Importanța Primului Ajutor
Data publicării: 02.12.2024 / Categorie: Medical
Dr. Dan Runcan
(Medic rezident- Medicină de Urgență, Medic Instructor – Formator Prim Ajutor)
Primul ajutor reprezintă setul de manevre pe care le putem aplica unei victime, fără a avea o pregătire medicală specială, astfel încât să putem menține funcțiile vitale ale acesteia. Cunoașterea tehnicilor de prim ajutor, precum și capacitatea de a le aplica, pot face diferența dintre viață și moarte în situații de urgență. Foarte important este de reținut faptul că, siguranța salvatorului o vom pune pe primul loc.
Siguranța salvatorului reprezintă modalitatea prin care noi ne asigurăm că nu suntem expuși la pericolele din jurul victimei. Potențiale riscuri ar putea fi: curent electric, foc, animale de companie (animalele își iubesc stăpânul și îl protejează, iar la apropierea de acesta este posibil să fim atacați), deșeuri periculoase (toxice), locuri instabile (ex. schele de construcții), trafic intens, crimă/violență, obiecte ascuțite, mulțimi de oameni, condiții de mediu. Tot de siguranța salvatorului țin și măsurile de protecție cum ar fi: dacă avem la îndemână, este necesar să folosim mănuși și mască de protecție; după intervenție este obligatoriu să ne spălăm pe mâini, folosind ulterior alcool sanitar sau geluri dezinfectante; să evităm contactul direct cu sângele, saliva sau orice alt tip de secreții.
Trebuie să amintim și aspectele etice din Primul Ajutor cum ar fi: abandonul (lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în primejdie și fără acordarea primului ajutor, dar putem aduce un beneficiu prin anunțarea autorităților competente) și confidențialitatea (datele despre victimă nu vor fi făcute publice, fiind prezentate doar echipajelor specializate).
Cu siguranță multe persoane nu acordă primul ajutor unei victime doar din teama că vor răspunde penal, însă Legea 95/2006 Titlul IV, numită și “Legea Bunului Samaritean” art.88 , relatează faptul că, orice persoană fără pregătire medicală care acordă Primul Ajutor de bază, acționând cu bună credință și cu intenția de a salva viața NU răspunde penal sau civil.
Cu siguranță multe persoane se întreabă dacă este important să acordăm primul ajutor și de ce ar trebui să facem acest lucru, astfel putem să pornim de la trei premise importante:
- În România 8 din 10 persoane nu știu să acorde Primul Ajutor fie din motivul că nu știu să intervină, fie acordă primul ajutor, dar nu dețin informațiile corecte;
- Timpul mediu de așteptare a unui echipaj medical este de 8-10 minute;
- 1 minut este egal cu 10% șanse de supraviețuire.
Conform celor trei afirmații anterioare, putem spune că, dacă vorbim despre resuscita reacardio-pulmonară, 1 minut este egal cu 10% șanse de supraviețuire. Atâta timp cât noi începem aceste manevre cât mai precoce (repede) posibil, creștem rata supraviețuirii, dar dacă noi nu acționăm, fiecare minut fără efectuarea acestor manevre va duce la scăderea șanselor de supraviețuire (putem spune că acționând după 4 minute, deja am scăzut șansele de supraviețuire cu 40%).
Situațiile de urgență în care putem acorda primul ajutor sunt: pierderea stării de conștiență, hemoragii, fracturi, arsuri, înec, stop cardio-respirator, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral (AVC), lipotimia, crizele epileptice etc. Este vital să recunoaștem semnele și simptomele pentru fiecare urgență în parte, tocmai pentru a ști cum să acordăm primul ajutor corect.
De fiecare dintre voi depinde dacă doriți să rămâneți spectator sau să deveniți salvator atunci când întâlniți o situație de urgență!