Știi ce fructe te ajută să previi trombofilia?

Data publicării: 24.03.2023 / Categorie: Medical

Dacă vrei să îți îmbunătățești circulația sângelui și să previi trombofilia, boală care duce la formarea de cheaguri de sânge în interiorul vaselor sanguine, asigură-te că organismul tău are un aport suficient de minerale, antioxidanți și vitamine. Unele fructe (rodia, afinele, avocado, goji, citrice sau tomate) sunt o sursă excelentă pentru un plus de minerale, antioxidanți și vitamine atunci când sunt consumate în intervalele de timp optime, mai cu seamă în primele două treimi ale zilei.

Pe lângă acestea, ai grijă de greutatea ta corporală, evită fumatul, fă cât de multă mișcare posibil (mers pe jos, alergat, plimbare), hidratează-te și evită statul excesiv la birou.

Indiciile circulației sanguine deficitare

Sistemul circulator are una dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importantă funcție a organismului uman. Acesta este responsabil cu pomparea sângelui în tot corpul și astfel face posibilă hrănirea tuturor organelor cu nutrienți și oxigen, atât de necesare în menținerea homeostaziei. Sângele este format din plasmă și globule albe și roșii și circulă prin organism în interiorul venelor, arterelor și capilarelor. Mulți dintre noi ne-am confruntat măcar o dată în viață cu problema mâinilor și picioarelor reci, acest fapt reprezentând primul indiciu a unei circulații deficitare. Există mai multe cauze care duc la această consecință, însă printre cele mai importante se număra următoarele: fumatul, stilul de viață sedentar, obezitatea și deshidratarea.

nOfpwcste6O3o8_fKPE94OlDiIGkA2Kt4w25fKZCk3zycEZZptV2Qxh05xDxoJqrcsyKr8ugkC2PuFOsELW0VaFgkBw5wYzbpSM_SJbKyft4eDLQNReh3qn0oHJkHusfay4bwJSmFxYFHIH-PQd3SoE

Bolile cardiovasculare sunt principalele probleme de sănătate la nivel mondial. Studii experimentale substanțiale au susținut rolul protector al fructelor împotriva bolilor cardiovasculare, iar mai multe fructe (struguri, afine, rodie, măr și avocado) au fost studiate pe scară largă și au demonstrat o acțiune puternică de protecție cardiovasculară. 

Prevenirea bolilor cardiovasculare prin alimentația cu fructe

Fructele pot preveni bolile cardiovasculare sau pot facilita restabilirea morfologiei și funcțiilor inimii și a vaselor după leziune. Mecanismele implicate au inclus protejarea funcției endoteliale vasculare, reglarea metabolismului lipidelor, modularea tensiunii arteriale, inhibarea funcției trombocitelor, suprimarea trombozei, reducerea stresului oxidativ și atenuarea inflamației.

În caz de circulație sanguină necorespunzătoare, apar unele semne la nivelul corpului care nu pot fi neglijate. Astfel, dacă ne confruntăm cu mâini și picioare reci, senzație de amorțire, furnicături, oboseală care duc și la pierderea memoriei și lipsa concentrării, decolorarea culorii pielii sau crampe musculare și dureri articulare, ar trebui să ne punem un semn de întrebare. Există unele fructe care contribuie la reducerea problemelor care apar pe fondul unei circulații sanguine deficitare și astfel sunt menite să fie consumate și pentru prevenirea complicațiilor care pot apărea. Următoarele fructe combinate într-un regim alimentar echilibrat și susținut de un stil de viață sănătos, contribuie eficient la îmbunătățirea circulației sanguine.

Rodia previne bolile cardiace

Rodia vine cu un aport de vitamina C de 16% din necesarul zilnic pentru o persoană adultă. Este dulce, zemoasă, are o culoare apetisantă și este bogată în polifenoli și antioxidanți, conținând și o cantitate generoasă de apă. Previne bolile cardiace și asigură o circulație optimă a sângelui menținând echilibrul optim al sistemului circulator. Antioxidanții scad colesterolul rău și reduc depunerea pe artere a grăsimilor și a cheagurilor de sânge.

Diferite studii efectuate pe animale au scos în evidență faptul că extractul de rodie poate stabiliza și regla concentrația de oxalați, calciu și fosfați din sânge, care sunt componente comune ale pietrelor la rinichi. Acest fruct poate fi consumat ca atare sub forma de semințe, suc sau supliment alimentar. În unele țări, ca de exemplu în Liban, se prepară un fel principal de mâncare pe bază de carne de vită și sos de rodii care se numește “Ras Asfour”. 

Sfat: Cu toții știm cât de greu ajungem la semințele delicioase ale rodiei. Taie rodia în două jumătăți, ia un castron și ține una dintre jumătăți în palmă cu degetele răsfirate deasupra acestuia în timp ce bați cu o lingură pe partea opusă. Nu arunca cojile de rodie golite de semințe. Pune-le la uscat și prepară un ceai delicios și revigorant din ele.

Afinele sunt benefice și pentru hemoroizi

Îmbunătățesc circulația sanguină și ajută la vindecarea echimozelor, previn formarea varicelor și sunt benefice în cazuri de hemoroizi.

