Modalități prin care să te lași de fumat
Data publicării: 14.02.2023 / Categorie: Medical
Cum ne afectează fumatul?
Ne propunem prin acest articol să înțelegem cât de comună este dependența de nicotină, cât de mult afectează aceasta sănătatea și care sunt modalitățile prin care putem să ne lăsăm de fumat.
Nicotina este principala substanță care se găsește în planta de tutun, o substanța care, în timp, creează adicție. Dependența de tutun este o problema foarte comună și îngrijorătoare. Conform Institutului EURISPES România este în topul fumătorilor din UE în 2022: 32,2% dintre români fumează, mai mult de 5 milioane de persoane.
Simptomele dependenței de nicotină includ:
- incapacitatea de a nu mai folosi produse din tutun
- dorința de a continua fumatul chiar și atunci când apar complicații de sănătate utilizarea continuă a produselor din tutun, chiar dacă vă afectează negativ viața
- simptome de sevraj: pofte, stare de spirit și iritabilitate, concentrare slabă, dispoziție deprimată, apetit crescut și insomnie. Pot apărea și diaree sau constipație.
Fumatul și problemele de sănătate
Fumul de tutun conține peste 60 de substanțe chimice cunoscute care cauzează cancer și care afectează negativ sănătatea consumatorilor.
Pentru fumători, riscul de a dezvolta anumite afecțiuni crește
– Cancerul pulmonar și bolile pulmonare. Principala cauză a deceselor prin cancer pulmonar, boli pulmonare (emfizemul și bronșită cronică) este consumul de tutun. Fumatul agravează și simptomele astmului.
– Mai multe tipuri de cancer: cancerul de gură, gât (faringe), esofag, laringe, vezică urinară, pancreas, rinichi, col uterin și unele tipuri de leucemie. În general, fumatul cauzează 30% din toate decesele cauzate de cancer.
– Probleme cu inima și sistemul circulator. Fumatul crește riscul de a muri de boli ale inimii și ale vaselor de sânge (cardiovasculare), inclusiv atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
– Diabet. Fumatul crește rezistența la insulină, ceea ce poate sta la bazele diabetului de tip 2. Dacă aveți diabet, fumatul poate accelera evoluția complicațiilor, cum ar fi bolile de rinichi și probleme ale ochilor.
– Probleme cu ochii. Fumatul poate crește riscul de apariție a unor probleme oculare grave, cum ar fi cataracta și pierderea vederii din cauza degenerescenței maculare.
– Infertilitate și impotență. Fumatul crește riscul de fertilitate redusă la femei și riscul de impotență la bărbați.
– Complicații în timpul sarcinii. Mamele care fumează în timpul sarcinii se confruntă cu un risc mai mare de naștere prematură și de a naște copii cu greutate mai mică la naștere. Alte complicații sunt avortul spontan și sarcini complicate.
– Răceală, gripă și alte boli infecțioase. Fumătorii sunt mai predispuși la infecții respiratorii, cum ar fi răceală, gripă și bronșită. Slăbirea sistemului imunitar, infecții respiratorii recurente.
– Boala dinților și gingiilor. Fumatul este asociat cu un risc crescut de apariție a inflamației gingiilor și a unei infecții grave a gingiilor care poate distruge sistemul de susținere al dinților (parodontita).
Tot în cazul fumătorilor pot apărea:
- Diminuarea senzației de gust și miros
- Îmbătrânirea precoce
- Osteoporoza
- Efecte tegumentare: hiperpigmentare, riduri, descuamări, deshidratare
Din păcate, există riscuri și pentru cei care fumează pasiv (prin inhalarea fumului expirat de către fumătorii din apropiere, un fenomen des întâlnit, cunoscut și ca second hand smokers), mai ales în cazul copiilor cu părinți fumători, aceștia sunt predispuși la moarte subită infantilă, astm, infecții respiratori sau infecții ORL.
Cum putem renunța la țigări?
Terapia de înlocuire a nicotinei
Pentru că atât sănătatea noastră, cât și a celor din jur este afectată de acest obicei nesănătos, iată câteva sfaturi prin care putem renunța la consumul de nicotină.
