Transplantul de organe, șansa la o viață normală

Ce este transplantul de organe?

Transplantul se definește ca fiind înlocuirea organului bolnav cu unul sănătos, care are capacitatea de a-și îndeplini funcțiile în parametri normali, cu scopul de a oferi o nouă șansă la viață primitorului de organe. De aici deducem că elementele cheie care sunt necesare pentru transplant sunt primitorul și donatorul, acesta din urmă putând fi în viață sau nu.

Tipurile de transplant de organe

Transplant Renal.

Are loc atunci când funcția renală nu mai poate fi îndeplinită de către rinichi și prin urmare, pacientul este nevoit să ajungă pe dializă până când va primi un rinichi sănătos de la un donator viu sau mort, care va prelua funcția ambilor rinichi. Dializa este procesul prin care se filtrează sângele pacientului și se pune înapoi în corp. Aceasta este de mai multe tipuri, iar mai multe detalii se pot afla în următorul articol.

 Curiozitate: Rinichii care și-au pierdut funcția renală nu se elimină, ci rămân în organism, dacă nu afectează cu nimic organismul. Ca urmare, o persoană poate avea trei sau mai mulți rinichi, depinde cât de des a făcut un transplant renal.

Transplant de Cord.

Atunci când funcția cardiacă nu mai poate fi îndeplinită corect de inimă și aceasta trebuie schimbată în urma unui transplant. În cazul în care boala se agravează, aceasta poate cuprinde și plămânii și ca urmare trebuie să se realizeze atât un transplant de inimă, cât și de plămâni, în același timp. Mai există și cazuri când inima este sănătoasă, dar valvele cardiace au probleme apărute în urma unor boli sau pentru că pacientul nu a fost operat la timp, deoarece în acel moment nu s-a considerat necesară operația de Defect Septal Atrial, fapt care poate duce la afectarea valvelor.

Transplant Pulmonar.

Când funcția pulmonară nu este îndeplinită corect de către plămâni și pacientul are nevoie de transplant pulmonar, după caz, a unui plămân sau poate pentru amândoi.

Transplant Hepatic.

Acesta este necesar în cazul în care funcția hepatică nu este realizată în parametri normali de către ficat, în urma unor boli sau a cirozei, care se clasifică în trei categorii, în funcție de cât de gravă este, recomandat fiind transplantul de ficat la ciroza de tip C și majoritar la cei de tip B.

    Curiozitate: Ficatul este un organ care are capacitatea de a se regenera și ca urmare se face transplant cu segmente de ficat.

Transplant de Pancreas.

Se realizează atunci când funcția pancreasului nu mai funcționează corect și ca urmare nu mai secrete hormonul produs de acesta, numai insulina, iar pacientul este nevoit să suplimenteze prin injecții.

Transplant de Intestin.

Acest tip de transplant are loc numai când au loc probleme la nivelul intestinului cum ar fi traumatisme sau tumori la nivelul acestuia.

De câte tipuri poate fi transplantul de țesuturi?

Transplant de Cornee.

Corneea reprezintă stratul sticlos care e situat în fața ochiului. Transplantul se face numai atunci când bolile de cornee nu sunt tratate la timp, iar ochiul își pierde funcția vederii.

Transplant de Oase.

De culoare albă, solide, dure și rezistente, totalitatea oaselor din corp formează scheletul uman. Transplantul este necesar în asemenea situații dacă apar anumite boli la nivelul acestora, cum ar fi sindromul oaselor de sticlă. Acest sindrom se caracterizează prin fragilitatea oaselor care se rup în orice moment. 

Transplant de Tendoane.

Acestea sunt țesuturi care oferă capacitatea mușchilor din corp de a se prinde de oase. Acest tip de transplant se face pentru tratarea unor boli sau unor accidentări.

Transplant de Ligament.

Prin ligamente se înțelege totalitatea țesuturilor care oferă capacitatea oaselor de a se uni unul de altul și de a menține articulațiile. La fel ca în cazul tendoanelor, transplantul este necesar în urma unor boli care le afectează sau a unor accidentări.

Transplant de Cartilaj.

