Un stil de alimentație sănătos pentru o viață mai lungă

Data publicării: 05.12.2022 / Categorie: Medical

Deseori auzim expresia ” a avea un stil de viață sănătos”, dar ce anume înseamnă?  Când vorbim despre diverse afecțiuni și cum se pot trata, mereu se va face referire, printre altele, și la necesitatea de a urma un stil de viață sănătos. În acest articol, ne-am propus să descoperim împreună ce este și cum o putem menține.

Ce reprezintă un stil de viață sănătos?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește sănătatea ca fiind o “stare de bunăstare fizică, mentală, socială, ci nu doar absența bolii”. Aşadar, atunci când vorbim despre ”a avea o viață sănătoasă”, luăm în calcul mai multe concepte, printre care alimentația.

Un mod eficient prin care se poate menține un corp și o minte sănătoase, dar și reducerea riscurilor de îmbolnăvire sunt: alimentație sănătoasă și bogată în nutrienți, exerciții fizice efectuate cu regularitate, renunțare la fumat, alcool, iar toate acestea trebuie echilibrate cu momente de somn și odihnă.

Principii pentru o alimentație sănătoa

Alimentele consumate la fiecare masă și diversitatea acestora, ajută organismul să beneficieze de toate substanțele nutritive necesare funcționării în condiții optime, pe perioadă îndelungată. De-a lungul timpului, datorită evoluției și accesului la informații, termenul de “alimentație sănătoasă” a dobândit o multitudine de perspective cu privire la organismul uman. Totuși există o serie de principii ce au rămas neschimbate:

⦁ Respectarea celor trei mese principale ale zilei, fără a exclude micul dejun.

⦁ Reducerea consumului de grăsimi: lactate, mezeluri, foietaje, dar și a consumului de dulciuri, sucuri, alimente ce conțin o cantitate mare de zahăr.

⦁ Evitarea alimentelor prăjite, în favoarea celor gătite la cuptor sau fierte.

⦁ Consumul alimentar moderat în funcție de necesarul organismului.

⦁ Includerea în alimentația zilnică a fructelor și legumelor de sezon. 

mceclip1-1.png

Ce trebuie să mănânci pentru o viață sănătoasă?

Consumă predominant alimente de origine vegetală cum ar fi fructele, legumele proaspete, leguminoasele(fasole, linte, năut), verdeață, cerealele integrale (orez brun, paste din făină integrală, secară, ovăz). Acestea sunt cele care îți dau energie.

Pentru proteine, alege carne slabă (pui, iepure, mușchiulet de porc), pește și ouă proaspete. Lactatele sunt principala sursă de calciu, optează pentru cele cu un conținut redus de grăsimi. Se recomandă și alimente precum nucile, alune, caju, migdale, semințe, cu ajutorul cărora poți înlocui gustările nesănătoase(de tipul celor fast-food). 

Pentru o digestie sănătoasă, încearcă să faci mișcare cel puțin 15 minute pe zi!

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!