Alergie sau reacție adversă? Testarea prin Diaminoxidaza

Data publicării: 07.10.2023 / Categorie: Medical

Atunci când vorbim despre alergii și reacțiile adverse, diaminoxidaza este analiza de sânge care oferă răspunsul la întrebările noastre.

Ce este Diaminoxidaza?

Diaminoxidaza prescurtată DAO este o enzimă care descompune histamina în organism, prevenind acumularea excesivă a acesteia și apariția reacțiilor alergice sau inflamatorii. Deficiența sau disfuncția acestei enzime poate duce la acumularea excesivă de histamină și apariția simptomelor precum dureri de cap, mâncărimi, roșeață a pielii și senzația de arsură în stomac.Sursele de histamină, pot fi interioare sau exterioare organismului. Sursele interioare din organism, unde se produce histamina sunt mastocite și bazofile, dar histamina poate provine și din exteriorul corpului din anumite surse enumerate mai jos.

În ce alimente și produse găsești histamină?

Sursele principale de histamină includ:
- alimente fermentate, cum ar fi brânza maturată, vinul roșu și berea, alimente bogate în histidină, cum ar fi carnea, peștele și leguminoasele

-  alimente care conțin enzime care pot converti histidina în histamină, cum ar fi citricele și ananasul

În afară de asta, sunt și alimente care blochează histamina și ca urmare, acestea sunt următoarele:

 • alcoolul;

 • ceaiul negru;

 • ceaiul mate;

 • ceaiul verde;

 • energizantele.

Trebuie menționat, că nivelul diaminoxidazei poate suferi modificări în creștere sau scădere, deoarece antibioticele sau antidepresivele îl pot inhiba sau stimula. Pe scurt, cu cât nivelul de histamină este mai ridicat, cu atât simptomele sunt mai violente. Dar, trebuie să ținem cont și cât de eficientă este histamina.

Totul despre Activitatea și Eficiența DAO și cum ne influențează

Este important să cunoaștem detalii despre Activitatea DAO, Eficiența DAO și interpretarea lor.

Activitatea DAO  are un rol crucial în reglarea nivelului de histamină și în prevenirea reacțiilor alergice sau inflamatorii asociate cu acumularea excesivă a acestei substanțe chimice în organism.

Eficiența diaminoxidazei (DAO) se referă la capacitatea enzimei de a descompune histamina într-un mod eficient și rapid.

Principalele scenarii cu care o persoană se poate confrunta:

 • Activitate normală, eficiență normală: Aceasta este situația ideală, în care nivelul de histamină este menținut într-un echilibru adecvat în organism. Persoana nu prezintă simptome sau reacții adverse legate de acumularea excesivă a histaminei.

 • Activitate scăzută, eficiență normală: În acest caz, nivelul de histamină poate crește în organism, deoarece enzima nu poate descompune histamina într-un ritm suficient de rapid. Acest lucru poate duce la apariția simptomelor precum dureri de cap, mâncărimi, roșeață a pielii și senzație de arsură în stomac.

 • Activitate normală, eficiență scăzută: Chiar dacă enzima poate descompune histamina într-un ritm normal, eficiența scăzută înseamnă că procesul poate fi mai lent sau incomplet. Acest lucru poate duce, de asemenea, la acumularea excesivă a histaminei și la apariția simptomelor adverse.

 • Activitate scăzută, eficiență scăzută: Această combinație indică o disfuncție gravă a enzimei. Nivelul de histamină poate fi semnificativ crescut în organism, iar persoana poate prezenta simptome severe și reacții adverse.

 

 

Alergie sau reacție adversă? Află prin testările specifice

În Activitatea DAO se va prelua sânge și în funcție de parametrii de mai jos se va afla exact cantitatea și factorul determinant, alergie sau reacție adversă:

 • 14-33 UI/mL: activitate normală;

 • Mai mică de 3 UI/mL: activitate enzimatică redusă semnificativ (posibilă deficiență genetică);

 • Între 3-10 UI/mL: activitate enzimatică scăzută;

 • Între 10-14 UI/mL: activitate enzimatică în zona de graniță; este posibil să apară manifestări clinice în cazul unei încărcări a organismului cu histamină, precum alergii sezoniere sau o dietă bogată în histamină (deficiență latentă). Se recomandă determinarea nivelului de histamină în sânge;

 • Mai mare de 33 UI/mL: activitate enzimatică crescută (posibilă inducție enzimatică într-un proces alergic activ).

Eficiența DAO se constată prin testare genetică. Acestea sunt patru dintre cele mai frecvente polimorfisme găsite în secvența genei AOC1/ABP1, care este responsabilă de codificarea enzimei DAO și care conduc la o activitate enzimatică scăzută:

c.47C>T (rs10156191)

c.995C>T (rs1049742)

c.1990C>G (rs1049793)

c.-691G>T (rs2052129)

 

Pentru a determina prezența variantelor genetice deficitare ale enzimei DAO, se poate efectua un test genetic simplu, folosind o probă de salivă.

Pentru a face distincția dintre alergie și reacție adversă în mod corect, cel mai indicat lucru este să mergeți la un control și să faceți analize specifice. 

 

Mihai Tache
Mihai Tache

Numele meu este Mihai și am 26 de ani. Am mai multe probleme de sănătate, dar acestea nu mă opresc să-mi trăiesc viața din plin. Sunt o persoană activă, sociabilă, serioasă, curioasă din fire și care are capacitatea să treacă peste orice cu zâmbetul pe buze, indiferent de ce i se întâmplă. Cel mai bine m-ar descrie melodia lui Jack Savoretti - Fight ‘Til the End sau Fireflight - Unbreakable deoarece nu renunț până nu îmi ating țelul.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!