Sunt o sursă bogată de polifenoli, în special antociani. Studiile epidemiologice indică faptul că alimentele bogate în antociani, inclusiv afinele, sunt asociate cu o reducere a riscului de boli cardiovasculare. O altă substanță de interes prezentă în componența afinelor este resveratrolul. Un antioxidant natural produs de către plante care este o substanță “minune” pentru inimă și pentru corp în general.

Deși conțin fructoză și glucoză, afinele au un indice glicemic foarte mic și pot fi consumate cu moderație și de către persoanele care suferă de diabet. 

Acestea pot fi consumate fie în stare naturală, fie sub formă de suc, dulceață sau sirop ori amestecate în iaurt împreuna cu fulgi de ovăz, rezultând un mic-dejun sățios, bogat în vitamine, fibre, carbohidrați, proteine și probiotice. 

Avocado reglează tensiunea arterială

Avocado este un fruct cu textură cremoasă și extrem de sățios, foarte bogat în grăsimi și este relativ nou apărut printre obiceiurile culinare din România. Nu e de mirare că a prins așa de multă popularitate în rândul nostru, dat fiind faptul că are un gust plăcut și o aromă subtilă de nucă și prezintă o multitudine de beneficii. În principal, acestea sunt datorate acizilor grași și grăsimilor monosaturate, care contribuie la buna funcționare a sistemului cardiovascular, reglează tensiunea arterială, reduce colesterolul și luptă cu succes în ameliorarea și prevenirea formării cheagurilor de sânge. 

Până în anul 2013 au fost efectuate opt studii clinice preliminare care discută despre consumul de avocado care ajută la susținerea sănătății cardiovasculare.

Când vorbim de avocado trebuie să facem referire și la numeroasele fibre pe care le are în componența sa, vitaminele B6, B12, potasiu sau carbohidrați.  Consumul mediu de avocado per zi este de 68 g (o jumătate de fruct), această jumătate conținând: fibre alimentare (4,6 g), zahăr (0,2 g), potasiu (345 mg), sodiu (5,5 mg), magneziu (19,5 mg), vitamina A (43 μg), vitamina C (6,0 mg), vitamina E (1,3 mg), vitamina K1 (14 μg), acid folic (60 mg), vitamina B-6 (0,2 mg), niacină (1,3 mg), acid pantotenic (1,0 mg), riboflavină (0,1 mg), colină (10 mg), luteină/zeaxantină (185 μg), fitosteroli (57 mg) și acizi grași mononesaturați (6,7 g) și 114 kcal sau 1,7 kcal/g. 

Atunci când alegem fructul de avocado de pe raftul magazinului trebuie sa fim atenți ca acesta să fie bine copt, pentru a fi gata de consum. 

Poate fi consumat ca atare, ori în diverse combinații cu roșii, ouă, nenumărate sosuri ori brânzeturi. Există o rețetă faimoasă pe bază de avocado care este cunoscută sub denumirea de ”Guacamole”, aceasta preparându-se din pastă de avocado peste care se adaugă puțin ulei de măsline, zeamă de lime, roșii, ceapă roșie, coriandru și ardei iute (ultimele două fiind opționale) și puțin usturoi, toate tocate mărunt, rezultând o combinație delicioasă de arome care poate fi consumată dimineața alături de câteva felii de pâine prăjită.        

Fructele goji îmbunătățesc circulația sanguină

Lycium barbarum L. este cunoscut în mod uzual ca fructe goji sau în mod tradițional ca și cătină de garduri. Acestea sunt utilizate în mod obișnuit în medicina tradițională chineză pentru a preveni și trata boli precum hipertensiunea arterială, diabetul, imunodeficiența și hiperlipidemia. Prezența substanțelor fitochimice în fructele de goji a fost asociată cu proprietățile lor de îmbunătățire a sănătății raportate de studiile în vitro și în vivo. Acestea includ efecte anti-îmbătrânire, efect cardioprotector, efecte antioxidante și antidiabetice. 

Fructele consumate ca și gustare, crude ori uscate sau în diferite combinații cu iaurt, miere, produse de patiserie, smoothie-uri sau salate, conțin o varietate mare de substanțe benefice organismului și, în special, ajută la îmbunătățirea circulației sanguine prin menținerea unui echilibru de fier în organism, fiind cunoscut faptul că aceste fructe conțin mai mult fier în componența lor decât spanacul.  

Citricele în terapii eficiente pentru tratamentul bolilor cardiovasculare

_ijP2cxijrdR59LGAPa2AI8gy2LBTjmOSUXm3JU5OkZt3qTUe9xBrYZrtLFO8xYirHNwTp18ekv-FXyUe7tIpbI5fTWqgCFWqCkU9b8Kpqz703uSytGQyceUe5pEnXYWqRwUrHzUKhB5PcRfo0kG4i8

Cu toții știm cât de revigorant și hrănitor poate fi un pahar de suc natural și cât de multă energie ne oferă. Nu degeaba magazinele ne oferă o gamă extrem de variată de sucuri produse din aceste fructe, de la suc natural de portocale, grapefruit, mere, tot felul de mixuri de fructe, până la sucuri naturale pe bază de tomate. 

