Sportul și cele 12 beneficii mentale și fizice
Data publicării: 18.09.2023 / Categorie: Medical, Sport, Psihologie
Mens sana in corpore sano
Sportul este un izvor nesecat de sănătate, o parte esențială a creșterii și dezvoltării fiecărui om. Se spune că fericirea este doar la 10 minute de sport distanță. Participarea la sporturi recreative și jocuri dezvoltă abilități, experiență și încredere, utile pentru formarea personalității.
Conform OMS, activitatea fizică este orice mișcare voluntară a corpului, produsă de mușchii scheletici care necesită consum de energie.
Daniel Lieberman (profesor de științe biologice și paleoantropolog la Universitatea Harvard și un pasionat alergător de maraton, adesea desculț) spune că ”toată infrastructura din jurul nostru invită la sedentarism și că tot ce înseamnă exercițiu fizic provoacă disconfort.” Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sală, greutăți, alergare sau zeci de kilometri. Pentru a nu se simți o presiune, sportul poate fi privit ca pe o activitate distractivă, deoarece automotivează, iar rezultatul este excelent.
Chiar dacă sunt cunoscute beneficiile activității fizice, omul trebuie să găsească forța de a învinge înclinația spre sedentarism. Medicina reușește să crească speranța de viață, dar fiecare persoană trebuie să prioritizeze activitatea fizică. Atunci când îți pui în armonie corpul, mintea și sufletul, ai o vibrație mai înaltă și îi poți inspira pe cei din jurul tău.
Beneficiile sportului pentru trupul și mintea ta
1. Menține greutatea corporală sănătoasă
Alergarea, mersul cu bicicleta, înotul, ridicarea greutăților sunt sporturi care te pot ajuta să arzi calorii sau să-ți dezvolți masa musculară. Dacă rămâi într-un interval de greutate recomandat, reduci riscul de a dezvolta diabet zaharat, colesterol ridicat sau hipertensiune arterială. Poți opta pentru urcarea scărilor în loc să iei liftul, să ieși la o plimbare sau să faci câteva genoflexiuni în pauza de masă. Din cele 1440 de minute într-o zi, folosește măcar 10 minute să faci sport și să-ți transformi stilul de viață. Amânarea nu arde calorii. Aici trebuie să ții cont și de alimentație.
2. Menține tenul frumos
După o rundă de exerciții fizice, tenul își recapătă strălucirea și este luminos. Mișcarea păstrează un nivel optim de cortizol, necesar pentru sănătatea tenului, scăzând riscul de apariție al acneei. Sportul produce și colagen, substanța responsabilă pentru fermitatea și elasticitatea tenului.
3. Sporește încrederea de sine
Faptul că vei face sport, va crește șansele să ajungi la aspectul mult dorit, ceea ce te va face mulțumit de propriile rezultate. Vigoarea și energia căpătate în urma practicării sportului, îți vor da avânt să duci la bun sfârșit țeluri, pe care ți le-ai propus în viața de zi cu zi, nu doar în sala de antrenament.
4. Întărește oasele
Practicarea activităților sportive previne osteoporoza, mineralizarea oaselor, întărirea articulațiilor și a tendoanelor, sporește tonusul muscular. Cei cu un stil de viață activ își păstrează densitatea osoasă și prezintă un risc mai scăzut de fracturare a oaselor vertebrale și a șoldului (chiar dacă odată cu înaintarea în vârstă sunt expuși osteoporozei).
5. Crește imunitatea organismului
Sportul este aliatul imunității puternice, esențială pentru a preveni îmbolnăvirea. Practicat regulat, reduce riscul de gripă și răceală, stimulează producția de anticorpi, scade eliberarea hormonilor de stres, corpul devenind mult mai rezistent. Conexiunea dintre imunitate și sport continuă să fie studiată de doctori, dar există adevăruri simple și certe despre legătura dintre ele.
6. Previne demența și declinul cognitiv
Activitatea fizică te ajută să-ți păstrezi abilitățile mentale esențiale de-a lungul vieții: gândirea critică, învățarea, memoria, concentrarea, atenția.
Potrivit cercetătorilor, exercițiul fizic regulat încetinește atrofierea hipocampusului, acea porțiune a creierului responsabilă pentru memorie. Persoanele în vârstă active au abilități cognitive mai bune față de cei care nu se mențin activi.
