Cum ne punem sănătatea pe primul loc în procesul de slăbire?

Data publicării: 10.05.2023 / Categorie: Medical

"Planificarea este aducerea viitorului în prezent, să poţi face ceva în legătură cu el acum." Alan Lakein. Pentru a putea începe, ar trebui mai întâi să definim acest concept. Ce este? Ce se întâmplă de fapt cu organismul nostru pe durata procesului?

Procesul de slăbire 


Slăbirea sau scăderea în greutate din punct de vedere medical reprezintă o reducere a masei corporale a unei persoane, cauzată de pierderea de lichide, grăsimi sau țesut muscular. Slăbirea poate fi generalizată, atunci când afectează întregul corp, sau local în cazul unor atrofii cauzate de imobilizare.

Cele mai evidente tipuri de slăbire sunt:

  • neintenționată - în cazurile unor boli cronice precum tuberculoză, cancer și cele localizate la nivelul sistemului digestiv, boli endocrine. De asemenea în afecțiunile acute precum toxiinfecțiile alimentare, diaree, vărsături frecvente. Stresul sau suprasolicitarea fizică pot fii câțiva factori importanți în pierderea greutății corporale.

  • voită - atunci când persoana urmează o dietă și un program de antrenament prin care să-și reducă greutatea corpului, cu scopul de a avea o sănătate mai bună, sau din motive estetice.

blobid0-2.png

Fii inteligent și stabilește-ți obiectivele

 
Este primul lucru la care trebuie să te gândești. Orice obiectiv trebuie sa fie specific și măsurabil în același timp. 

Obiectivul specific - Te ajută să îți setezi mai bine obiectivul. Ce rezultate vreau sa obțin?

Obiectivul măsurabil - Progresul este cheia. Orice rezultat trebuie măsurat. 

Cum poți măsura rezultatele pe care vrei să le obții?

Rezultatele măsurate pe care dorești să le obții trebuie stabilite încă de la început. Există priorități pe care trebuie să le stabilești, atunci când îți dorești rezultate. 

De luat în calcul ca planul să fie:

Abordabil - Fii realist! Este obiectivul tău realist?

Relevant - Fii corect cu tine însuți. Merită să atingi acest obiectiv?

Temporar - Perioada trebuie sa fie finită, determinată! În cât timp poți ajunge la acest obiectiv? Planificarea este cheia spre obiectivul tău

Planificarea este arta de a utiliza știința, pentru a structura un program demn pentru obiectivul pe care-l ai. Prin planificare trebuie să varieze periodic parametrii efortului și alimentației, în raport cu factorii ce intervin, în procesul obiectivului pe care îl ai (factori psihologici, sociali, fizici, etc.). Aplicarea variației în acest plan urmărește evitarea plafonării, menținând o progresie constantă.

"Cel mai bun mod de a prezice viitorul este să îl creezi chiar tu." Peter Drucker

Planul trebuie să fie raportat la sănătate

În procesul stabilit, dacă planurile de antrenament și/sau nutriție nu sunt individualizate pentru tine, există și riscul ca acestea să îți afecteze sănătatea. Cele mai comune sunt accidentările în timpul antrenamentelor. Fie că exercițiile nu sunt făcute corespunzător, fie că vorbim despre o dozare și o periodizare a antrenamentelor, riscurile pot fi dramatice. E bine să eviți acest lucru. Din păcate și o nutriție care nu este corelată cu activitățile zilnice, poate avea un impact negativ asupra organismului tău.

Principalele probleme de sănătate raportate din cauza alimentației 

Obezitatea este cauzată de consumul alimentelor bogate în calorii, de alimente cu calorii mici, dar care au un conținut mare de zahăr, cât și de mâncăruri bogate în grăsimi saturate.

Ateroscleroza se manifestă prin acumularea de grăsimi pe vasele de sânge. 

Diabetul de tip 2 este cea mai comună formă de diabet și se manifestă în special la persoanele cu o dietă bogată în alimente nesănătoase sau cu accent pe zahăr. 

