Cum îți întreții sănătatea mintală
Data publicării: 26.07.2024 / Categorie: Medical, Sport, Dietă, Psihologie
Fiecare persoană duce zilnic o luptă în ceea ce privește starea psihică. În ziua de astăzi se vorbește mai deschis despre afecțiunile mintale. De cele mai multe ori oamenii nici nu realizează că suferă de o afecțiune mintală și au un anumit comportament neștiind să identifice de unde vine. Pentru a rămâne un om lucid trebuie permanent să îți antrenezi creierul.
Sănătatea mintală reprezintă bunăstarea emoțională. În funcție de ea, este determinat modul în care gândim, simțim și acționăm. Cu alte cuvinte, mentalul influențează tot ce este în jurul tău. Cercetările arată că o bună sănătate mintală diminuează simptomele unor afecțiuni precum bolile cardiace, deoarece ajută la reducerea anxietății și a nivelului de stres.
Sănătatea mintală și exercițiile fizice
Pentru a te simți bine din punct de vedere psihic este esențial să faci mișcare. Când vorbim de mișcare nu ne referim doar la sport. Dacă ești o persoană sedentară sau ai probleme de sănătate care nu îți permit să faci sport, te poți orienta spre plimbări ușoare alături de prieteni sau familie. Important este ca minim 10 minute pe zi să reușești să faci mișcare. Astfel, în creier sunt eliberate substanțe necesare stării de bine.
Ce rol joacă odihna în ceea ce privește sănătatea mintală
Somnul este mai important decât îți imaginezi, iar lipsa lui afectează considerabil luciditatea și performanțele creierului. Stabilește o oră rezonabilă pentru a te pune la somn, apoi, cu minim 30 de minute înainte de a dormi nu te mai expune la ecranul televizorului sau la ecranul telefonului.
Dieta
Potrivit cercetărilor, alimentele pe care le consumi îți influențează starea psihică. Pentru ca mintea să funcționeze corect ai nevoie de mese bogate în nutrienți, care să îți ofere energie.
Activități noi
Pentru a-ți antrena creierul este bine ca regulat să încerci să faci activități noi, să înveți ceva. Întotdeauna este necesar să-ți antrenezi mintea oferindu-i noi experiențe și implicându-te în activități care sunt pline de provocări. Activitățile de tip creativ vor oferi o stare de bine creierului.
Scapă de monotonie
Atunci când simți că intervine monotonia, fie că e vorba de relații, fie că vizează activitatea de la muncă, încearcă să aduci mici schimbări care îți creează entuziasm.
Alte metode care ajută creierul în a declanșa o stare de bine sunt:
-
Vorbitul deschis despre ceea ce simți.
-
Să faci pace cu tine – procesul spre o viață așa cum ți-o dorești poate fi anevoios și poate determina afecțiuni psihice.
-
Să iei pauze – este recomandat ca după o oră și jumătate de muncă, să iei o pauză de 5 minute.
-
Să ceri ajutor – atunci când simți că nu mai faci față singură din punct de vedere psihic, vorbește cu familia, prietenii sau medicul de familie pentru a te îndruma. Medicul îți poate recomanda un psiholog sau psihiatru în funcție de nivelul situației.
Sănătatea mintală este extrem de importantă. Dacă te-ai confruntat sau te confrunți cu probleme de sănătate mintală, cea mai indicată metodă este să iei o pauză, să analizezi cum este viața ta și să îți trasezi o nouă cale. Nu ezita să mergi la un medic de specialitate pentru a te îndruma corect și pentru a te asigura că totul este sub control.