Primul pas pe care îl putem face pentru a renunța la tutun este terapia de înlocuire a nicotinei prin: plasturi, gumă, pastile, spray-uri nazale sau inhalatoare tablete sublinguale. Acestea conțin cantități diferite de nicotină, se eliberează exclusiv pe baza unei rețete (în cazul celor autorizate). Acești înlocuitori pentru țigările clasice ajută la reducerea dependenței și a simptomelor de sevraj, și mai târziu, probabil să renunțăm la consumul de tutun. Deși există și varianta în care putem cumpăra aceste produse fără rețetă, se recomandă o discuție cu medicul pentru a evalua tipul de produs, modalitatea de administrare sau eventuale efecte adverse.
Iată cum folosim aceste produse:
– gumă de mestecat cu nicotină – în 24 de ore putem mesteca 15-30 de bucăți; studiile efectuate pe pacienți au relevat că majoritatea a avut rezultate după 1-3 luni de “mestecare” zilnică. Nu creează dependență.
– plasture cu nicotină transdermic – se folosește într-o doză constantă sau descrescătoare, pe o perioadă variabilă, până la 6 săptămâni.
– spray nazal cu nicotină – se eliberează cu prescripție medicală și se poate folosi împreună cu guma sau cu plasturele cu nicotină, mai ales la cei cu dependență severă.
– nebulizator cu nicotină – arată ca un port-țigaret și conține nicotină impregnată cu mentol, din care se inhalează de fiecare dată când este resimțită nevoia de tutun.
Antidepresivele și terapia
Renunțarea la această dependență poate fi, în cazul multora, o experiență dificilă, deoarece pe lângă dependența de substanța activă din tutun, dificultatea este dată și de componența psiho-comportamentală a adicției, respectiv asocierea fumatului cu anumite acțiuni, emoții sau reacții: gestul în sine, obiceiul, plăcerea, învățarea unei reacții la stres, asocierea fumatului cu băutul cafelei, încheierea unei mese copioase, consumul de alcool sau luarea unei pauze de la muncă (latura socială). Aceste comportamente îngreunează renunțarea și mențin adicția.
Majoritatea persoanelor fumătoare au dificultăți în a face față stării de disconfort intens indusă de sevrajul psihic și fizic, precum și în ruperea legăturilor emoționale, comportamentale și sociale asociate fumatului.
Există și opțiuni fără nicotina, antidepresivele, acestea ajută la creșterea producției de dopamină pentru a îmbunătăți starea de spirit, reduc stresul ce produce mai departe nevoia de fumat.
Consiliere
O a doua opțiune care ne poate ajuta să renunțăm la dependența de fumat sunt tratamentele/terapiile comportamentale. Cu ajutorul ședințelor de consiliere putem:
- identifica factorii comportamentali ai fumatului şi motivele imediate şi pe termen lung de a fuma.
- Creşte motivaţia şi reduce temerile faţă de renunţare şi faţă de a deveni nefumător.
- Dobândi capacităţi de a face faţă emoţiilor.
Medicamentele ne ajută să facem față reducând simptomele fizice, în timp ce tratamentele comportamentale ne ajută să dezvoltăm abilitățile de care avem nevoie pentru a renunța definitiv la tutun. Cu cât petrecem mai mult timp cu un consilier, cu atât rezultatele tratamentului vor fi mai bune.
Totodată există și posibilitatea unor ședințe de terapie de grup, unde putem împărtăși schimbările făcute, dificultățile întâmpinate, să învățăm strategii și să primim consiliere; pot fi un real ajutor în combaterea dependenței de țigări.
În timpul consilierii individuale sau de grup, putem învăța tehnici și tipare de gândire, pe care să le folosim pentru a renunța la fumat.
O combinație între medicamente și consiliere s-a dovedit a fi foarte eficientă în procesul de renunțare la tutun.
Bibliografie:
American Cancer Society – Health Benefits of Quitting Smoking Over Time
https://www.cancer.org/healthy/stay-away-from-tobacco/benefits-of-quitting-smoking-over-time.html
Centers for Disease Control and Prevention – Benefits of Quitting
https://www.cdc.gov/tobacco/quit_smoking/how_to_quit/benefits/index.htm