Despre granulomul dentar și de ce este important să îl depistezi la timp

Data publicării: 30.03.2024 / Categorie: Boli, Stomatologie

Granulomul dentar (sau apical) este o inflamație care apare la baza (apexul) rădăcinii unui dinte avariat din cauza unei carii sau fracturi.

Cel mai adesea cauza este o carie netratată care se extinde până la pulpa dentară, cea care cuprinde nervii și vasele sangvine care asigură viabilitatea dintelui. Când bacteriile ajung în pulpa dentară se produce o infecție – pulpita. La rândul ei, dacă nu este tratată, pulpita se extinde către baza rădăcinii dintelui. Atunci sistemul imunitar reacționează și înconjoară cu un țesut de protecție zona infectată, formând granulomul dentar.

Granulomul dentar se poate transforma în chist apical, care dacă este ignorat se poate extinde la alți dinți și chiar poate perfora maxilarul. Când infecția se acutizează apare abcesul apical.  

 

 

De ce este importantă depistarea timpurie a granulomului dentar

Granulomul dentar poate să nu dea niciun semn și să rămână ascuns luni sau ani la rând și să fie detectat întâmplător la radiografie. În cazul în care afecțiunea nu este depistată și tratată la timp, infecția se va agrava brusc și se va manifesta prin dureri intense, care pot duce la complicații severe. Acest lucru se poate întâmpla în cele mai nepotrivite moment - poți fii în concediu sau în timpul sărbătorilor, când cabinetele stomatologice sunt închise.

 

Simptome care pot indica formarea granulomului dentar:

1. Un dinte dureros este indiciul că nervul suferă, cel mai posibil din cauza unei infecții;

2. Când durerea a încetat, e semn că nervul a fost distrus;

3. Dacă începe să devină gălbui sau cenușiu înseamnă că dintele rămas fără nerv nu mai are vitalitate;

4. Un astfel de dinte afectat poate să se ridice peste nivelul anterior și/sau să se miște, semn că granulomul ocupă spațiu la rădăcină, în alveola dentară;

5. Când apare abcesul, dintele va începe să te doară, gingia se va umfla și se va înroși puternic. În acel moment,  trebuie să mergi urgent la medicul stomatolog.

Este bine să mergi la dentist încă de la simptomul numărul 1 pentru a evita celelalte complicații și a-ți putea salva dintele. Altfel, riști să te confrunți cu probleme dentare serioase.

 

Ce complicații poate provoca un granulom dentar netratat?

Specialiștii clinicii Clarisse Dental avertizează că dacă nu sunt tratate sau sunt tratate incorect, atât granulomul, cât și stadiile ulterioare de chist și abces pot duce la:

  • Pierderea dintelui cu granulom;

  • Afectarea și compromiterea dinților învecinați;

  • Perforarea  maxilarului;

  • Dacă granulomul e situat la unul dintre dinții laterali superiori poate provoca sinuzită maxilară;

  • Bacteriile pot intra în sânge și infecția se poate extinde la alte organe, chiar la unele aflate la distanță.

 

Prima și cea mai bună soluție: tratamentul endodontic

Este bine să îți faci cu regularitate controale stomatologice! Astfel, medicul va observa din timp caria sau fractura și o va trata înainte de formarea granulomului. Dacă infecția este deja avansată, stomatologul îți va face o radiografie care să confirme sau să infirme prezența granulomului la baza rădăcinii dentare.

Dacă afecțiunea este prezentă, prima soluție care trebuie încercată este tratamentul endodontic, care are ca scop îndepărtarea cauzei infecției, de obicei prin îndepărtarea nervului afectat, curățarea și obturarea canalului. Dacă tratamentul endodontic are succes, granulomul apical va dispărea de la sine în câteva săptămâni sau luni.

 

Când se impune rezecția apicală?

Rezecția apicală este procedura chirurgicală prin care se extirpă țesutul de granulație format în os la nivelul apexului radicular, în acest caz granulomul sau chistul aflat la baza rădăcinii dintelui.

Intervenția chirurgicală trebuie făcută întotdeauna după un tratament endodontic, altfel granulomul riscă să recidiveze, pentru că bacteriile rămase pe canal vor acutiza infecția, ceea ce va duce la apariția abcesului dentar.

Rezecția apicală se impune în următoarele situații:

  • când tratamentul de canal eșuează;

  • când există obstacole în obturarea completă a canalului radicular, cum ar fi ace rupte pe canal în treimea apicală (adică la vârful rădăcinii);

  • când există fracturi orizontale la vârful rădăcinii;

  • când la vârful rădăcinii există infecții ce nu pot fi îndepărtate prin simpla tratare a canalului radicular.

 

Clarisse Dental, o clinică stomatologică de elită, cu servicii complete

Clinica bucureșteană Clarisse Dental oferă toată gama de servicii stomatologice: tratamente de prevenție (profilactice), tratamente endodontice, proceduri de chirurgie – inclusiv rezecție apicală –, implanturi dentare, reconstrucție estetică ș.a.m.d.

Fondatorul și CEO-ul clinicii, Dr. MSc. Nicoleta Morariu, a urmat cursuri de specializare la centre universitare de prim rang din Paris, Londra, Berlin și Viena, are peste 29 de ani de experiență și peste 36.000 de operații la activ.

Echipa coordonată la Clarisse de Dr. Morariu este formată din specialiști internaționali din toate disciplinele stomatologice. Medici, tehnicieni și asistente, toți colaborează între ei conform principiilor Stomatologiei Interdisciplinare Slavicek și lucrările pe care le realizează au o calitate garantată.

Dacă dorești o programare, accesează https://clarisse.ro/contact sau sună la 0721 022 208.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!