Un dezavantaj al acestor sucuri gata îmbuteliate este acela că, de cele mai multe ori, conțin și cantități considerabile de sare, glucide și chiar conservanți. Pot fi o alternativă mai rapidă și comodă de a consuma citrice, însă, de preferat, pentru a beneficia de toți antioxidanții și vitaminele din fructe, acestea să fie consumate fie ca atare, fie sub formă de suc stors acasă. Pentru a prepara o limonadă delicioasă este suficient să se stoarcă sucul de la două lămâi în 500 de ml de apă, peste care se poate adăuga o linguriță/două de miere și câteva frunze de mentă proaspătă.  

Fructe precum grapefruitul, portocalele sau lămâile conțin cantități mari de vitamina C împreună cu antioxidanți și flavonoizi. Flavonoidele citrice posedă mai multe activități biologice și au apărut ca terapii eficiente pentru tratamentul bolilor cardiovasculare. Flavonoidele citrice elimină radicalii liberi, îmbunătățesc toleranța la glucoză și sensibilitatea la insulină, modulează metabolismul lipidic și diferențierea adipocitelor, suprimă inflamația și apoptoza și îmbunătățesc disfuncția endotelială. 

Aportul de flavonoide citrice a fost asociat cu rezultate cardiovasculare îmbunătățite, acești compuși contribuind la echilibrarea tensiunii arteriale și la creșterea flexibilității arterelor prin stimularea producției de oxid nitric. Potrivit unui studiu, la persoanele care au consumat 500 de ml de suc de portocale roșii pe zi, timp de o săptămână, s-a observat o dilatare a arterelor și o reducere a markerilor inflamației. Mai mult, consumul regulat de lămâi și grapefruit poate fi asociat unui risc mai mic de accident vascular cerebral.

Tomatele sunt recomandate în diete

Atunci când vorbim de roșii, cu toții le încadrăm în categoria legumelor, și pe bună dreptate facem asta având în vedere modul în care sunt utilizate în bucătăria locală și internațională, însă din punct de vedere științific și biologic, roșiile sunt fructul produs de planta de tomate. Până și numele științific (Solanum lycopersicum L.) al plantei, care provine din latină, și în traducere liberă semnifică "piersică lup" (Lyco - lup și persicum – piersic/ă), ne confirmă acest lucru. Există dezbateri pro și contra în baza acestei contradicții încă din secolul trecut. 

În anul 1893, Statele Unite ale Americii au fost primii care s-au confruntat cu această dilemă atunci când Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a decis ca la colectarea taxelor vamale roșiile sa fie încadrate ca și legume, deși în documentele oficiale ale vremii, roșiile erau considerate fructe. Mulți ani mai târziu, în anul 2001, Uniunea Europeană a decis în mod oficial că roșia trebuie încadrată în categoria fructelor și nu a legumelor.  

Roșiile sunt rezervoare de macromolecule care îmbunătățesc sănătatea, cum ar fi proteine (peptide bioactive), carotenoide (licopen), polizaharide (pectină), flavonoide și vitamine (α-tocoferol) sau vitamina C. Astfel, o portie de 150 grame de roșii furnizează organismului o cantitate de 18.9 mg de vitamina C. Licopenul, un carotenoid cu mari proprietăți antioxidante, a demonstrat atât în studii epidemiologice, cât și în studiile suplimentare la om, o reducere a riscului cardiovascular. 

Pe lângă efectele benefice asupra sistemului cardiovascular și în special asupra circulației sanguine, roșiile sunt recomandate în cadrul unei diete sănătoase și în regimurile de slăbit, contribuind la reducerea stresului oxidativ și la reglarea greutății corporale, prin aportul de apă din organism, acestea conținând peste 90% apă. Roșiile pot fi consumate sub diferite forme și în diverse combinații, salate, sosuri, roșii ca fel de bază umplute cu carne ori brânzeturi și pregătite la cuptor ș.a. Pentru o îmbunătățire a circulației sângelui și pentru un aport de vitamine și minerale, specialiștii recomandă consumul a 250 ml de suc de roșii pe zi.     

Pentru o absorbție optimă de carotenoide și flavonoizi din roșii, e de preferat ca acestea să fie gătite, iar adăugarea de ulei de măsline în timpul preparării lor stimulează absorbția licopenului în organism.

Nu uita! Nimic din toate aceste fructe nu ține locul unei diete echilibrate și unui stil de viață sănătos. Fă mișcare ori de câte ori poți, hidratează-te și redu cât de mult e posibil din stresul cotidian!

 

 

 

Dorian Neidoni
Dorian Neidoni

Sunt Neidoni Dorian-Gabriel, am 29 de ani, de profesie sunt biolog și activez în domeniul protecției mediului, fiind pasionat de lumea vie. Consider că doar printr-o relație de “simbioză” între noi și mediul înconjurător putem atinge gradul de satisfacție și împlinire a modului de a trăi, ceea ce ne este la îndemână tuturor fără vreun cost. 

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!