Țesuturile care se găsesc la capătul unor oase, mai precis la articulații și oferă capacitatea de a fi mai mobile, se numesc cartilaje. Transplantul are loc ca ultima soluție în cazul în care apar unele boli și acel țesut nu se mai reface în urma tratamentelor.

Transplant de Ureche mijlocie.

În principal, urechea oferă posibilitatea de a ne folosi simțul auzului. Ea este formată din trei părți care sunt următoarele: urechea externă, mijlocie și cea internă. Urechea mijlocie are rolul de a transmite sunetul și vibrațiile la urechea internă și tot acolo se află și timpanul. Dacă auzul scade și timpanul are de suferit, atunci se recurge la transplant.

Transplant de Piele.

Cel mai mare organ al corpului uman este pielea, iar acest tip de transplant este necesar doar în cazul unei tumori care lasă goluri semnificative sau pentru acoperirea unei răni de mai multe tipuri pe suprafețe extinse.

Foarte multe organe și țesuturi pot fi utilizate pentru transplanturi, iar acestea pot reda viața de odinioară unui pacient care a suferit o boală gravă sau a avut un accident. De aceea, este mai mult decât necesar să fie cunoscute șansele pentru o nouă viață a unor oameni cărora nu le rămâne decât speranța.

Riscurile existente în urma unui transplant de organe

De regulă, persoanele care au nevoie de un transplant de organe, au un risc foarte mare de a-și pierde viața, dacă nu au parte de această operație. Iar transplantul de organe poate să le îmbunătățească calitativ viața. Totuși, este bine de știut că există și riscuri aferente transplantului de organe. Sunt operații foarte riscante, iar reușita lor depinde de nivelul bolii la care se află pacientul. 

Principalele riscuri în urma unui transplant de organe sunt:

  • complicațiile din timpul operației, precum hemoragiile;
  • reacții adverse de la anestezia generală;
  • organismul poate respinge noul organ;
  • posibile infecțiii postoperatorii.

Recomandare de la specialist:

Stilul de viață contează foarte mult și recomandarea principală e adoptarea unui stil de viață sănătos, pentru a avea grijă de sănătatea organului transplantat. Sfaturile primite de la  medicul specialist care se ocupă de caz, sunt primele îndrumări la care trebuie făcut atenție.

Mihai Tache

Mihai Tache

Numele meu este Mihai și am 26 de ani. Am mai multe probleme de sănătate, dar acestea nu mă opresc să-mi trăiesc viața din plin. Sunt o persoană activă, sociabilă, serioasă, curioasă din fire și care are capacitatea să treacă peste orice cu zâmbetul pe buze, indiferent de ce i se întâmplă. Cel mai bine m-ar descrie melodia lui Jack Savoretti - "Fight ‘Til the End sau Fireflight - Unbreakable", deoarece nu renunț până nu îmi ating țelul.

Împărtășește articolul cu alții:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Articole Medatlas

Vezi și alte articole

neuroscience

Rețelele Neuronale – Cum funcționează mintea noastră

Abordarea neuroștiințifică a experiențelor umane a suferit o schimbare semnificativă în ultimele decenii, punând în față modelul rețelor neuronale. În acest articol, sunt descrise pe scurt mecanismele rețelelor și implicațiile pentru experiențele omului.

Ai o clinică? Promoveză-te cu Medatlas!

Alege unul din pachetele Premium

Medatlas îți poate crește vizibilitatea și atrage noi pacienți prin cele mai eficiente metode de marketing. 

Fă cunoștință cu Medy

Medy te ajută să găsești articole despre corpul tău

Dorești articole despre dureri de cap? Sau ai probleme cu picioarele? Respiri greu și nu știi care este cauza? Medy îți vine în ajutor! Selectează partea corpului despre care cauți informații, iar Medy îți va oferi articole specifice

[basic_anatomy]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole

Vezi și alte articole

Abonează-te la newsletter

Abonându-vă la newsletter, veți fi la curent cu toate noutățile Medatlas

[newsman_subscribe_widget formid="nzm-container-92605-8846-633595d81fbbbf6f2dd3f4e0-v2"]

MedAtlas este un portal de căutare care reunește medici din toate specialitățile medicale din România.

Contact

info@medatlas.ro
0773 324 089
Calea Victoriei nr. 216
Sector 1, București

Locații

Portal dezvoltat de KIKLAB