Ce minune fac minim 2 litri de apă și 10 minute de mișcare în fiecare zi?

Data publicării: 15.12.2022 / Categorie: Medical

Apa este principalul constituent al organismului, reprezintă aproximativ 60% din greutatea corporală a unui bărbat adult și 55% din greutatea corporală a unei femei. Consumul de lichide, alături de o activitate fizică regulată, pot produce o stare de bine semnificativă și o bună funcționare a organismului uman.

Ce înseamnă hidratarea?

Hidratarea este vitală pentru funcțiile de bază ale organismului, precum reglarea temperaturii corpului, buna funcționare a celulelor nervoase, menținerea unei tensiuni arteriale stabile, susținerea digestiei, eliminarea toxinelor. Aproximativ fiecare celulă din corp conține o cantitate importantă de lichide. Creierul funcționează în parametri normali atunci când este hidratat, neuronii sunt alimentați cu nutrienți și sânge oxigenat. Deshidratarea poate afecta capacitatea de concentrare, prelucrare a informației, reținerea lucrurilor pentru o lungă perioadă.

mceclip0-2.png

Este recomandat să se consume minim 2 litri de apă pe zi, menținerea unui volum adecvat de fluide pot îmbunătăți procesul digestiv, evitând constipația și asigurând o bună funcționare a rinichilor ajutând la eliminarea deșeurilor. Apa acționează ca un lubrifiant pentru muşchi şi articulaţii, ajută la formarea lichidului articular şi prezervă activitatea normală a muşchilor.

 Ce beneficii aduce hidratarea?

  • Mai multă energie și productivitate. Deshidratarea poate cauza oboseală și reduce semnificativ buna funcționare a creierului. Dacă simți că aptitudinile tale cognitive nu funcționează corespunzător, s-ar putea să ai nevoie de apă.
  • Performanța fizică îmbunătățită. Activitatea fizică este responsabilă pentru pierderea unei cantități semnificative de fluide din organism. Apa te ajută să îți menții nivelul de performanță atunci când practici exerciții fizice sau ești activ, fără a te simți epuizat.
  • Scăderea în greutate. De multe ori, atunci când crezi că ți-e foame, îți este, de fapt, sete. Consumul de apă este un mod eficient de a controla caloriile pe care le consumi în fiecare zi. Prin urmare, atunci când îți va fi foame, încearcă să bei, mai întâi, un pahar de apă.
  • Buna dispoziție. Atunci când corpul tău este hidratat, acesta funcționează la capacitate maximă, ceea ce te ajută să fii bine dispus. Dacă observi ca ești prost dispus, consumul de apă te poate ajuta.
  • Prevenirea migrenelor. Migrenele sunt adesea cauzate de deshidratare, ceea ce înseamnă ca pot fi ameliorate prin consumul de apă. Este esențial să îți păstrezi corpul hidratat pentru a preveni durerile de cap și migrenele.

Cât de importantă este activitatea fizică?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește activitatea fizică drept orice mișcare a corpului produsă de mușchii scheletici care necesită un consum de energie. Este recomandat minim 10 minute de mișcare în fiecare zi. Activitatea fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta, practicarea sportului sau recreerea activă, oferă beneficii semnificative pentru sănătate. Devenind mai activi pe tot parcursul zilei în moduri relativ simple, oamenii pot atinge cu ușurință și fără costuri o viață activă.

mceclip1-2.png

Activitatea fizică regulată ajută la prevenirea și gestionarea bolilor, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul și unele tipuri de cancer. De asemenea, ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale, la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și poate îmbunătăți sănătatea mintală, calitatea vieții și bunăstarea. Mai mult, exercițiile fizice stimulează circulația sanguină și oxigenarea organismului, eliminând astfel senzația de oboseală și slăbiciune, care apare deseori atunci când creierul nu primește o cantitate suficientă de oxigen.

Mișcarea, alături de o bună hidratare, este o activitate de nelipsit din viața oricărei persoane care dorește să își mențină în stare cât mai bună sănătatea fizică și psihică.

Înțelege-ți corpul și oferă-i hidratare și mișcare în fiecare zi!

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!