Principalele semne ale bolilor de rinichi
Data publicării: 28.01.2023 / Categorie: Medical
Rinichii sunt organe pereche și fac parte din sistemul excretor. Astfel, alături de plămâni, piele și intestine sunt printre cele mai importante organe ale corpului.
Se află localizați în spațiul posterior al cavității abdominale, în loja renală, în apropierea coloanei vertebrale, fiecare rinichi măsurând 10-12cm în lungime, 5-6cm în lățime și cântărind 120-300g. Rinichii îndeplinesc un rol esențial pentru organism: filtrarea toxinelor din sânge și convertirea acestora în urină pentru eliminarea lor din corp, dar și menținerea nivelului apei, reglarea tensiunii arteriale, menținerea concentrației de minerale în sânge.
Principalele boli care afectează rinichii:
- I.R.A (Insuficiență renală acută) – reprezintă o urgență medicală, deoarece înseamnă stoparea capacității de filtrare, deci acumularea de toxine care pot duce la complicații. Cele mai frecvente cauze sunt bolile glomerulare, sau boli vasculare cum ar fi blocarea venei renale.
- Litiază renală – este o afecțiune cunoscută drept ,,Pietre la rinichi”, caracterizată prin depunerea de calcul la nivelul aparatului urinar. Acești calculi pot fi prezenți de la rinichi la vezică urinară. Cauza principală fiind urina bogată în substanțe: acid uric, calciu sau oxalat. Când concentrația acestor substanțe depășește capacitatea rinichilor de a le filtra, se depun. Se recomandă un aport crescut de lichide, medicul poate recomanda analgezice și medicamente care să ajute la eliminarea calculilor.
- Glomerulonefrita – Apare în urma inflamării glomerulilor renali, care se ocupă cu filtrarea sângelui. Poate apărea de la sine, dar și ca o consecință a altor boli, precum diabet sau lupus. Glomerulonefrita acută cu debut brusc, agresiv când nu este tratată corespunzător duce la varianta sa cronică. Medicul trebuie să indice investigațiile necesare cum sunt testele de sânge sau de urină, ecografia renală.
Simptomele bolilor de rinichi:
Există anumite semne și simptome generale în afecțiunile renale și este important să ne adresăm medicului imediat ce observăm orice mic disconfort.
Durerea – Cele mai multe probleme renale au ca simptom durerea în regiunea inferioară a spatelui, pe partea rinichiului afectat. Un test simplu pentru a determina unde sunt localizați rinichii în funcție de dimensiunile fiecăruia, este să-ți pui ambele mâini pe șold, iar acolo unde se află degetul mare, se găsesc și rinichii.
Retenția de lichide – Poate avea diverse cauze, dar este un simptom important al bolilor renale cum ar fi insuficiența renală. Când rinichii nu funcționează la capacitate maximă lichidele în exces nu sunt eliminate corespunzător.
Modificări ale urinei – Creșterea frecvenței de urinare, dureri, urinare dificilă, cu urme de sânge sau urină tulbure. Aceste semne provoacă disconfort și necesită tratament.
Stare de greață sau vomă – Toxinele acumulate la nivel sangvin duc la stare de greață, chiar la vărsături. În cazul insuficienței renale se poate pierde și pofta de mâncare.
Pentru o diagnosticare eficientă se recomandă consultul unui medic specialist și efectuarea investigațiilor recomandate de acesta.
Ce ajută rinichii noștri să funcționeze optim
Cantitatea de lichide. Auzim zilnic îndemnul de a bea doi litri de apă pe zi, dar ceea ce nu se spune este că de fapt avem nevoi diferite, în funcție de înălțime, greutate, vârstă, activitate fizică, cea mai simplă formulă este 35 ml de apă înmulțit cu numărul de kilograme.
Crește aportul de fructe și legume. Afinele, merișoarele, ardeiul gras sunt alimente cu proprietăți în susținerea funcționării optime a rinichilor: ardeiul gras este bogat în vitamina C, iar afinele și merișoarele conțin un nivel ridicat de antioxidanți ce susțin capacitățile de filtrare a rinichilor.
Fă mișcare. Activitatea fizică susține o bună circulație sangvină și limfatică, acestea contribuind la o bună funcționare a rinichilor.
Renunță la fumat și redu consumul de alcool. Aceste obiceiuri nocive cresc tensiunea arterială, astfel afectarea vaselor de sânge fac rinichii să lucreze suplimentar și îi privează de nutrienți și oxigen.
Mergi la medic. Prevenția prin analize medicale anuale este cea mai indicată formă de a ne cunoaște corpul și mesajele sale.
Natura ne-a înzestrat cu tot ce avem nevoie, rinichii noștri sunt un minunat filtru, trebuie doar să îi susținem. Alimentația corectă și aportul optim de lichide asigură un echilibru acido-bazic, astfel reducem munca pe care trebuie să o depună rinichii noștri.