Cum detectezi tipurile de alergii
Data publicării: 25.08.2023 / Categorie: Medical
Alergia sau reacția adversă
Pe cât de simplă pare a fi alergia, pe atât de complicat poate fi găsirea diagnosticului corect, pentru a determina de ce tip de alergie suferim. De menționat faptul că alergia se asimilează de multe ori cu reacția adversă, numai și numai în cazul substanțelor active, a medicamentelor sau anestezicelor. Întâi de toate, acest răspuns poate fi stabilit printr-o analiză medicală numită diaminoxidază.
Ce este alergia?
Alergia este reacția sistemului imunitar de a răspunde la factorii externi, care intră în contact cu corpul nostru, chiar dacă pentru cei mai mulți oameni nu reprezintă un pericol. De la persoană la persoană, reacția sistemului imunitar poate răspunde diferit, de la ceva minor până la șoc anafilactic care poate duce la moarte. Un alt lucru nefericit specific alergiilor este faptul că acestea nu se tratează și pot fi transmise genetic.
Cauzele alergiilor
Cauzele alergiilor pot fi multiple, de la cele mai banale, până la cele mai complexe. Printre factorii alergeni enumerăm:
-
Din aer - Din această categorie provin alergeni, cum ar fi: polenul, praful, părul de animale.
-
Din alimentație - În această categorie intră produsele care conțin lapte sau sunt făcute din lapte, ouă, nuci, arahide, fructe, legume sau produse din pește.
-
De la insecte: În cazul înțepăturilor de insecte, provenite de la albine sau viespi în principal.
-
Medicamente și anestezice
-
Materiale care intră în contact cu pielea, cum ar fi latexul.
Cum se manifestă alergiile
În funcție de zonele afectate, alergia se poate manifesta astfel:
-
Strănut, nas înfundat, mâncărimi ale ochilor sau umflarea acestora. Aceste simptome apar cumulate din cauza alergenilor proveniți din aer, deoarece nasul, gura și ochii comunică între ele.
-
Mâncărime la nivelul corpului sau în locul afectat care poate varia, de exemplu, în cazul simptomelor menționate mai sus, mâncărimea va avea loc la nivelul feței.
-
Urticarii și piele inflamată din cauza alergenilor care intră în contact cu pielea.
-
Pierderea cunoștinței sau chiar moarte, în cazul șocului anafilactic.
Diagnosticarea alergiilor
Diagnosticarea alergiilor se face prin mai multe metode:
-
Urmărirea prezenței simptomelor, deoarece de cele mai multe ori alergia poate fi confundată cu răceala.
-
Teste cutanate la nivelul pielii, prin înțeparea acesteia cu un ac care conține un alergen și așteptarea rezultatului. Se observă dacă persoana este alergică, dacă locul se umflă sau se înroșește.
-
Teste cutanate la nivel intravenos se practică de cele mai multe ori când se studiază dacă persoana în cauză este alergică la medicamente sau anestezice. Pentru că pot exista reacții severe, acestea se fac în spital și cu perfuzia pregătită cu histaminice.
-
Probe de sânge.
Tratamentul la alergii
Din păcate, nu există tratament pentru a elimina definitiv alergiile, dar există medicamente sau proceduri care ameliorează simptomele. O altă metodă, este prevenția.
Alergie sau răceală?
De multe ori o persoană se întreabă dacă simptomele pe care le are sunt de alergie sau de boală. Această întrebare apare deoarece cele două afecțiuni sunt similare simptomatic, dar totodată sunt foarte diferite. E bine de știut că simptomele persoanelor cu alergie sau răceală depind în principal de reacția sistemului imunitar. Ca urmare, simptomele enumerate mai jos diferă de la o persoană la alta.
Simptomele comune dintre alergie și răceală sunt nasul înfundat, curgerea nasului, strănutul și tusea. Cele care fac diferența dintre alergie și răceală sunt durerea în gât, febră, lăcrimarea și mâncărimea ochilor și în final reacția împreună cu perioada. Ultimele două simptome depind cel mai mult de sistemul imunitar, deoarece alergiile apar de regulă primăvara, iar răcelile în sezonul rece. În privința simptomelor, alergiile pot apărea brusc, dar nu este întotdeauna cazul.
Alergiile au fost descoperite încă din antichitate și a continuat să se scrie despre ele în decursul anilor, în evul mediu și epoca modernă. Acest fapt a atras atenția doar că puțini oameni erau alergici și se manifestau diferit. De exemplu, Hipocrate a notat despre alergiile alimentare în scrierile lui, Lucretius a scris remarci bazate pe observație despre alergii în general în scrierea “Natura lucrării”, iar Galen scria despre alergia la plante. Acești trei filosofi au trăit în Antichitate.
În Evul mediu, s-a scris despre alergia la plante, care a fost descoperită de Leonardo Botallo. Pietro Andrea Mattioli, a notat despre alergia la animale, deoarece un om prezenta simptome de alergie când intra în contact cu pisicile.
În concluzie, un aspect foarte important de care trebuie să ținem cont e cunoașterea organismului și urmărirea tuturor semnalelor oferite de corpul nostru. Atunci când un element alergen intră în contact cu organismul nostru, vom avea simptome specifice în caz de alergie. Un alt aspect important ține de recunoașterea simptomelor și sesizarea lor medicului specialist, care ne va supune la teste și ne va ajuta cu recomandări.