7. Previne cancerul
În diferite stadii ale bolii, activitatea fizică reduce efectele secundare ale tratamentului. Sportul nu vindecă pacientul de cancer, dar face ca terapia să fie mai eficientă, fiind stimulat sistemul imunitar. Dr. Flavio D’ Ascenzi (Universitatea din Siena, Italia) susține faptul că antrenamentul fizic este necesar pacienților oncologici pentru a reduce oboseala, greața, disfuncțiile sistemului pulmonar și imunitar.
8. Reduce bolile cardiovasculare
Excesul ponderal este un factor de risc pentru inimă. Exercițiile fizice întăresc inima și plămânii. Inima pompează mai mult sânge, plămânii distribuie oxigenul prin corp, nivelul de colesterol “rău” scade și crește colesterolul “bun”. Sportul previne depunerea grăsimii pe pereții arterelor inimii, creierului, rinichilor și altor organe.
9. Îmbunătățește starea de spirit
Jocurile, efortul fizic activează endorfinele, substanțe chimice din creier responsabile de starea de bine. Ele te fac să te simți mai relaxat și mai fericit, cu chef de viață, energie și bucurie. Sporturile practicate în echipă te ajută să te autodepășești, îți îmbunătățesc aptitudinile fizice, cât și pe cele mentale. Îți oferă oportunitatea de a lega relații cu prietenii sau colegii tăi, în cazul în care ești o persoană introvertită.
10. Ameliorează stresul și depresia
Antrenamentele te mențin activ, astfel mintea fiind distrasă de la stresul de care te lovești zilnic. Nivelurile hormonilor responsabili cu stresul se reduc, frământările și gândurile negative acumulate într-o zi dificilă dispar. Activitatea fizică stimulează dopamina, un neurotransmițător al plăcerii și bunei dispoziții.
11. Contribuie la calitatea somnului
Deoarece presupune efort fizic, sportul îți asigură un somn bun. Așadar, cresc șansele să ai un somn profund și liniștitor noaptea, ceea ce ajută memoria, atenția, starea de spirit, dar și sănătatea cardiovasculară. Te vei trezi odihnit, iar situațiile stresante care apar în timpul zilei nu ți se mai par obositoare. Totuși, evită să faci prea multe exerciții seara, pentru că ele pot crea un “boost” de energie, care te va împiedica să adormi.
12. Consolidează calitățile de lider
Se spune că “un sportiv adevărat e un cavaler în toate manifestările vieţii”
Sportul contribuie semnificativ și la dezvoltarea abilităților sociale. Practicarea unui sport de performanță înseamnă rezistență psihică și caracter. Abilitatea de a coordona un grup de oameni, de a-i ghida și a lua decizii sunt câteva caracteristici ale leadership-ului. Sportul pregătește individul și pentru viața profesională.
Sportul este important pentru că îți poate schimba viața!
Cu cât încerci să faci mișcare în fiecare zi, cu atât ești varianta ta mai bună. Mental, vei avea o încredere neclintită și vei fi o altă persoană acolo unde vei socializa. Corpul tău este casa ta în care trebuie să-ți faci curățenie, să fii bine tu cu tine.
În sport, disciplina înseamnă educație. Nu mulți sunt cei care se pot ridica iar și iar, până când un exercițiu devine ca o a doua natură. Ambiția și perseverența te ajută să treci peste eșecuri și înfrângeri.
Diferența între persoanele sedentare și cele active este uriașă. Unele afecțiuni nu sunt o consecință inevitabilă a îmbătrânirii, ci a faptului că mișcarea lipsește cu desăvârșire. Sportul poate adăuga ani vieții, poate fi o parte integrantă a recuperării, poate suda relația de cuplu, poate modela personalitatea individului. Te învață să îți urmezi scopul și să nu te întorci din drum.
Sportul dimineața sau seara? Avantaje și dezavantaje
Orice alegere ai face, e bine de știut că organismului îi trebuie aproximativ o lună să se acomodeze. Poți să faci câteva zile dimineața, câteva zile seara sau chiar la prânz, până îți vei da seama ce ți se potrivește mai bine. După ce corpul se obișnuiește cu schimbarea, va începe să dea randament.
