Pubertatea la fete și băieți. Când apare și cum se manifestă?

Data publicării: 17.06.2024 / Categorie: Medical, Psihologie

Perioada de pubertate este una dintre cele mai importante etape din viața unui tânăr. Totodată este etapa care ar putea avea un impact negativ din punct de vedere psihic și emoțional în funcție de cum se desfășoară ea.

Ce este pubertatea?

Pubertatea este perioada în care un copil se transformă într-un adolescent atât fizic - creșterea în înălțime, modificarea vocii, apariția menstruației, creșterea sânilor, creșterea mușchilor, apariția părului pe corp, acneea, mirosul corporal, capacitatea de reproducere,  cât și psihic – din cauza creșterii nivelului de testosteron, în cazul băieților sau al nivelului de estrogen în cazul fetelor. Astfel pot apărea tulburări emoționale, anxietate, certuri în familie.

 

Când încep schimbările hormonale?

Băieții se maturizează de regulă puțin mai lent decât fetele. Pentru băieții, pubertatea începe în mod normal la 11 ani, deși oricând între 9 și 14 ani este considerată o dezvoltare normală.

La fete, pubertatea începe de obicei între 8-13 ani și se va continua până la vârsta de 16 ani. Comparativ cu băieți, pubertatea la fete apare mai devreme, în medie existând o diferență de 2 ani.

Înțelegerea faptului că acesta este un proces de schimbare normal, care se întâmplă în viața fiecărei persoane, și  cunoscând  toate detaliile acestei etape îi poate ajuta pe adolescenți și pe părinții acestora sa fie pregătiți să facă față acestei călătorii -  de la copilărie la tânăr adult.


Schimbările hormonale în cazul fetelor 

Simptome:

  • Dezvoltarea sânilor.

  • Apariția părului pubian și axilar.

  • Creșterea în înălțime.

  • Apariția menstruației.

  • Modificări în ceea ce privește greutatea corporală.

  • Modificări la nivelul pielii.

 

Între 8-13 ani apar „mugurii” sânilor, iar  părul pubian începe să se formeze. După vârsta de 12 ani poate aparea acneea, părul de la subraț se formează, iar  creșterea în înălțime are loc brusc. La 12-13 ani apare prima menstruație, iar în jur de 15-16 ani organele reproductive și genitale sunt dezvoltate complet.


Schimbările hormonale în cazul băieților – simptome

  • Creșterea în mărime a organelor genitale.

  • Apariția părului pubian și la nivelul corpului.

  • Saltul de creștere.

  • Ejacularea.

  • Schimbarea vocii.

  • Acneea.

  • Lărgirea umerilor și a pieptului și dezvoltarea mușchilor.


Cele 5 etape ale transformărilor băieților

În prima etapă băieții nu prezintă modificări pe care le pot lua în seamă, de aceea este mai greu de definit când începe pubertatea la ei.  În faza a doua ( 9-14 ani ) au loc schimbările de ordin fizic precum dezvoltarea genitală, creșterea penisului, a părului de pe corp și creșterea în înălțime. În a treia etapă (10-16 ani) schimbările de ordin fizic devin din ce în ce mai evidente. În etapa numărul patru (11-16 ani) pubertatea își atinge apogeul - creșterea dimensiunii penisului (lungime mai mare, creștere în grosime, accentuarea glandului) și întunecarea pielii de pe scrot și testicule; creștere părul corporal și ajunge la nivel de adult; are loc un vârf de creștere, care este în medie de aproximativ 10 cm pe an; apare acneea și schimbarea vocii.  În faza finală pubertatea se încheie, iar tânărul termină procesul de dezvoltare fizică.

Pubertatea și starea emoțională a adolescentului

Tinerii se pot confruntă cu depresie, anxietate, stimă de sine scăzută,  probleme legate de agresiune și probleme în acceptarea propriei persoane/ imagini corporale. De asemenea, tinerii adolescenți  vor începe să cunoască sentimente de dragoste și/sau sexualitate.

Este foarte important ca părinții să aibă o comunicare eficientă cu aceștia deoarece este o perioadă critică în viața lor, când își pot pierde valorile dobândite acasă destul de ușor doar pentru a se răzvrăti sau pentru a părea cool în anturajul lor de prieteni.  Se produc numeroase modificări la nivel psihic de aceea suportul de acasă este foarte important.


Dezvoltarea fiecărui tânăr în parte este diferită. Dacă unii adolescenți prezintă aceste modificări mai târziu sau mai devreme decât în mod normal, părinții trebuie să informeze medicul, iar tânărul să vină la un consult. Întârzierea sau începerea mai devreme a pubertății poate indica existența unor probleme de sănătate.

 

Roxana Brînzei
Roxana Brînzei

Mereu mi-a plăcut să ajut oamenii și să-i informez cât mai bine despre tot și toate. Aici, fac asta prin scris. Mă bucur că pot contribui în a le da oamenilor informația corectă în ceea ce privește diversele afecțiuni de care suferă sau afecțiunile ce pot fi prevenite. De profesie, jurnalist, iar din pasiune, editor imagine.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!