Importanța tipurilor de chimioterapie existente

Data publicării: 09.12.2022 / Categorie: Medical

Ce este chimioterapia?

Chimioterapia este o procedură medicală utilizată în tratarea afecțiunilor canceroase și aceasta se realizează prin administrarea de citostatice pacientului.

Citostaticele au capacitatea de a bloca prin diferite mecanisme, dezvoltarea și înmulțirea celulelor canceroase, scopul principal fiind distrugerea sau limitarea creşterii celulare. Citostaticile pot fi recomandate pentru administrare, pe cale venoasă (perfuzie) sau pe cale orală (tablete/pastile).

În cadrul chimioterapiei se folosesc peste 100 de substanțe chimice, iar gama de medicamente se extinde, datorită progresului anual și a descoperirii de noi molecule mult mai benefice și cu efecte adverse mai puține.

Chimioterapia se recomandă în aproape toate tipurile de cancer, după ce se analizează tipul și stadiul celular. Totuși există tipuri de cancer care pot fi vindecate numai cu ajutorul chimioterapiei.

Tipurile de chimioterapie existente

Chimioterapia se definește în funcţie de tipul de tumoră malignă, cât şi în funcție de stadiul boliii, iar aceasta poate fi:

Neoadjuvantă – la care se apelează de regulă  înaintea unei intervenţii chirurgicale, pentru a crește posibilitarea rezultatelor acesteia și a spori siguranţa intervenţiei (aceasta ajută la scăderea dimensiunilor tumorii).

Adjuvantă – propusă de ghidurile de terapie post-operator, cu un număr fix de tratamente. 

Astfel scopul chimioterapiei este să ajute la eficiența unei intervenţii chirurgicale curative, pentru a preveni eventuale recidive ale bolii, atât locale cât şi la distanţă.

De menţinere – unele localizări ale cancerului din prezent duc la prelungirea administrării unor citostatice pe perioade mai lungi de timp, pentru un impact favorabil asupra bolii.

De sensibilizare – aceasta se administrează unor pacienţi în momentul radioterapiei, având drept scop sensibilizarea celulelor maligne (de a le face mai vulnerabile) datorate expunerii la radiaţii.

Paliativă – se adresează unui nivel avansat în boală, iar scopul este axat pe prelungirea vieții și a creşterii calităţii vieţii. Sunt trasate mai multe linii de terapie, fiecare categorie fiind axată pe un anumit protocol de chimioterapie, care se schimbă atunci când apar toxicităţi severe.

De ce corpul anumitor persoane nu reacționează bine la chimioterapie?

Există efecte secundare ale chimioterapiei, dat de regulă tratamentul oncologic se desfăşoară bine pentru majoritatea pacienţilor. 

E important de știut că uneori citostaticele tradiţionale acţionează distrugând celulele, care se înmulţesc într-un ritm foarte alert. Pe lângă celulele tumorale, chimioterapia poate distruge şi celulele normale. Acest lucru are repercursiuni asupra organismului, fiind afectate celulele sanguine (globule roşii sau albe) și se poate ajunge la anemie, oboseală sau anumite infecţii. Prin distrugerea celulelor care acoperă mucoasele (gură, gât, stomac, intestin) se ajunge la ulceraţii, dureri, sau diaree, iar odată ce sunt afectate celulele foliculilor piloşi – apare căderea părului.

Organismul tău poate reacționa diferit în funcţie de tipul de medicamente luat, doza administrată, perioada de timp în care ai făcut tratamentul şi starea ta generală de sănătate.

Comunică eficient cu  medicul tău și află toate informațiile despre stadiul bolii tale! 

E absolut necesar să înțelegi etapele bolii și a opțiunilor de tratament existente, cât și aflarea unor informații despre centrele de tratament oncologic și investigații medicale. Pacienții trebuie să găsească aceste informații cât mai rapid, să aleagă un medic cu care să comunice și să le ușureze deciziile.

Mintea și corpul sănătos te pot vindeca

Păstrează-ți mintea relaxată, alimentează-te sănătos și nu uita că oamenii au capacitatea de a se adapta la încercările vieții. Iar o minte ageră și pozitivă ajută foarte mult la restabilirea sănătății corpului tău. Iar atunci când ai nevoie de susținere, te poate ajuta foarte mult un psihoterapeut, pentru a înțelege mai bine de ce anume ai nevoie. 

Liliana Dumitrescu
Liliana Dumitrescu


Viața îți oferă experiențe care te pot învăța lucruri importante. Datorită unor trăiri personale cu multe bariere și dificultăți, am simțit nevoia să descopăr mai mult despre medicină. Așa am devenit navigator medical, în urma unui curs ce m-a ajutat să înțeleg termenii medicali. Rolul navigatorului este să traseze linia dreaptă (traseul pacientului) de la suspectarea unei boli, până la diagnostic și tratament. Iar cea mai mare dorință a mea este să ajut oamenii să înțeleagă importanța prevenirii oricărei boli.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!