Înțelege oncologia pentru a ști care este evoluția cancerului

Data publicării: 05.12.2022 / Categorie: Medical

Oncologia este o ramură medicală complexă și pentru a putea înțelege importanța ei avem nevoie de puțină istorie. Noțiunea despre cancer fost descoperită încă din anul 3000 î.Hr, în Egipt. Cel mai vechi tratat de chirurgie cunoscut prezintă 48 de cazuri, de la răni ale capului, umerilor, pieptului, fiecare cu descrieri amănunțite și tratament aferent. 

Despre tumoare și cazurile existente 

Documentul ce poartă numele de Papirus Edwin Smith, are 5 metri lungime și prezintă toate procedurile chirurgicale ale Egiptului de acum 3600 de ani. Prin acest document sunt descrise cele mai importante 8 cazuri ce prezintă tumori sau ulcere ale sânilor, care au fost tratate prin cauterizare cu ajutorul unei unelte speciale.

Distribuția anatomică a cazurilor în Papyrus Edwin Smith 

(Sursa-Wikipedia Commons)

Oncologia are mai multe obiecte de activitate

Cele mai importante obiecte de activitate sunt relatate de diagnosticul, tratamentul (chimioterapie, radioterapie, chirurgie) și urmărirea pacienților după încheierea tratamentului de specialitate. Un accent important se pune pe managementul reacțiilor adverse la tratament, screeningul pentru anumite localizări de cancer, tratamente paliative pentru pacienții la care tratamentele de specialitate nu mai sunt oportune, pe aspectele etice ale abordării pacienților cu cancer, cât și pe screening-ul în bolile maligne.


Disciplina oncologică cuprinde mai multe ramuri distincte, însă strâns corelate: oncologia medicală (conduce tratamentul sistemic al cancerului), radioterapia (tratamentul folosind radiații ionizante) și chirurgia oncologică folosită pentru a diagnostica, trata, preveni un cancer, sau pentru a ameliora unele simptome.

Rolul oncologiei în istoria medicinei     

În anul 1761, Giovanni Morgagni din Padova a fost primul care a efectuat autopsia, pentru a valida cauza morții și pentru constatări patologice ulterioare. Acesta a descoperit rolul oncologiei și a pus bazele oncologiei științifice și studiului cancerului.  

Știai că forma celulei maligne se asocia cu crabul? Hipocrat, denumit și Părintele Medicinei, a folosit pentru prima dată termenii „carcinos” şi „carcinom”, pentru a descrie tumorile care ulcerează sau care nu ulcerează. În limba greacă, aceste cuvinte fac referire la crab. Hipocrat a subliniat asocierea dintre membrele animalului şi modul în care se extind tumorile. 

Medicul român pe nume Celsus a tradus cuvântul „cancer ” din limba latină (termenul latinesc pentru crab), iar un alt medic român, Galen, a inițiat noțiunea de „onkos” (care în greacă înseamnă umflătură), pentru descrierea tumorilor. Astfel proveniența cuvântului vine din grecescul “onkos” care înseamnă “tumoră”/ nodul și sufixul “logos” care semnifică “cuvânt despre”. 

Istoria cancerului ajută la evoluția și înțelegerea oncologiei. Documentează-te despre această parte a medicinei, pentru a preveni orice fel de suspiciune.

Liliana Dumitrescu
Liliana Dumitrescu


Viața îți oferă experiențe care te pot învăța lucruri importante. Datorită unor trăiri personale cu multe bariere și dificultăți, am simțit nevoia să descopăr mai mult despre medicină. Așa am devenit navigator medical, în urma unui curs ce m-a ajutat să înțeleg termenii medicali. Rolul navigatorului este să traseze linia dreaptă (traseul pacientului) de la suspectarea unei boli, până la diagnostic și tratament. Iar cea mai mare dorință a mea este să ajut oamenii să înțeleagă importanța prevenirii oricărei boli.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!