Candidoza cutanată. Diagnostic, tratament și prevenție

Data publicării: 12.09.2024 / Categorie: Medical, Boli

Candidoza cutanată este un tip de ciupercă, o infecție care se manifestă la nivelul pielii. Acest tip de infecție este localizat cel mai des în zona axilelor, zona inghinală și zona de sub sâni. Organismul găzduiește  o varietate de microorganisme - bacterii și ciuperci. Unele dintre acestea sunt utile pentru organism, nu produc niciun rău și nici vreun beneficiu, în schimb altele pot determina infecții. Există și infecții fungice cauzate de ciuperci care trăiesc pe par, unghii și pe straturile exterioare ale pielii. 

Candidoza cutanată și fungi de candida

În cazul candidozei cutanate pielea este infectată cu fungi de candida. Afecțiunea este destul de frecventă și poate implica aproape orice porțiune de piele de pe corp, dar cel mai adesea apare în zonele umede și calde, cum ar fi axilele si zona inghinala. Factorul determinant al acestui tip de candida este transpirația excesivă, de aceea este foarte important ca zonele afectate să fie atent igienizate și păstrate uscate.

antibioticele-cresc-riscul-Candidoza-cutanata-1.jpg

Antibioticele cresc riscul candidozei

Ciuperca ce cauzează candidoza cutanată, este de cele mai multe ori, candida albicans. Persoanele mai predispuse în a dezvolta candida sunt cele supraponderale și persoanele cu diabet zaharat. Antibioticele și contraceptivele orale cresc riscul dezvoltării acestui tip de candidoză.

De asemenea,  poate determina și infecții ale unghiilor, marginii unghiilor, dar și în zona de la colțurile gurii (candidoza orală) - o formă de infecție cu candida a membranelor mucoase ale gurii care își face apariția de obicei după consumul de antibiotice.


Simptome

Cele mai comune simptome ale candidozei cutanate sunt:

  • Mâncărime excesivă

  • Aspect de arsură/piele extrem de uscată

  • Roșeață

  • Erupție de pete maronii

  • Inflamația pielii

candidoza-cutanata-tratament-diagnostic-2.jpg

Tratament

Primul pas în tratarea candidozei cutanate este igienizarea porțiunilor de piele afectate, apoi utilizarea cremelor și unguentelor antifungice. 

Alte metode de tratament sunt:

  • steroizi topici (agenți topici care ajută la reducerea inflamației și a pruritului asociat cu iritația sub sâni);

  • pudre (utilizarea pudrei poate ajuta la absorbția excesului de transpirație și la prevenirea iritației);

  • schimbări ale stilului de viață (în unele situații, schimbările stilului de viață, care pot include pierderea în greutate sau menținerea unei igiene adecvate, pot ajuta la prevenirea iritației sub sâni.

Tratamentul iritației sub sâni este simplu și poate fi realizat acasă, nefiind necesară vizita într-un cabinet medical. Cu toate acestea, in situația în care iritația sub sâni nu se vindecă sau se agravează, este important să fie consultat medicul, pentru o evaluare de specialitate și pentru stabilirea unui tratament adecvat. 


Metode de prevenție

 Măsuri care vă pot ajuta pentru a evita iritația sub sâni:

  • purtați un sutien care vi se potrivește bine - nici prea strâns, nici prea larg;

  • evitați țesăturile sintetice, care nu permit pielii să respire și pot provoca iritații;

  • nu petreceți prea mult timp în haine umede sau transpirate;

  • păstrați zona de sub sâni curată și uscată;

  • evitați produsele chimice agresive, cum ar fi săpunurile puternice sau detergenții pentru rufe, care conțin parfum sau coloranți;

  • mențineți o greutate optimă și evitați creșterea bruscă în greutate. 


În cazul în care ai simptome specifice de candidoză cutanată (mâncărime, roșeață, iritație sau descuamare a pielii, în special în pliurile cutanate), ar trebui să cauți un medic dermatolog. Acesta va confirma diagnosticul și îți va recomanda tratamentul adecvat, care poate include antifungice topice sau, în cazuri severe, tratament sistemic.

Dacă simptomele sunt asociate cu alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul sau imunitatea scăzută, este posibil să fie necesară și consultarea unui medic endocrinolog sau medic infecționist.

Roxana Brînzei
Roxana Brînzei

Mereu mi-a plăcut să ajut oamenii și să-i informez cât mai bine despre tot și toate. Aici, fac asta prin scris. Mă bucur că pot contribui în a le da oamenilor informația corectă în ceea ce privește diversele afecțiuni de care suferă sau afecțiunile ce pot fi prevenite. De profesie, jurnalist, iar din pasiune, editor imagine.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!