Așadar, dacă faci sport dimineața, ai energie toată ziua, lucrezi mai cu spor, ai o stare psihică bună. Cercetătorii de la Universitatea Appalachian din USA au demonstrat că exercițiile fizice făcute dimineața, de la 7:00, scad tensiunea arterială și îmbunătățesc somnul din timpul nopții. Însă, dacă nu ești o persoană matinală, îți va fi greu să te trezești devreme, iar încălzirea va dura mai mult, pentru că mușchii și articulațiile au un grad de rigiditate mai mare dimineața.
Dacă faci sport seara, te ajută să te detensionezi după o zi de muncă, nefiind pe grabă. Totuși, practicat seara, îți poate tulbura somnul din cauza hormonilor eliberați în timpul exercițiilor fizice. Încearcă să nu faci antrenamentul foarte târziu, ci să lași măcar două ore între finalul activității fizice și culcare.
Seara poți fi tentat să renunți la sport din cauza oboselii acumulate în timpul zilei sau din cauza altor momente pe care ai vrea să le petreci cu prietenii sau familia.
Sportul la prânz poate fi o modalitate bună de a evita lipsa de energie de la finalul zilei. Te resetează și înseamnă un plus în ceea ce privește puterea de concentrare pentru restul zilei.
Nu îți place sportul? Mergi pe jos sau dansează!
“Orice pornire a motorului” reduce inflamația din corp. Dacă nu iubești sportul, mersul pe jos este sfânt, pentru a face totuși mișcare. Este cea mai bună opțiune, indiferent de vârstă.
Mersul pe jos este un antidot pentru suferințele care se adună din cauza stilului de viață sedentar, deci te ajută și la altceva decât la a merge dintr-un loc în altul.
E indicat să faci plimbări scurte și dese, zi de zi decât o singură plimbare lungă pe săptămână. Ritmul pașilor e important. Mersul în ritm alert solicită sistemul cardiovascular și e mai benefic decât o plimbare la pas lejer.
Dacă și mersul te plictisește, încearcă dansul. Cândva, dansul era o metodă de alungare a răului și de vindecare a bolilor. Poate că te întrebi cine mai are timp să danseze într-o lume industrializată? Dansul e o activitate în care ne folosim picioarele, fie ca pe niște piloni, fie să sărim de pe un picior pe altul, stimulând secreția endorfinei. Poate fi practicat la orice vârstă. Poate ai în apropiere parcuri sportive și-ți place mișcarea în aer liber. Nu ezita! Exersează ascultând muzică, pentru a fi mai plăcut.
Poți sări coarda. E un sport subapreciat, dar care contribuie la obținerea unei posturi corecte a corpului, ajută și la tonifiere, toate grupele de mușchi fiind în funcțiune.
Avantajele mișcării
Viețile oamenilor au devenit extrem de sedentare din cauza transportului motorizat și a utilizării excesive a ecranelor în scopul muncii, educației sau recreării. Inactivitatea fizică este asociată cu rezultate precare de sănătate, atât la copii cât și la adulți.
Dacă locul tău de muncă nu e unul care să te solicite fizic și petreci ore în șir așezat pe scaun, atunci ai nevoie de mișcare.
Sportul de performanță nu este pentru toată lumea și nu ești obligat să îl practici. În cartea “Elogiul mersului”, e întărită ideea că nu toți sunt făcuți pentru exerciții fizice organizate, ci pentru a fi activi atunci când este nevoie.
Oriunde îl practici, sportul te ajută să fii în forma fizică dorită, dar să te și bucuri de un organism plin de vitalitate. Nu uita că mișcarea are o legatură dovedită cu sănătatea mintală, viața împlinită sau fericirea.
Alege să fii o inspirație pentru copiii tăi. Ei imită comportamentele adulților. 80% din adolescenții lumii de astăzi sunt obezi, apatici, depresivi. Gândește-te ce fel de mesaj vrei să transmiți urmașilor tăi. De învingători sau de învinși?
Atenție! O exagerare a exercițiilor fizice îți poate face rău. Un program moderat care să includă câteva ture cu bicicleta de 2-3 ori pe săptămână, câte o plimbare de 30 minute zilnic sau câte o oră, două de sală la două zile este suficient și benefic corpului tău.
Scopul realist nu e să devenim nemuritori, ci să trăim investind în sănătate, în primii 40-50 de ani din viață.
Nu e despre adidași, este despre ceea ce faci atunci când îi porți. – Michael Jordan