De ce este importantă prevenția pentru o viață sănătoasă?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 80% din bolile cronice pot fi prevenite. Principalii factori de îmbolnăvire sunt dieta dezechilibrată, inactivitatea fizică și adicțiile. Orice afecțiune depistată din timp, poate să fie tratată cu succes, permițându-i pacientului să revină la viața sa obișnuită într-o perioadă scurtă de timp.

În România cele mai întâlnite boli sunt: diabetul, obezitatea, boli cardio-vasculare, oncologice, hepatice. Toate acestea pot fi abordate cu rată mare de succes când sunt cunoscute din timp.

Prevenția este primul pas către sănătate

Cunoscută și sub numele de medicină preventivă sau profilaxie, prevenția, constă în acele măsuri luate pentru prevenirea bolilor, în contrast cu tratarea lor. Principalul scop este acela de a menține sănătatea și starea de bine. Pe scurt, cu cât suntem mai atenți cu sănătatea noastră din timp, cu atât avem șanse mai mari să ducem o viață mai lungă și echilibrată. Dar, pe cât este de importantă, pe atât de puțin este cunoscută. Cu toții știm că există medici specializați pentru fiecare parte a corpului nostru, dar câți dintre noi s-au gândit la medicina preventivă ca fiind o soluție?

Care sunt tipurile de prevenție?

Prevenția primară, are drept scop scăderea expunerii la diverse riscuri, adresându-se persoanelor sănătoase. Intervenții efectuate:

⦁ vaccinările și imunizările;

⦁ educația pentru sănătate și factorii de risc;

⦁ acțiuni pentru îmbunătățirea sănătății;

⦁ controale periodice;

Prevenția secundară are drept scop depistarea precoce a bolii și împiedicarea evoluției. Cuprinde diverse proceduri de screening:

⦁ Babeș-Papanicolau;

⦁ mamografia;

⦁ colonoscopia;

Prevenția terțiară are drept scop recuperarea în cazul unei afecțiuni cronice sau a unui traumatism prin reabilitare medicală, diferite terapii, grupuri de suport.

Prevenția cuaternară are drept scop prevenirea efectelor adverse ale tratamentelor care nu dau rezultate. O importanță deosebită se acordă identificării pacienților cu risc de supramedicalizare și protejarea lor de noile metode invazive, sugerându-le care intervenții sunt acceptabile din punct de vedere etic.

5 recomandări pentru o viață sănătoasă

Prevenția este cel mai accesibil tratament, fiind un raport dintre tine și medicul tău. Aceasta implică o relație sinceră medic – pacient. Examenul fizic anual, în cabinetul medicului de familie începe cu o discuție generală despre starea ta de sănătate, regim alimentar, somn, efort fizic, antecedente, conform unor ghiduri medicale și particularitățile fiecărui pacient.

Medicul stabilește un plan care include diverse analize de laborator, consultații de specialitate și diferite recomandări:

1. Mănâncă sănătos și renunță la excese. Ce înseamnă un stil de viață sănătos?

2. Menține-ți corpul hidratat și în mișcare.

3. Dormi suficient și evită momentele stresante.

4. Urmează controale medicale și analize în mod regulat.

5. Ai încredere în medicul tău! Vorbește deschis despre ceea ce ar putea fi prevenit din timp.

Fii responsabil de viața ta și de bucuria celor din jur de a te avea alături sănătos!

Elena Bora

Elena Bora

Bora Elena Gabriela, content writer- pașnică și mereu dispusă să lupt pentru cauza mea. Susțin evoluția, psihologia adleriana și obiectivismul. " Odată ce ai ales speranța, totul este posibil"

Împărtășește articolul cu alții:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Articole Medatlas

Vezi și alte articole

Ai o clinică? Promoveză-te cu Medatlas!

Alege unul din pachetele Premium

Medatlas îți poate crește vizibilitatea și atrage noi pacienți prin cele mai eficiente metode de marketing. 

Fă cunoștință cu Medy

Medy te ajută să găsești articole despre corpul tău

Dorești articole despre dureri de cap? Sau ai probleme cu picioarele? Respiri greu și nu știi care este cauza? Medy îți vine în ajutor! Selectează partea corpului despre care cauți informații, iar Medy îți va oferi articole specifice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Vezi și alte articole

Abonează-te la newsletter

Abonându-vă la newsletter, veți fi la curent cu toate noutățile Medatlas

MedAtlas este un portal de căutare care reunește medici din toate specialitățile medicale din România.

Contact

info@medatlas.ro
0773 324 089
Calea Victoriei nr. 216
Sector 1, București

Portal dezvoltat de KIKLAB