Guta este cauzată de o alimentația bogată în grăsimi și colesterol, cât și de excesul de alcool.



blobid1-2.png

Antrenamentul reușit și refacerea post antrenament

Se preconizează că antrenamentul ar fi doar 20% din acest proces. Nimic mai greșit! Dacă ai un obiectiv, fii sigur că trebuie să-l tratezi cu seriozitate! Antrenamentul sportiv este procesul prin care un sportiv, fie de ,,agrement'', amator sau profesionist își creează drumul spre obiectivele sale. Un antrenament reușit este acela în care organismul ,,suferă''.

Cum este solicitat organismul tău în timpul antrenamentului

Musculatura

Organismul solicită glucoza, un dizaharid pe care organismul l-a depozitat din alimentele pe care le mâncăm sub formă de glicogen pentru energia necesară contractării mușchiilor și stimularea mișcării. După consumul rapid al acestor provizii, organismul necesită oxigen suplimentar pentru a crea mai mult ATP. Se pompează mai mult sânge către mușchii solicitați, pentru a oferi O2 suplimentar. Fără suficient oxigen, se va forma acidul lactic care este activ în organism timp de 30 până la 60 de minute după terminarea unui antrenament. 

Plămânii

Corpul tău are nevoie de până la cinsprezece ori mai mult oxigen, atunci când te antrenezi. Ritmul respirației va crește până când mușchii din jurul plămânilor nu mai pot face față.  Această capacitate maximă de utilizare a oxigenului este numită VO2 max. Cu cât este mai antrenată o persoană, cu atât mai mare va fi valoarea VO2 max.

Inima

Cand te antrenezi, ritmul cardiac crește punând în circulație mai mult oxigen într-un ritm mai rapid. Cu cât te antrenezi mai mult, cu atât mai eficientă devine inima în acest proces, astfel poți progresa.

Creierul

Creșterea fluxului sanguin are beneficii asupra creierului. Imediat, celulele creierului vor începe să funcționeze la un nivel superior, iar acest lucru te va face sa te simți extrem de concentrat și de alert în timpul mișcării. 

Refacerea post antrenament este la fel de importantă

În timpul acestui proces, fibrele musculare se refac iar tu te poți antrena constant fără a simți vreodată supra-antrenarea. În această fază, alimentația devine din ce în ce mai valoroasă, împingându-te spre o refacere completă.

Alimentația contează și influențează procesul de slăbire

Antrenamentul poate influența procesul spre obiectivul pe care-l ai în proporție de 100%, același lucru se poate spune și despre alimentație. Aceasta este cheia spre obiectivul tău. Totul trebuie măsurat, cântărit. Nu cu o precizie milimetrică dar cu voință și cu gândul că este important să monitorizezi fiecare lucru pe care înainte îl făceai în mod inconstient. Este important sa constientizezi cât mănânci, de ce și unde mănânci atunci când vrei rezultate eficiente! Nu uita de refacerea post-antrenament, unde o alimentație adecvată te ajută în drumul spre obiectiv. Mesele ar trebui sa conțină un raport de 33% din fiecare macronutrienti, asta dacă îți dorești o alimentație echilibrată.

Nu uita sa te bucuri de proces și de faptul că ai luat, probabil, una dintre cele mai importante decizii din viața ta. Zâmbește și...la treabă!

Este important să nu vedem întregul proces ca fiind unul greoi, dificil. E important sa îl privim ca pe orice altă schimbare. Răbdarea, perseverența și zâmbetele sunt importante.

"Eşecul în planificare înseamnă de fapt planificarea eşecului." Benjamin Franklin

Roberto Ambrus
Roberto Ambrus

Sunt Roberto Ambrus, antrenor în educație nutrițională și sportivă și am ca obiectiv să implementez oamenilor un stil de viață echilibrat. Lumea se schimbă cu pași mici iar pentru asta am răbdare, hotărâre și un bun plan.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!