoxicarea sinelui în momentul în care suntem expuși la acestea sau când ele sunt ingerate. Toate acestea sunt într-o luptă continuă cu ficatul nostru iar dacă persoana suferă de „boala ficatului gras” sau „ciroză”, acestuia îi va fi mai dificil să se detoxifice și trebuie să depună un efort suplimentar.
Cauzele ce provoacă ginecomastia
Cauzele ce provoacă ginecomastia sunt cele pe care omul le poate controla atunci când vine vorba de propriul corp, cum ar fi reducerea consumului de carbohidrați simpli procesați, precum băuturile carbogazoase, siropuri, chipsuri. În general lucrurile care au la bază această fundație de „dulce”, cu un ambalaj frumos și care pot stârni pofte. Alcoolul este un alt contribuitor al acestei afecțiuni, prin simplul fapt că din punct de vedere nutrițional, acesta nu are nicio conotație pozitivă asupra organismului uman. Bineînțeles, în anumite cercuri el poate să fie considerat un adjuvant, un dătător de energie sau un digestiv, însă pentru această afecțiune, din păcate nu poate decât să o agraveze. Medicamentele din zona antibioticelor și antidepresivelor, ambele au implicații directe asupra ficatului și sunt responsabile drept efect secundar cu încărcarea acestuia din punct de vedere al toxinelor. Utilizarea steroizilor anabolici, atât orali cât și injectabili au ca și efect secundar apariția ginecomastiei realizată în urmă fluctuațiilor hormonale dar și a intoxicatiei ficatului.
Toate aceste acțiuni au implicații asupra afecțiunii de ginecomastie și trebuie să fim conștienți că, deși sunt lucruri în jurul nostru pe care le putem controla cum ar fi cele enumerate mai sus, datorită aspectului tehnologic și care ține de civilizație, vor fi lucruri care ne depășesc aria de control. Din acest motiv avem o responsabilitate față de sine să facem cele mai bune alegeri pentru noi.
Tratamentul și prevenția ginecomastiei
Este cunoscut faptul că de această afecțiune se poate scăpa prin operația numită mastectomie sau procedura estetică de liposucție, însă aceasta din urmă este doar o soluție temporară. Într-un corp afectat de diferite dezechilibre și care funcționează pe baza unui stil de viață disfuncțional, este doar o chestiune de timp până când aceasta o să apară din nou.
Sportul este cunoscut pentru beneficiile de natură fizică și psihică pe care i le oferă practicantului. Din punct de vedere hormonal, cel ce face sport în mod regulat își susține activitatea ficatului în vederea detoxifierii dar și în arderea grăsimilor din zona pectoralilor. Aceasta este o metodă sigură de prevenție pentru toți cei care au trecut de etapă operației sau pur și simplu doresc să prevină afecțiunea. Dacă persoană suferă de ginecomastie, în funcție de gravitatea acesteia, ea se poate sau nu înlătura natural.
Postul intermitent poate să fie folosit ca o unealtă împotriva ginecomastiei în momentul în care este făcut corect. Acest tip de post presupune împărțirea zilei în două perioade din punct de vedere al ingerării de alimente solide și lichide, într-un cuvânt să le numim calorice. Exemple cunoscute pentru această practică pot fi intervalul 18/6 în care avem la dispoziție 6 ore să mâncăm aportul caloric pe ziua în curs iar mai apoi avem 18 ore repaus alimentar, 16/8 și 12/12. Miracolul se petrece în perioada de repaus alimentar unde întregul corp trece printr-o detoxifiere masivă când vine vorba de piele și organe interne. În cazul nostru, ficatul este ajutat în acest repaus să își sporească abilitățile regenerative și să se detoxifice cu ușurință, reglându-se astfel dezechilibrul hormonal care poate cauza ginecomastia. La fel ca și în exemplul sus-numit, postul intermitent este o unealtă foarte bună pentru prevenție sau recuperare, însă depinde și de gravitatea afecțiunii, pentru cei care suferă de aceasta.
Bazându-ne pe un principiu clar, orice lucru care revitalizează funcțiile organelor interne, fie printr-o practică fizică sau schimbarea alimentației pe termen lung, toate acestea nu pot avea decât o valență pozitivă asupra ginecomastiei sau chiar să vă scape de ea.
Pentru a aprofunda subiectul de post intermitent, accesează aici.