Soluții eficiente pentru tratarea vergeturilor

Data publicării: 09.03.2023 / Categorie: Medical

Pielea reprezintă cel mai mare organ al corpului, datorită întinderii sale vaste. Aceasta este partea care ia cel mai mult contact cu mediul extern, fiind adesea expusă la factorii agresivi din mediu. Totodată și factorii interni, precum stresul sau unele modificări ale corpului pot influența sănătatea pielii, producându-se schimbări în aspectul și structura pielii noastre. 

Din acest motiv, îngrijirea pielii nu ar trebui sa fie un lucru de neglijat și la polul opus, nici considerat un răsfăț, ci mai degrabă o necesitate pentru sănătatea și bunăstarea întregului organism. 

Este deosebit de important să conștientizăm că sănătatea corpului nostru este o responsabilitate aflată în mâinile noastre și că ne suntem datori să luăm măsuri atunci când aceasta este supusă unor factori care o influențează negativ. În acest sens, nici pielea nu face excepție. 

Pielea este compusă din trei straturi, din care:

  • 15% reprezintă hipodermul;
  • 5% dermul;
  • sub 1% epidermul.

 Epidermul este partea externă, aflată mereu în contact cu factorii nocivi precum frigul la temperaturi scăzute sau radiațiile ultraviolete, dar chiar și dermul, aflat la interior, poate suferi modificări.  

Cum apar vergeturile? 

Pielea este alcătuită dintr-un sistem fibrilar dermic și un număr mare de fibre care îi conferă elasticitate. Însă, atunci când pielea se întinde excesiv de mult, se produce o ruptură de fibre în derm. Astfel apar vergeturile. 

Vergeturile reprezintă teama femeilor din timpul sarcinii, întrucât au un aspect neplăcut. Nu numai femeile sunt cele care suferă de această problemă, ci și sportivii care practică antrenament intens, la care pielea nu ține ritmul cu accelerarea creșterii masei musculare. Astfel și în cazul acestora, se pot observa urme ușoare de vergeturi pe suprafața corpului, în zonele unde se depune cea mai multă masă musculară. Nici persoanele care trec printr-o perioadă de îngrășare, fie că suferă modificări ale metabolismului, fie că urmează un tratament medicamentos care are această predispoziție, nu sunt scutite de apariția vergeturilor. 

Partea bună este că există soluții pentru a preveni și a trata vergeturile. S-a constatat că un tratament aplicat corect și din timp pentru a elimina vergeturile, poate să reducă considerabil sau să facă să dispară complet urmele acestora.

Tipuri de vergeturi și cum le putem trata 

     Există două tipuri de vergeturi:

  • Vergeturi roșii (striae rubrae). Culoarea roșie a vergeturilor arată că acestea sunt recent apărute și provine de la dilatarea vaselor de sânge foarte subțiri, numite capilare. Acumularea sângelui în acea zonă va colora urma în roșu. 
  • Vergeturi albe (striae albae). Culoarea albă a vergeturilor este culoarea care semnalează că acestea se află în stadiul final, acela de cicatrice. Acest lucru face ca urmele să fie și mai greu de estompat. 

Tratamentele pentru vergeturi sunt multiple, de la cele mai facile, până la cele care presupun ajutorul unui specialist. 

Procedurile cele mai întâlnite în cazul tratării vergeturilor

  • Cremele pentru vergeturi

Presupun aplicarea pe zona cu probleme a unor creme, geluri sau uleiuri îmbogățite cu colagen. Colagenul este un constituent important care se găsește în mod natural în piele și îi oferă elasticitatea de care are nevoie. Aplicate încă din stadiul de vergeturi roșii, acestea pot fi foarte eficiente și pot duce la reducerea completă a vergeturilor.

  • Tratamentele naturiste 

Constau în aplicarea unor uleiuri care să hrănească zona afectată și să o hidrateze intens. Se pot folosi uleiuri precum uleiul de jojoba, uleiul de argan, uleiul de măceșe sau de măsline. 

  • Terapia IPL

Implică, ca și procedură, tratarea vergeturilor nou apărute, prin stimularea producției de colagen și elastină.

  • Microdermabraziune 

Această metodă își propune să exfolieze pielea la suprafață, folosindu-se de niște cristale foarte mici. Primul strat de piele este astfel îndepărtat, făcând vergeturile mai puțin vizibile. Se aplică vergeturilor aflate în stadiu cicatricial. Totuși,  ar fi indicat consultul medical înainte de a te folosi de această procedură.

  • Tratamentul chirurgical 

Este o metodă eficientă, dezavantajele fiind costul mai ridicat și apariția câtorva riscuri, despre care medicul specialist este în măsură să le prezinte, în funcție și de organism și alte afecțiuni ori alergii.

Sfaturi pentru prevenirea vergeturilor 

Adoptă un stil de viață sănătos care să-ți ofere un aport necesar de nutrienți. Se spune că ceea ce este la interior se vede și la exterior. Un organism sănătos, care este hrănit și hidratat corespunzător va emana vigoare și strălucire prin pielea ta. Încearcă să ai un nivel optim de vitamina A și C, precum și zinc și seleniu. Vitamina A este esențială pentru un păr și unghii sănătoase, la fel de bine precum susține pielea în a avea un aspect neted și catifelat. 

Evită fluctuațiile de greutate, dietele extreme și medicamentele care promit scăderea în greutate într-un timp scurt. O greutate constantă, proporțională cu înaintarea în vârstă și creșterea în înălțime, va ține apariția vergeturilor la distanță.

Știai că…? 

  • Greutatea totală a pielii este de circa 20% (în medie 14-16 kg)
  • Pielea are o grosime de aproximativ 3-4 mm
  • Grosimea cea mai mică a pielii se găsește la pleoape – 0,5 mm
  • Pielea femeilor este mai subțire decât pielea bărbaților
  • O porțiune de piele de aprox. 2 cm suportă o greutate de 2 kg făra a se rupe

Așadar, fie că apelezi la o cremă pe care o găsești ușor în farmacie, fie că apelezi la o procedură de specialitate, nu lăsa vergeturile să-ți afecteze aspectul pielii și nu te descuraja în privința dispariției acestora, fiindcă există soluții! 

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!