Diabet la copii. Cauze principale și factori declanșatori
Data publicării: 02.03.2023 / Categorie: Medical
Diabetul zaharat este o afecțiune care, din nefericire, afectează într-un ritm alarmant din ce în ce mai multe persoane la nivel global, iar vârsta celor afectați devine tot mai mică. Având în vedere creșterea rapidă a numărului de persoane diagnosticate cu această boală, este important să cunoaștem câteva noțiuni de bază pentru a preveni afecțiunea și pentru a fi capabili să recunoaștem din timp simptomele, astfel încât să primim tratamentul necesar.
Ce înțelegem prin diabet zaharat
Diabetul zaharat este hiperglicemia cronică rezultată din secreția insuficientă de insulină și/sau răspunsul inadecvat al corpului față de celulele de insulină. Diabetul se poate împărți în două categorii: de tipul 1 sau de tipul 2.
În cazul copiilor, diabetul de tip 1 este cel mai predominant, de aceea se mai numește și diabet juvenil. Este o boală autoimună în care sistemul imunitar distruge celulele producătoare de insulină din pancreas, astfel, corpul nu poate să producă destulă insulină pentru a funcționa. Diabetul nu apare din cauza obezității sau consumului excesiv de zahăr.
În timp, nivelurile ridicate ale zahărului din sânge vor afecta inima, ochii, picioarele și rinichii. Acestea sunt cunoscute drept complicații ale diabetului. Dar puteți preveni multe dintre aceste probleme pe termen lung, obținând tratamentul și îngrijirea potrivită. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 au nevoie de injecții zilnice de insulină, pentru a-și controla nivelul de glucoză din sânge.
Diabetul de tip 2, la fel ca diabetul de tip 1, este o boală pe tot parcursul vieții, în acest caz, corpul fie nu produce suficientă insulină, fie celulele corpului nu răspund normal la insulină. Acesta este cel mai frecvent tip de diabet, oamenii de vârstă mijlocie sau mai în vârstă sunt cei mai predispuși să sufere de această formă de diabet, dar acesta afectează și copiii și adolescenții, în mod principal din cauza obezității.
Cauze pentru diabet în rândul copiilor
Este de la sine înțeles că un stil de viață activ și o alimentație sănătoasă poate preveni apariția diabetului de tipul 2, în linkul atașat găsiți alimentele ce reduc riscul de a face diabet: https://medatlas.ro/alimente-ce-reduc-riscul-de-a-face-diabet/.
Cercetătorii nu sunt încă siguri ce cauzează în mod cert diabetul de tipul 1, însă ei cred că există o componentă genetică puternică. Riscul de a dezvolta boala fără antecedente familiale este de aproximativ 0,4%. Dacă mama copilului are diabet de tip 1, riscul lui de a manifesta aceeași boală este de 1% până la 4%, iar în cazul în care tatăl este cel suferind, riscul este de 3% până la 8%. Dacă ambii părinți biologici au diabet de tip 1, riscul de a dezvolta această afecțiune este de până la 30%. Un alt factor de risc ar fi reprezentat de viruși, expunerea la diferiți viruși poate declanșa distrugerea autoimună a celulelor insulare.
Deși diabetul de tipul 2 era considerat o boală care afectează populația adultă, în ultimii ani medicii observă o creștere semnificativă în rândul copiilor diagnosticați cu această afecțiune. Precum am menționat anterior, cauza principală a diabetului de tipul 2 la copii, este reprezentată de obezitate. Dacă în familia apropiată există membrii care suferă de acest tip, atunci riscul copilului de a fi diagnosticat crește. Studiile arată că fetele sunt mai predispuse să dezvolte boala. Legătura comună dintre acești factori de risc este rezistența la insulină, care joacă un rol esențial în patofiziologia diabetului de tip 2.
Simptomele diabetului la copii
Dacă aveți suspiciunea de a suferi de această boală copilul dumneavoastră, prezentăm câteva dintre indiciile care ar putea duce la diagnosticare:
⦁ nevoia de a merge des la toaletă și a elimina urina, trezitul în timpul nopții pentru a folosi toaleta sau pauzele dese de toaletă pot fi un indiciu.
⦁ o sete nestăpânită, veți observa o schimbare semnificativă în cantitatea de apă pe care o consumă copilul, se poate ca acesta să se plângă mult mai des că îi este sete.
⦁ oboseală, copilul nu mai are aceeași energie și poftă de viață ca înainte, va prefera să rămână acasă în loc să își petreacă timpul cu prietenii.
⦁ scăderea bruscă în greutate, în cazul diabetului, pacienții, inclusiv copiii, tind să piardă brusc din greutate.
La ambele tipuri de diabet simptomele sunt aceleași, diferența o face timpul în care acestea se manifestă, în cazul diabetului de tipul 1, simptomele apar imediat de la declanșarea bolii. Cu privire la diabetul de tipul 2, simptomele tind să nu fie la fel de evidente de la început sau să se manifeste mai lent și într-o perioadă de timp mai îndelungată.
Tratamentul pentru diabet
Tratamentul diabetului are în vedere gestionarea bolii și diminuarea complicațiilor pe termen lung. Cercetătorii încă nu au găsit un tratament care să vindece complet boala, deși s-au făcut eforturi în ultimii ani, diabetul rămâne o boală pe viață. În ciuda acestor lucruri, nu ar trebui să ne pierdem speranța, copiii cu diabet pot trăi o viață normală, dacă boala este ținută sub control.
Copiilor cu diabet de tipul 1, va fi nevoie să li se administreze injecții cu insulină pentru a păstra nivelul de zahăr din sânge sub control. Injecțiile pot fi administrate de un adult sau chiar de copil dacă acesta are peste 7 ani. Atenție totuși, dacă copilul ia prea multă insulină, acesta poate experimenta tremur, palpitații, greață, iar în unele cazuri chiar și pierderea conștiinței.
Copiilor cu diabet de tipul 2, li se recomandă în primul rând, să urmeze o dietă sănătoasă și echilibrată și un stil de viață activ, iar dacă este cazul medicul va prescrie și o rețetă cu medicamente sau chiar și injecții cu insulină.
Este important ca dumneavoastră, ca părinte, să păstrați o atitudine pozitivă. Există întotdeauna soluții de a birui provocările aduse de boală în viața unui copil. Este nevoie de speranță, sprijin, îngrijire și un tratament adecvat, astfel copilul va putea duce o viață împlinită și se va considera egal față de alți copii din colectivitate.